Η Αντιστράτηγος Τσιριγώτη μιλά για το προσφυγικό, τις λύσεις αλλά και τον κίνδυνο “ριζοσπαστικοποίησης”

Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη , είναι η πρώτη γυναίκα Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ασχολήθηκε από το 2015 με το μεγάλο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Κλήθηκε να διαχειριστεί τις ροές προσφύγων και μεταναστών που εκείνη τη περίοδο είχαν φθάσει στους 10.000 ανθρώπους κάθε μέρα! Η κρίση τότε έπρεπε να αντιμετωπιστεί από το μηδέν και η χώρα βρισκόταν σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση. Μ΄ αυτά τα δεδομένα ο μηχανισμός που στήθηκε τότε διαχειρίστηκε το πρόβλημα.

Η κυρία Τσιριγώτη μιλά για την κρίση του 2015-16 και γι΄αυτή που ζούμε σήμερα. Μία εβδομάδα μετά από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και είχε προειδοποιήσει για τη θύελλα που ερχόταν. Λίγες ημέρες μετά, στις 23 Ιουλίου αποστρατεύθηκε. Δυστυχώς οι προβλέψεις της επαληθεύτηκαν…

Στη συνέντευξη της στο Militaire.gr εξηγεί τις παθογένειες του συστήματος που προκαλούν τις μεγάλες καθυστερήσεις στην διαδικασία ταυτοποίησης. Απαντά σ’΄ όσους θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει πιο σκληρή αποτροπή. Μιλά για το πόσο μόνους μας έχουν αφήσει “φίλοι και σύμμαχοι” και σ’΄ αυτό το θέμα. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα ασυνόδευτα παιδιά και για τη ψυχική επιβάρυνση των αστυνομικών που καλούνται να διαχειριστούν προσωπικά δράματα.

Πως κρίνει το κυβερνητικό σχέδιο με τα κλειστά κέντρα; Μπορεί να λειτουργήσει; Τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα;