“Η φρουρά της Αριστεράς- Ένας λόχος αστυνομικών στην ασφάλεια κάθε υπουργού της κυβέρνησης”| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Οι προγραμματικές δηλώσεις για περιορισμό της σπατάλης δημόσιου χρήματος και μείωση της αυξημένης αστυνομικής συνοδείας κυβερνητικών στελεχών φαίνεται πως έμειναν στη θεωρία.

image

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί με τους αστυνομικούς συνοδούς των μελών της κυβέρνησης. Ειδικότερα, για τις κατοικίες τόσο των υπουργών όσο και των υφυπουργών διατίθενται, ανά αλλαγή, 10 αστυνομικοί, ενώ στη συνοδεία των υφυπουργών υπολογίζονται 4 έως 6.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, έχουν διατεθεί 12 αστυνομικοί, όσοι φυλάσσουν και τους υπουργούς Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, και Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.
Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, διαθέτει μόνιμη συνοδεία με 15 αστυνομικούς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, 8 ένστολους, ενώ 20 επιπλέον έχουν διατεθεί στη φύλαξη της οικίας και του γραφείου του.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έχει συνοδεία οκτώ αστυνομικών, ενώ αντίστοιχος αριθμός ενστόλων έχει αναλάβει τη φύλαξη της οικίας του. Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, διαθέτουν στη συνοδεία τους 10 αστυνομικούς, ενώ οκτώ έχουν διατεθεί στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, στον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, και στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Τάσο Κουράκη.
H συνοδεία του Πάνου Καμμένου, ως αρχηγού κόμματος και υπουργού Εθνικής Αμυνας, αποτελείται από 24 αστυνομικούς, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός του ίδιου υπουργείου, Κώστας Ησυχος, διαθέτει τέσσερις και ο υφυπουργός, Νίκος Τόσκας, οκτώ.

«ΑΤΙΘΑΣΟΣ»
Τόσο στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, όσο και στη σύζυγό του, αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, έχουν διατεθεί έξι αστυνομικοί συνοδοί, ενώ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη τέσσερις. Τον ίδιο αριθμό ενστόλων έχουν οι υπουργοί Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο «ατίθασος», όπως έχει χαρακτηριστεί από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, διαθέτει οκτώ αστυνομικούς. Ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ έχει στη μόνιμη συνοδεία του έναν αστυνομικό, ενώ ενισχύθηκε η φύλαξή του με τέσσερις επιπλέον. Στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχουν διατεθεί 12 άτομα για τη συνοδεία της, τη Βουλή, το σπίτι και το γραφείο της.
Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο των εξαγγελιών της πολιτικής ηγεσίας, ένστολοι με οργανική θέση στη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και σε υπηρεσίες συνοδείας και φύλαξης επισήμων έλαβαν φύλλο πορείας, με διαταγή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, για μάχιμες υπηρεσίες. Με έναν “μαγικό τρόπο”, ωστόσο, δεν έφτασαν ποτέ σε αυτές, αφού κατάφεραν να πάρουν απόσπαση στο 4ο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας. Φαινομενικά, οι οργανικές θέσεις της εν λόγω διεύθυνσης μειώθηκαν, όμως κανείς δεν μετακινήθηκε, με το σύνολο των «αποδεσμευμένων» από φυλάξεις να επιστρέφουν στις συνοδείες επισήμων ως αποσπασμένοι από το προαναφερθέν Τμήμα.
Οσον αφορά στην ασφάλεια του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σήμερα διατίθενται 240 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων δύο διμοιρίες της ΥΜΕΤ- μία κλούβα και μια δεύτερη, «διαμοιρασμένη»- σε τζιπάκια της Αστυνομίας, περιμετρικά της οικίας του, καθώς και αποσπασμένοι από διαφορετικές υπηρεσίες, που πραγματοποιούν περιπολίες.
Ωστόσο, συγκριτικά με τους 400 αστυνομικούς που ήταν στη συνοδεία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο -σήμερα- διατίθενται 40, η συνοδεία του κ. Τσίπρα μειώθηκε.

Νάντια Αλεξίου – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport