Ηλεία: Δασική πυρκαγια προκάλεσε εντολή εκκένωσης τα ξημερώματα- Επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και εναέρια

Οι κατοικοι του Κοτρώνα και στα Καραγιανναίικα, της Ηλείας τα ξημερώματα έλαβαν εντολή εκκένωσης μέσω του “112”, καθώς το μέτωπο της φωτιας απειλούσε τους οικισμούς ενώ στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα

Συνεχίζεται η επιχειρησιακή ανταπόκριση κατάσβεσης της φωτιάς στα μέτωπα της Ηλεία, με 195 πυροσβέστες, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Επίσης επιχειρούν δυο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα εκ των οποίων ενα συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Οι Πυροσβέστες στην Βάλμη και στα περιφερειακά χωρια κατά τη διάρκεια της νύχτας ανέπτυξαν περίμετρο ωστε το μέτωπο να περιοριστεί ενω προσέγγισε απειλητικά τη Βάλμη και το Λάτα. Η κατάσταση που παρουσιάζει το πύρινο μέτωπο ειναι ελαφρώς καλύτερη το πρωί της Δευτέρας (04/07) ενώ ξεκίνησαν και οι πρωινές εναέριες ρίψεις νερού.

Στα δυτικά απο τον Κοτρωνα η εικόνα της πυρκαγιάς είναι βελτιωμένη καθώς όλο το βράδυ γινόταν προσπάθεια προς το ανατολικό μέτωπο, με την Πυροσβεστική να έχει αναπτύξει δυνάμεις και επιχειρούσε στος έργο κατάσβεσης της φωτιάς.

Η φωτιά είχε έναρξη (03/07-15.30) απο τις Πόρτες Αχαΐας και έλαβε γρήγορα διαστάσεις περνώντας στο γειτονικό χωριό Βάλμη.

 

Η προσπάθεια με διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, πριν τον οικισμό του Κοτρωνα, επιχειρήθηκε με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου για να ανακόψουν την κίνηση της πυρκαγιάς προς νοτιοδυτικά.

Οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις που είχε πάρει η φωτιά το βράδυ της Κυριακής (03/07) προκάλεσαν την εκκένωση περιοχών των περιοχών Βάλμη, Κοτρώνα, Καραγιαννέικα, οικισμοί πεντε με εξι κατοικιών.

«Αν βρίσκεστε στην Κότρωνα ή Καραγιαννέικα και στην Δαλαμπουρέικα Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Αγραπιδοχώρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», ανέφερε το μήνυμα που εξέδωσε το “112”.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, η Ηλεία και η Αχαΐα είναι από τις περιοχές στις οποίες και σήμερα εντοπίζεται αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.