Ηλεκτρονική απάτη: Ταυτοποίησαν τους αποστολείς των SMS ως «YP.AMYNAS», «YP.ETH.AM», «YPOURGEIO», «astynomia» και «G.E.S.»

Από τη CYBER ALERT ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 10 ατόμων για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω SMS το καλοκαίρι του 2020

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων κειμένου ( SMS) και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος δέκα πολιτών.

Στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αναφορικά με παραπλανητικά μηνύματα τα οποία έλαβε μεγάλος αριθμός πολιτών το καλοκαίρι του 2020, εμφανίζοντας ψευδώς ως στοιχεία αποστολέα Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα SMS είχαν ψευδών ως αποστολέα «YP.AMYNAS», «YP.ETH.AM», «YPOURGEIO», «astynomia» και «G.E.S.» και οι αποδέκτες τους καλούνταν να παρουσιασθούν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, προκειμένου να παραλάβουν φύλλο πορείας, λόγω .. “επιστράτευσης”.

Προς ενημέρωση των πολιτών, είχαν εκδοθεί και σχετικες ανακοινώσεις, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ύστερα από πολύμηνη, ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική και διαδικτυακή – ψηφιακή έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των ανωτέρω ατόμων ως αποστολείς των επίμαχων παραπλανητικών μηνυμάτων. Η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.