Ήπειρος: Η πρόταση αναδιάταξης Αστυνομικών Υπηρεσιών- Καταργήσεις και Ίδρυση Αστυνομικών Τμημάτων

Λειτουργία ενός Αστυνομικού Τμήματος ανά Καλλικρατικό Δήμο, εισάγεται η πρόταση σχεδίου αναδιοργάνωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών στην Ήπειρο, όπως παρουσιάστηκε σε ανοιχτή εκδήλωση, από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, σε ανοιχτή εκδήλωση.

ΕΛΑΣ_ΣΧΕΔΙΟ_ΗΠΕΙΡΟΣ

Στο πλαίσιο της πρότασης, τέθηκε ο θεσμός του τοπικού Αστυνομικού, ενώ προβλέπεται την σύσταση και λειτουργία Άμεσης Δράσης στα Γιάννινα. Χωρίς δομικές και λειτουργικές αλλαγές, προβλέπεται η λειτουργία για τα Συνοριακά Τμήματα, 1ης Ζώνης, στην περιφέρεια Ηπείρου σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Την κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων Κατσικά και Πυρσόγιαννης, προβλέπεται στην πρόταση του σχεδίου της ΕΛΑΣ, ενώ συγχωνεύεται το Τμήμα Τροχαίας με το Αστυνομικό Τμήμα Μετσόβου.
Προβλέπεται επίσης η μεταφορά του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου στο Καλπάκι, ενώ για το Δήμο Δωδώνης ιδρύεται Αστυνομικό Τμήμα με έδρα την Τύρια.
Σώμφωνα με την πρόταση του σχεδίου όπως αυτό παρουσιάστηκε προβλέπει τη λειτουργία συνολικά οκτώ Αστυνομικών Τμημάτων- Ιωαννίνων, Βορείων Τζουμέρκων με έδρα στα Πράμαντα, Δωδώνης, Ζαγορίου (μετονομάζεται το ΑΤ Κήπων), Ζίτσας, Κόνιτσας, Μετσόβου, και Καλπακίου ή Πωγωνίου. Η ανάθεση διοικητικής ευθύνης, θα οριστικοποιηθεί με βάση και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας.
Συστήνεται Άμεση Δράση στα Γιάννινα ενώ το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, θα υπάγεται διοικητικά στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
Για το Τμήμα Περιφερείας, η πρόταση της αναδιάταξης, περιλαμβάνει την ανάθεση αρμοδιοτήτων σε μικτρότερες και ευέλικτες Αστυνομικές Υπηρεσιας, στο Αστυνομικό Τμήμα Άρτας, στο Αστυνομικό Τμήμα Βουργαρελίου και στο Αστυνομικό Τμήμα Γεωργίου Καραισκάκη με έδρα την Άνω Καλεντίνη. Ενώ προβλέπεται για τις τρεις ορεινές κοινότητες των Κεντρικών Τζουμέρκων η διοικητική ευθύνη αστυνόμευσης να ανατίθεται στο Τμήμα Πραμάντων.

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Η νέα πρόταση σχεδίου για το Νομό Θεσπρωτίας, προβλέπει τη λειτουργία τριών Αστυνομικών Τμημάτων- Ηγουμενίτσας, Παραμυθιάς ή Σουλίου και Φιλιατών.
Προβλέπεται η διατήρηση του Αστυνομικού Σταθμού στο Μαργαρίτι για λόγους εθνικούς, όπως και ο (θερινός) Σταθμός Συβότων, ενώ καταργείται ο Αστυνομικός Σταθμός Πέρδικας.

ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Στο Νομό Πρέβεζας προβλέπεται η κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων Θεσπρωτικού και Λούρου και η υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Πάργας σε Σταθμό.
Ουσιαστικά όπως διατυπώθηκε η πρόταση αναδιάταξης, ων Αστυνομικών Υπηρεσιών, όπως τέθηκε στη διαβούλευση, προβλέπει τη λειτουργία ενός Τμήματος σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο σε Πρέβεζα, Ζηρο. Το Αστυνομικό Τμήμα της Πάργα -με έδρα το Καναλάκι-προτάθηκε να λειτουργήσει ως Αστυνομικός Σταθμός, η οργανική δύναμη του οποίου θα ενισχύεται κατά τη θερινή περίοδο.
Ενώ για τα Αστυνομικά Τμήματα Κακαβιάς, Μέρτζιανης και Σαγιάδας- Μαυροματίου, η πρόταση περιλλαμβάνει τη λειτουργία τους, ως Υπηρεσίες Διαβατηριακού Ελέγχου.

astinom sxedio3

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Στην παρουσίαστη σε δημόσια διαβούλευση της πρότασης σχεδίου, αντιδράσεις εξέφρασαν τόσο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, όσο και φορείς του Νομού Πρέβεζας. Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και ο Αντιδήμαρχος Γιιώργος Βίνης, εξέφρασαν τη διαφωνία τους, αναφορικά με την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, ενώ και ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής τέθηκε αντίθετος με την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Θεσπρωτικού. Όπως επεσήμανε, η συγκεκριμένη πρόταση εφόσον εφαρμοστεί, αφήνει κενά στην αστυνομευση μία περιοχή από τις πιο ανεπτυγμένες και με μεγάλο αριθμητικά πληθυσμό, ενώ και ο Δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος και όχι Σταθμού στην περιοχή. Θέση της οποίας υπεραμύνθηκε και ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας Βαγγέλης Γιαννουλάτος για τη λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Λούρου, το οποίο λειτουργεί σε μία περιοχή με αυξημένη εγκληματικότητα λόγω και της μεγάλης παρουσίας Ρομά- όπως ανέφερε.
Αναφορά σε “βίαιη ανατροπή” έκανε ο Βουλευτής Κώστας Μπάρκας, ο οποίος στην ειδήγησή του, πρότεινε την επανεξέταση της πρότασης του σχεδίου όπως έχει κατατεθεί σε διαβούλευση.
Τη διαφωνία του για τη συγχώνευση του Τμήματος Τροχαίας και του Αστυνομικού Τμήματος εξέφρασε από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, ενώ αντιδράσεις εξέφρασαν Δημοτικοί Σύμβουλοι του Πωγωνίου για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου και την μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Καλπάκι. Σύμφωνα με όσα τέθηκαν από τους εισηγητές της πρότασης σχεδίο από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, σε όλα τα Τμήματα για τα οποια προτείνεται κατάργηση, προβλέπεται να παρουσία τοπικού Αστυνομικού.

Η σύσταση και λειτουργία Αστυνομικού τμήματος στο Δήμο Δωδώνης, βρήκε θετική ανταπόκριση από το Δήμαρχο Χρήστο Ντακαλέτση, ο οποίος σημείωσε, ότι βάσει της πρότασης, «Θεραπεύεται με τον τρόπο αυτό ένα χρόνιο πρόβλημα και η λειτουργία του θα συμβάλλει σημαντικά ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους».
Ενω η πρόταση του Δημάρχου Άρτας Περικλή Μίγδου, έγινε άμεσα  αποδεκτή από το ΓΓ του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, για τη σύσταση στο Δήμο Γεωργίου Καραισκάκη, Αστυνομικου Τμήματος στην Άνω Καλεντίνη.

Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Σύμφωνα με την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη Δημήτρη Αναγνωστάκη «Πρωταρχικός στόχος είναι η αναδιάρθρωση των κατακερματισμένων μονάδων ώστε να δημιουργήσουμε μία πιο αποτελεσματική αστυνομία… Στόχος είναι να παρέχουμε υπηρεσίες στον πολίτη κι όχι να προστατεύουμε κτίρια», σημείωσε. Η διαβούλευση επί της πρότασης σχεδίου στην αναδιάταξη των Αστυνομικών Υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου με τις αλλαγές στις Αστυνομμικές Υπηρεσίες, να εφαρμόζονται τον ερχόμενο Μάρτιο με τις τακτικές κρίσης Ανώτερων και Ανωτατων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην εκδήλωση (21/11) παρέστησαν επίσης, ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Μανώλης Κατριαδάκης και ο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου. Ενώ παραβρέθηκαν τοπικοί Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

____

*πληροφορίες epiruspost.gr