Ισόβια στους δολοφόνους του Μένη Κουμανταρέα- Με κλάματα άκουσαν την απόφαση

Ομόφωνα ένοχοι για την ανθρωποκτονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο οι δύο Ρουμάνοι κατηγορούμενοι.

Μένης Κουμανταρέας Βαριές ποινές, κλάματα και μεταξύ της πολιτικης αγωγης κσι της υπεράσπισης έντονες αντιπαραθέσεις, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας (02/07) κατά την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης δολοφονίας του συγγραφέα και λογοτέχνη Μένη Κουμανταρέα.

Ο 27άχρονο Στεφάν Ματασαρεάνου και ο 30άχρονος Κοσμίν Γκαϊτάν, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2014 δολοφόνησαν άγρια το Μένη Κουμανταρέα, στο σπίτι του στην οδό Ζακύνθου 3 στην Κυψέλη, όταν αρνήθηκε να τους δώσει χρήματα.
Το Δικαστήριο επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και επιπλέον ποινή 4 ετών για το αδίκημα της απόπειρας ληστείας, και στους δύο κατηγορούμενους ενω τακτικοί Δικαστές και ένορκοι, απάλλαξε ομόφωνα τον 27άχρονο από την κατηγορία της αντίστασης.

wpid-photogrid_1421276490426.jpg
Οι δύο κατάδικοι Ρουμάνοι όταν άκουσαν την επί των ποινών τους ετυμηγορία, ξέσπασαν σε κλάματα.

“Τόσο καιρό κλαίγαμε εμείς, τώρα ας κλάψουν και αυτοί” σχολίαζαν συγγενείς και φίλοι του συγγραφέα.

Ο Εισαγγελέας στην αγόρευση του είχε ζητήσει την ενοχή των δύο κατηγορουμένων επισημαίνοντας τον κυνικότητά τους και το γεγονός ότι δεν διέκρινε ίχνος μετάνοιας από μέρους τους. Στην αγόρευσή του, εξέφρασε την απαξία του για τη στάση των δύο κατηγορουμένων στην υπόθεση, λέγοντας: «Μου έκανε εντύπωση η κυνικότητατων δυο αυτών νέων ατόμων και το γεγονός πως δεν διέκρινα ίχνος μετάνοιας στη συμπεριφορά τους». Ο Εισαγγελέας τόνισε επίσης, όπως προκύπτει από το υλικό της δικογραφίας οι δύο Ρουμάνοι κατηγορούμενοι, παρέμειναν στην είσοδο της πολυκατοικίας κρυμμένοι στη σκάλα που οδηγεί στο υπόγειο, για πέντε ώρες και ένα τέταρτο!
«Για δύο ανθρώπους που πήγαν να ζητήσουν €10 με €20 απο έναν άνθρωπο που είχαν αγαπητική σχέση, προκαλεί εντύπωση το διάστημα που παραμένουν στην πολυκατοικία κρυμμένοι…» σημείωσε ο Εισαγγελέας που επικαλέστηκε την ιατροδικαστική έκθεση στην οποία περιέγραφε πώς οι κακκώσεις που είχαν προκαλέσει στο θύμα- καθώς όπως σημείωσε, αποκλείεται να έχουν προκληθεί από μόνο ένα πρόσωπο- επέφεραν τον θάνατο στο Μένη Κουμανταρέα.

wpid-photogrid_1420636226908.jpg

Αίσθηση αλλά και αντιδράσεις από το ακροατήριο προκάλεσε η τοποθέτηση του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης του Στεφάν Ματασαρεάνου, όταν ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου όπως και από το συνήγορο του 30άχρονου συνεργού του Κοσμίν Γκαϊτάν, καθώς και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Τα αιτήματα απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο και τους επιβλήθηκε η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή (ισόβια), -καθώς τα ισόβια μπορούν να “σπάσουν”, μόνο με την αναγνώριση ελαφρυντικών-.

Α. Κούγιας: Μπορεί η πράξη του κατηγορούμενου να έσωσε άλλα παιδιά από τον εκμαυλισμό. Να παίρνεις ένα 16άχρονο, να το χαρτζιλικώνεις και να του λες “έλα να σου μάθω πως γίνονται κάποια πράγματα… “. Αυτό είναι εκμαυλισμός. Ποιος ξέρει πόσα άλλα παιδιά…
Ακροατήριο: Αίσχος… αίσχος…
Α. Κούγιας: Εμένα αν το είχε κάνει στο παιδί μου θα του είχα κόψει τα γεννητικά όργανα και τα πόδια.

Εισαγγελέας: “Μου έκανε εντύπωση η κυνικότητα των κατηγορουμένων

Το δικαστήριο ομόφωνα, συνηγόρησε με την πρόταση του Εισαγγελέα, και δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους δύο καταδικασθέντες.
Οι δύο κατηγορούμενοι από την πρώτη στιγμή που συνελήφθησαν επέρριπταν ο ένας στον άλλον την ευθύνη για τα όσα έγιναν τη μοιραία βραδιά.
Κατά την απολογία του στο δικαστήριο ο 27άχρονος Στεφάν Ματασαρεάνου ανακαλεσε τα όσα είχε καταθέσει προανακριτικά ότι είχε ερωτικές επαφές με το θύμα, υποστηρίζοντας ότι διατηρούσαν φιλική σχέση, παραδέχθηκε όμως ότι τη βραδιά της δολοφονίας του ζήτησε χρήματα, τα οποία αρνήθηκε να δώσει ο συγγραφέας.
Δεν ήμουν στα καλά μου και τον έσπρωξα… Λυπάμαι πολύ, αλλά δεν τον σκότωσα εγώ“, είπε στην απολογία του και άφησε υπονοούμενα για τον συγκατηγορούμενό του, υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι ο 30άχρονος παρέμεινε μόνος με τον συγγραφέα στο διαμέρισμά του επί 20 λεπτά.
Από την πλευρά του ο 30άχρονος Κοσμίν Γκαϊτάν στην απολογία του στο δικαστήριο υποστήριξε ότι ο συγγραφέας και ο 27άχρονος λογομάχησαν έντονα: “‘Άκουσα ήχους χτυπημάτων κι όταν ανέβηκα είδα τον συγγραφέα πεσμένο στο έδαφος, ενώ ο Στεφάν είχε ανέβει πάνω του και με το ένα χέρι τον κρατούσε από το λαιμό και με το άλλο τον γρονθοκοπούσε“.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, ενώ την ικανοποίησή της εξέφρασε μέσω των δικηγόρων τους, τα μελη της οικογένεια του Μένη Κουμανταρέα .
Η δικηγόρος της οικογένειας της συζύγου του συγγραφέα, Αγγελική Δημακοπούλου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση, τονίζοντας πως αν και δεν είχαν δικαίωμα παράστασης ως Πολιτική Αγωγή για νομικούς λόγους (σ.σ. αφορούν τον βαθμό συγγένειας),
“Όλον αυτόν τον καιρό – και για καθαρά τυπικούς λόγους – στην δικαστική αίθουσα δεν ακούστηκε η φωνή του Μένη Κουμανταρέα.
Η Ελληνική Δικαιοσύνη, με αξιοσημείωτη νηφαλιότητα όμως, μίλησε για λογαριασμό του καταδικάζοντας τους δολοφόνους του στις ποινές που αρμόζουν στην αποτρόπαια πράξη τους. Την ευχαριστούμε.
Η προσπάθεια μέρους της υπεράσπισης να αμαυρώσει τη μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους νεοέλληνες λογοτέχνες έπεσε στο κενό. Εάν διάβαζε περισσότερη λογοτεχνία, ίσως να έφτιαχνε πιο πιεστικές ιστορίες.
Οι τυμβωρύχοι, αν και σύλησαν τον τάφο του Μένη Κουμανταρέα, δεν κατόρθωσαν ποτέ να βρουν τον «Θησαυρό του Χρόνου».

________

*με πληροφορίες από το Δικαστικό ρεπορτάζ