Η κακοκαιρία “EVA” στη χώρα- Έντονα φαινόμενα και στην Αττική

Σε εξέλιξη η επέλαση της κακοκαιρίας “EVA” με κίνηση από το Ιόνιο και λίγο μετά τα μεσάνυχτα το φαινόμενο εκδηλώθηκε στην Αττική ενώ θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα

Η κακοκαιρία με έντονα φαινόμενα λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (05/11) επηρέασε την Αττική. Η καταρρακτώδης βροχή ξέσπασε (01.00πμ) σε όλο τον νομό Αττικής, με αστραπές, βροντές και ισχυρούς ανέμους.

Λόγω της έντασης του φαινομένου προκλήθηκαν διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, την Καλλιθέα και τη Νίκαια. Η κακοκαιρία έχει κάνει πέρασμα από το Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την μετακίνηση της κακοκαιρίας “EVA” (εδώ)

Μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν το απόγευμα του Σαββάτου (05/11-19.00) στους κατοίκους της Αττικής προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από αργά σήμερα το βράδυ του Σαββάτου έως και το απόγευμα της Κυριακής. Ανάλογη ενημέρωση έλαβαν (05/11-22.00) και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης.

Σε έκτακτη ενημέρωση το απόγευα του Σαββάτου (05/11) από το Πυροσβεστικό Σώμα υπήρξε ενημέρωση, για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «EVA». Λόγω της κακοκαιρίας κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα, που επρόκειτο να λειτουργήσουν την Κυριακή.

Διευρυμένη σύσκεψη για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης της επερχόμενης κακοκαιρίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (05/11) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον Υπουργό και με την παρουσία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα.

Βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις

Την Κυριακή (06/11) βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, φαινόμενα που τοπικά θα είναι έντονα έως πολύ έντονα και τα οποία το βράδυ θα αρχίσουν να περιορίζονται στα ανατολικά, στα κεντρικά, στα νότια και στο Αιγαίο. Κατά τόπους θα εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις.

Από τις απογευματινές ώρες την Κυριακή (06/11) πολύ έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και σε περιοχές της Κρήτης. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5°C έως 15°C, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 5 έως 21, στην Ήπειρο από 8°C έως 19°C, στη Θεσσαλία από 8°C έως 20°C, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8°C έως 21°C , στα νησιά του Ιονίου από 13°C έως 18°C και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 12°C έως 22°-23°C.

Στην Αττική αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 5-6 BR και από αργά το βράδυ ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 5 BR, όμως κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων οι άνεμοι θα ενισχύονται τοπικά σε θυελλώδεις. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16°C έως 20°C.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί με εντάσεις 4-5BR Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14°C έως 19°C.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 5-6BR και τοπικά 7 BR, στρεφόμενοι το βράδυ σε ανατολικούς έως βορειοανατολικούς με εντάσεις 5-6 BR. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις 6-7 BR και από το βράδυ άνεμοι βορείων διευθύνσεων με μικρή εξασθένηση. Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων οι άνεμοι θα είναι τοπικά θυελλώδεις.