Η ΕΛ.ΑΣ. έτοιμη να βγάλει στον αέρα τα μη επανδρωμένα |ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Ειδική μελέτη προκειμένου να ενεργοποιηθούν, με ταχείς διαδικασίες, τα drones της ΕΛ.ΑΣ. σε επιχειρήσεις εντοπισμού υπόπτων, ελέγχου κίνησης προσφύγων και άλλες ενέργειες καταρτίζει το υπουργείο Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

image

Παράλληλα στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να υπάρξουν περιορισμοί στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για λόγους… ψυχαγωγίας αλλά και για εμπορικούς λόγους προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα εθνικής και κρατικής ασφάλειας. (Ήδη έχει τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση κανονισμός πτήσεων για τα drones από την ΥΠΑ.)
Με απόφαση της 30ής Μαΐου 2016 του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Νίκου Τόσκα συγκροτείται σχετική επταμελής επιτροπή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με προϊστάμενο αξιωματικό της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων ενώ στην ίδια επιτροπή θα συμμετάσχει και αξιωματικός της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών που θα συμμετάσχει στην επεξεργασία των δεδομένων που θα συλλέγονται από τα drones.
Ανάμεσα στα άλλα μελετάται η συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αλλά και ο τρόπος συνεργασίας με ξένες υπηρεσίες κυρίως όσον αφορά την «εξ ουρανού» παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών. Η αρμόδια επιτροπή προβλέπεται ότι θα ολοκληρώσει τη σχετική μελέτη της μέχρι τις 29 Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει αποκτήσει προ διετίας έξι επανδρωμένα αεροσκάφη κόστους 3 εκατ. ευρώ από εταιρεία του Ισραήλ. Όμως αυτά τα drones που διέθεταν κάμερες υψηλής ευκρίνειας παρέμεναν στις αποθήκες της Αστυνομίας και πραγματοποιούσαν μόνο δοκιμαστικές πτήσεις, καθότι δεν υπήρχε πλαίσιο λειτουργίας τους. Αναφέρεται, τέλος, ότι η διαδικασία απόκτησής τους έγινε έπειτα από αποτυχημένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. προ διετίας για να συλλάβει ομάδα ποινικών και αντιεξουσιαστών που είχαν προχωρήσει σε ληστεία στο Δίστομο και είχαν διαφύγει με ταχύπλοο στον Κορινθιακό κόλπο.
_______
*Βασίλης Γ.Λαμπρόπουλος