Ημερίδα για το Τrafficking: Δίκτυο Πακιστανών «lover boys» εκδίδει νεαρές απο την Ελλάδα, σε χαρέμια της Σαουδικής Αραβίας

Τα συμπεράσματα διημερίδα για το Τrafficking, με αναφορά του Εισαγγελέα Εθνικού Εισηγητή για το Τrafficking, η Ελλάδα από χώρα «transit» μετατρέπεται σε χώρα προέλευσης θυμάτων σωματεμπορίας, με δίκτυο Πακιστανών «lover boys» που εκδίδει νεαρές σε χαρέμια της Σαουδικής Αραβίας 

Στο «ανάποδο trafficking» και την αναφορά ότι ενώ μέχρι πρότινος η Ελλάδα θεωρείτο χώρα «transit» (δηλαδή διαμετακόμισης) ή προορισμού της εμπορίας ανθρώπων, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι έχει μετατραπεί σε χώρα προέλευσης εμπορίας ανθρώπων, αναφέρθηκε ο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά Θόδωρος Σακελλαρόπουλος.

Όπως επεσήμανε ο Εισαγγελικός Λειτουργός τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται «trafficking με θύματα πολύ νεαρά κορίτσια, τα οποία συνήθως καταλήγουν σε χαρέμια» με τον έλεγχο στο χώρο της εμπορίας ανθρώπων έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια σε Πακιστανούς. Όπως επεσήμανε, τα νεαρά κορίτσια παρασύρονται και συνάπτουν σχέσεις με τα λεγόμενα «lover boys», με απώτερο στόχο να τα παρασύρουν στην πορνεία είτε στη χώρα μας, είτε σε Αραβικές χώρες, όπου καταλήγουν σε χαρέμια.

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά, συμμετείχε ως εθνικός εισηγητής για το Τrafficking, σε διημερίδα (Workshop- 15-16/02), για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με θέμα την άνευ όρων πρόσβαση σε υπηρεσίες, για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Τη διημερίδα, διοργανωτές της οποίας ήταν Ουκρανοί, συμμετείχαν αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εξωτερικών, Εισαγγελέας Αθηνών, μέλη ΜΚΟ, δικηγόροι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί εμπλεκόμενοι με μεταναστευτικούς φορείς. Οι σύνεδροι συμφώνησαν ότι, η έγκαιρη και αποτελεσματική ταυτοποίηση θυμάτων εμπορίας ανθρώπων trafficking παραμένει υψίστης σημασίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, τη διασφάλιση της πλήρους προστασίας και την πρόσβαση τους σε κατάλληλες υπηρεσίες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην έννοια του «κοινωνικού μονοπατιού» (social path), δηλαδή στη διαδικασία για την ταυτοποίηση και παροχή βοήθειας σε θύματα εμπορίας ανθρώπων, στη βάση μακροχρόνιας κοινωνικής συνδρομής. Όπως ακούστηκε στη διημερίδα, τη διαδικασία χειρίζονται δημόσιοι φορείς κοινωνικής προστασίας εκτός του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Σκοπός είναι η παροχή προστασίας στα θύματα, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα τους.

Από τους συνέδρους διατυπώθηκαν συμπεράσματα, όπως ότι «η προστασία παρέχεται ανεξαρτήτως της προθυμίας του θύματος, να συνεργαστεί με τις Αρχές. Το κοινωνικό μονοπάτι οδηγεί σε μακροπρόθεσμη βοήθεια και λύση διαρκείας για όλα τα θύματα του trafficking. Eιδικότερα στα αλλοδαπά θύματα του εγκλήματος αυτού, που αποτελούν και την πλειοψηφία, παρέχεται προσωρινή διαμονή στη χώρα και πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο του κοινωνικού μονοπατιού παρέχονται ευρείες δυνατότητες αντίδρασης στα θύματα τέτοιων πράξεων. Κατά κύριο λόγο αποφεύγεται το φαινόμενο επανεμπορίας των θυμάτων, μέσω της κοινωνικής ένταξης τους».

Στο πλαίσιο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα στο θύμα της εμπορίας ανθρώπων να επιλέξει εάν και το πότε θα συνεργαστεί με τις Αρχές. Οι δύο Εσαγγελείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση Θόδωρος Σακελλερόπουλος και Δήμητρα Μπιμπίκου, εξήγησαν ότι οι λόγοι για τους οποίους το θύμα trafficking είναι απρόθυμο να συνεργαστεί με τις Αρχές, «σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την ψυχολογική επιβάρυνση του, λόγω της βαριάς προσβολής στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που προκαλεί η πράξη, αλλά και με το φόβο αντιποίνων σε βάρος μελών της οικογένειας του, εκ μέρους των μελών των κυκλωμάτων».

Από την πλευρά τους, οι Εισαγγελείς εξηγούν, ότι η συνεργασία του θύματος trafficking με τις Αρχές είναι απαραίτητη για τη δίωξη του εγκλήματος και την τιμωρία των δουλεμπόρων.
Ειδικότερα κατέδειξαν πως η λήψη κατάθεσης από το θύμα εμπορίας ανθρώπων είναι ζωτικής σημασίας και αναγκαία προϋπόθεση, για την απόδειξη τέλεσης ενός δυσχερώς αποδεικνυόμενου εγκλήματος και κατέστησαν σαφές πως από την απορρέουσα από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας υποχρέωση μαρτυρίας και αληθείας, δεν εξαιρείται κανείς.
Επισήμαναν επίσης ότι ο ΚΠΔ λαμβάνει μέτρα για την ορθή προσέγγιση των θυμάτων (ανηλίκων ή ενηλίκων) trafficking, τόσο κατά την προδικασία όσο και κατά την επ΄ακροατηρίω διαδικασία, ούτως ώστε να επιτυγχάνονται αμφότεροι οι στόχοι, ήτοι η δίωξη του εγκλήματος και η προστασία των θυμάτων.

Ακολούθησε (08/03) η από βήματος της Βουλής, αναφορά του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα Ιδιωτικά ΑΕΙ, το οποίο χαρακτήρισε «πραγματικό έκτρωμα», ανέφερε επί λέξει ότι, «η επιβολή διδάκτρων αναγκάζει φοιτήτριες να αναζητούν sugar daddies, για να καλύψουν τις σπουδές τους. Μάλλον πρέπει να βρείτε άλλο καπιταλιστικό παράδεισο να αντιγράψετε.

Για το ανέκδοτο του σκανδιναβικού μοντέλου, ούτε οι Σκανδιναβοί δεν σας πιστεύουν, αφού κι αυτοί έχουν πάρα πολύ πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων που οδηγούν ακόμη και σε αυτή τη σαπίλα νέες κοπέλες, φοιτήτριες να αναζητούν sugar daddies για να χορηγήσουν τις σπουδές τους. Με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά, τα ξέρετε, αλλά μάλλον πρέπει να βρείτε άλλον καπιταλιστικό παράδεισο να αντιγράψετε».

Η τοποθέτηση του ΓΓ του ΚΚΕ από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Νίκο Ρωμανό κρίθηκε ως «κατάπτυστη, απαράδεκτη, σεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο δήλωση», ωστόσο φαίνεται να μην απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.