“Η μία μηχανή κόβει το δρόμο στις στροφές και η άλλη προχωράει. Μπαίνω να κλείσω καλύτερα. Μπαίνω…”

“Τιμής Ένεκεν”* στο Βαγγέλη Νοϊδη, το μέλος της ΔΙΑΣ που κατέληξε σε τροχαίο στην  παραλιακή εν ώρα καθήκοντος

“Η βάρδια ξεκινάει. Τα νεύρα τεντώνουν. Οι αισθήσεις μεγεθύνονται. Οι πλάκες με τους συναδέλφους πολλές, ίσως για να ξεχαστεί το μυαλό από τον κίνδυνο. Η αγάπη για το ταίρι στη δουλειά… οικογενειακή. Οικογένεια σημαίνει ένας για όλους και όλοι για έναν και όλοι μαζί για να αποτρέψουμε το κακό.

Οι μηχανές ζεσταίνονται και τα κράνη μπαίνουν. Τελευταίος έλεγχος στον εξοπλισμό και τα ρούχα που από τα πολλά χρόνια δείχνουν την ηλικία τους, όμως δεν θα είναι αυτά τα λίγα εμπόδια για το σκοπό. Ο σκοπός πρέπει να επιτευχθεί. Δεν πρέπει να χαθεί άνθρωπος. Δεν πρέπει να χαθεί ζωή. Ούτε ο φτωχός πολίτης ούτε ο πλούσιος, ούτε ο μεγάλος ούτε ο μικρός. Αδέρφια είναι, παιδιά του ίδιου Θεού. Για αυτό είμαστε έξω. Θα είμαστε όσο είμαστε όρθιοι. Το θεριό του κακού πρέπει να εξαφανιστεί. Να κάτσει κάτω, να χαθεί.

Ξεκινάει η περιπολία. Το κέντρο είναι “χαλαρό”. Διαταράξεις, ένα παράνομο παρκάρισμα φορτηγού στη γωνία. Η ζέστη αφόρητη παρόλο που φυσάει. Δεν είναι τίποτα θα περάσει. Καλοκαίρι είναι θα φύγει! Θα έρθει ο χειμώνας που Θα είμαστε βρεγμένοι και Θα κρυώνουμε. Τι προτιμάς; ας είναι ότι είναι, η δουλειά να γίνει.

Ξαφνικά ακούγεται το σήμα σαν κεραυνός. Μας ξυπνά όλους από τις σκέψεις μας καθώς για μιάμιση ώρα μας έχει φάει η ρουτίνα και η κίνηση. Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται και η ανάσα γίνεται γοργή. Αδρεναλίνη.

– Φωτιά στον Άγιο Κοσμά, πιθανόν να υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα, μεταβείτε σύντομα στο σημείο και να μας ενημερώσετε- Αμέσως έσβησε ο γιος μου από το μυαλό μου. Θέλω να του κάνω έκπληξη αύριο και να τον πάω για μπάνιο. Έχουν βγει οι υπηρεσίες έχω ρεπό μετά από 11 μέρες.

Οι μηχανές παίρνουν φωτιά και τα λάστιχα ουρλιάζουν στην άσφαλτο που ζεματάει. Πρέπει να φαινόμαστε από μακριά αναμμένοι φάροι και σειρήνες. Πρέπει να πάμε αστραπή κάποιος κινδυνεύει. Αν δεν τον βγάλουμε εμείς ποιος θα τον βγάλει; Θεέ μου δεν έχει κανέναν αυτή τη στιγμή…. Η μία μηχανή κόβει το δρόμο στις στροφές και η άλλη προχωράει. Τέσσερις τρελοί με δύο μηχανές στον κόσμο τους. Νομίζεις ότι θα πετάξουν.

Οι οδηγοί των αυτοκινήτων σε ένα άλλο δικό του κόσμο, και με το δίκιο τους. Κρατήσου φίλε όποιος κι αν είσαι ερχόμαστε! Κρατήσου λίγο ακόμα και θα είμαστε εκεί. Όλα θα πάνε καλά. Ότι και να ναι θα το φτιάξουμε. Κρατήσου αδερφέ…εμείς είμαστε εδώ. Πλησιάζουμε φαίνονται οι καπνοί. Εδώ είναι να κάνουμε γρήγορα. “Χριστέ μου δεν πάει πιο γρήγορα;;”, γίνεται χαμός! Τελευταία στροφή και φτάσαμε. Κρατήσου φίλε. Κρατήσου εδώ είμαστε μη φοβάσαι. Έρχονται και τα πυροσβεστικά όλα θα πάνε καλά! Πρέπει να περάσουμε απέναντι μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί.

Δεν υπάρχει άλλη λύση η κίνηση πολλή και οι ταχύτητες μεγάλες. Αλήθεια αυτοί όλοι γιατί τρέχουν;; Φτάνουμε. Κρατήσου αδερφέ ήρθαμε! Οι πρώτοι μας είδαν σταματούν, οι άλλοι οι από πίσω;;; Πρέπει να μας έχουν δει, δεν μπορεί….Μπαίνω να κλείσω καλύτερα… Μπαίνω..…

Βαγγέλη,

να είσαι σίγουρος ότι θα είσαι στις ομάδες συνεχώς από εκεί ψηλά. Θα συνεχίσεις να μας φυλάς και να αγωνίζεσαι. Θα συνεχίσεις να προσπαθείς να πατήσεις το κακό στο λαιμό! Έφυγες υπερήφανα. Καλή αντάμωση! Καλή δύναμη στο συνάδελφο που παλεύει για τη ζωή του! Σας ευχαριστούμε αδέλφια.”

*Ανθυπαστυνόμος ΚΧ