Ισραηλινοί ανάγκασαν το πλήρωμα να κατεβάσει δύο «Παλαιστίνιους τρομοκράτες» προς Τελ Αβίβ

Με προσδιορισμό για δύο από τους συνεπιβάτες τους στο αεροπλάνο ως «τρομοκράτες», απαίτησαν το σχολαστικό έλεγχό τους. Οι δυο επιβάτες αποβιβάστηκαν απο την πτήση φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο και αναχώρησαν την επομένη πτήση.

Η πτήση της Aegean που θα εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα- Τελ Αβίβ (20/03), υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος -όπως εγραφε το nantiareport.gr- την απογείωσή της. Είχε προηγηθεί (05/01 2016) αντίστοιχο επεισόδιο μεταξύ παρέας Ισραηλινών και δύο «Παλαιστινίων τρομοκρατών». Οι Ισραηλινοί επιβάτες, κατηγορούσαν τους δύο Άραβες Ισραηλινούς από την Ανατολική Ιεαρουσαλήμ ως τρομοκράτες και αρνήθηκαν να καθίσουν στις θέσεις τους, αν δεν τους απομάκρυναν από το αεροσκάφος.

Το πλήρωμα της πτήσης τον Ιανουαριο του 2016, σύμφωνα με την εφημερίδα Maariv, συνέχισε τις ετοιμασίες, ενώ οι παρέα “έδειχνε” τους δυο επιβάτες από την ανατολική Ιερουσαλήμ, ως «Παλαιστίνιοιυς τρομοκράτες» (πρόκειται για Ισραηλινούς αραβικής καταγωγής). Σύμφωνα με το Israel Radio, οι απαιτήσεις των Ισραηλινών επιβατών αξίωναν να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στις αποσκευές τους.

«Μια ομάδα Ισραηλινών ζήτησε επίμονα, να ελεγχθούν δυο επιβάτες, για λόγους ασφαλείας. Αν και είναι ατυχές το γεγονός ότι οι δυο επιβάτες, έπεσαν θύμα ρατσιστικής αντιμετώπισης, ο πιλότος, σκεπτόμενος πως πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια των επιβατών και της πτήσης, ένιωσε υποχρεωμένος να καθυστερήσει την πτήση, να καλέσει την αστυνομία, ώστε να ελεγχθούν οι ταυτότητες και τα χαρτιά των δυο επιβατών». Στους δυο Ισραηλινούς αραβικής καταγωγής, προσφέρθηκε κατάλυμα σε ξενοδοχείο και το εισιτήριό τους ανανεώθηκε για πτήση προς Τελ Αβίβ την επόμενη μέρα.

Εκπρόσωπος της Aegean στον Independent, ανέφερε πως η ίδια προσφορά (να τους αλλαξουν εισητηριο) έγινε σε όποιον επιβάτη δεν ένιωθε ασφάλεια να ταξιδέψει με τη συγκεκριμένη πτήση (05/01 2016).

«Το επεισόδιο, που είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η πτήση για περίπου δυο ώρες, είναι ένα ατυχές γεγονός. Είναι όμως ευτυχές, το ότι οι δυο Παλαιστίνιοι, δέχτηκαν να συνεργαστούν και να πετάξουν με άλλη πτήση, την επόμενη μέρα».

Με ανακοίνωση της (2016) η Aegean γνωστοποίησε τα εξής:

«Σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων η AEGEAN ενημερώνει ότι στην προγραμματισμένη πτήση Α3 928 από Αθήνα προς Τελ Αβίβ, στις 3 Ιανουαρίου 2016, εκφράστηκε από αριθμό Ισραηλινών επιβατών ανησυχία και έντονη διαμαρτυρία για δύο Ισραηλινούς συνεπιβάτες τους. Η εταιρεία προέβη σε επιπλέον έλεγχο από τον οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν εντοπίστηκε κάποιο ζήτημα.

Πρόκειται για ένα μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό, το οποίο έληξε σύντομα χάρη στη συνεργασία και τη συναινετική διάθεση των δύο επιβατών, στους οποίους προσφέρθηκε η δυνατότητα να ταξιδέψουν με επόμενη πτήση, τα έξοδα της οποίας μαζί με τη διαμονή καλύφθηκαν από την εταιρεία.

Η AEGEAN λυπάται για το δυσάρεστο περιστατικό που δεν εκφράζει την εταιρεία και ευχαριστεί τους δύο Ισραηλινούς επιβάτες για την κατανόηση και συνεργασία τους.»