«Η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία δύο χρόνια, σε λίγο οι πολίτες θα βλέπουν αστυνομικό και θα αλλάζουν πεζοδρόμιο»

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα και τα επεισόδια με εμπλοκή αστυνομικών και πολιτών, σχόλιο με επιστημονική κατάργηση* σε θέματα Ασφάλειας & Δικαιοσύνης

«Τη μέρα που το ίδιο το Σώμα της Αστυνομίας μάθει – με δικές του, διαφανείς και γενναίες διαδικασίες – να νουθετεί, να τιμωρεί και να αποβάλλει τα προβληματικά στελέχη του, την ίδια εκείνη μέρα η εμπιστοσύνη στο θεσμό θα φτάσει στο 90%. 

Όποιος αναρωτιέται που οφείλεται η ασυδοσία και η βία που βιώσαμε χθες στη γειτονιά μου, να λάβει υπόψη του δύο τουλάχιστον πράγματα:

-Την έμμεση κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και την πρόσληψη ανεκπαίδευτου προσωπικού με το σύστημα των Ειδικών Φρουρών. Με 40 ημέρες εκπαίδευσης δεν μπορείς να γίνεις επαγγελματίας (σε κανένα επάγγελμα) και σίγουρα όχι δημοκρατικός αστυνομικός.

-Οι αστυνομικοί δεν δρουν μέσα σε πολιτικό κενό. Λαμβάνουν οδηγίες και επηρεάζονται από το γενικότερο κλίμα του αρμόδιου υπουργείου. Τα δόγμα της μηδενικής ανοχής είναι συγκεκριμένη πολιτική επιλογή και έχει ονοματεπώνυμο.

Αν συνεχιστεί η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία δύο χρόνια, σε λίγο οι πολίτες θα βλέπουν αστυνομικό και θα αλλάζουν πεζοδρόμιο. Η βλάβη που έχει υποστεί ο θεσμός είναι πολύ σοβαρή.

Συμβουλεύω επίσης τους φίλους αστυνομικούς να απομονώσουν κάποιους καρεκλοκένταυρους συνδικαλιστές, οι οποίοι προκαλούν το δημόσιο αίσθημα στα κανάλια. Δεν σας αξίζει αυτή η εκπροσώπηση και δεν έχετε καμία σχέση με αυτά τα άτομα.

Υ.Γ. Και όχι, η βία δεν είναι ίδια από όπου και αν προέρχεται. Οι εκπρόσωποι του Κράτους πρέπει να επιδεικνύουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση. Το κόστος από την αυθαιρεσία του κρατικού λειτουργού είναι ασύμμετρα μεγαλύτερο από εκείνο του απλού πολίτη. Για δημοκρατίες μιλάμε, όχι για αυταρχικά καθεστώτα».

______________________

* Η Ντόρα Γιαννάκη είναι Πολιτικός Επιστήμονας και Εμπειρογνώμονας σε Θέματα Ασφάλειας & Δικαιοσύνης και διδάσκουσα στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ