Η αντιδικία των εφοπλιστών Καρνέση και Εμπειρίκου για τους Πεταλιούς

Η εφοπλιστική οικογένεια Καρνέση, απέφευγε να απασχολεί την επικαιρότητα, ωστόσο η αντιδικία με την εφοπλιστική οικογένεια Εμπειρίκου για τους Πεταλιούς έφεραν τους δύο διεκδικητές στα Δικαστήρια

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του βόρειου τμήματος του νησιού, ανήκει στην Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ. Το σύμπλεγμα αποτελείται από 10 νησιά, συνολικής έκτασης 22,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκ των οποίων το Μεγανήσι (Μεγάλο Πετάλι), όπου θα δημιουργηθεί το θέρετρο, είναι το μοναδικό με δυνατότητα επενδυτικής εκμετάλλευσης.

Στο βόρειο τμήμα, στο  Χερσονήσι (ή Μικρό Πετάλι), η οικογένεια Εμπειρίκου είχε χτίσει από το 1916 τη βίλα της, ενώ ο Σπύρος Καρνέσης διαθέτει κατοικία στο Τραγονήσι. Οι δύο εφοπλιστές, βρίσκονται σε πολυετή δικαστική διαμάχη.  Η τελευταία δικαστική αντιδικία των δύο εφοπλιστών ήταν το 2022, με το Δικαστήριο να αναγνωρίζει στον Μαρή Εμπειρίκο κατοχή του 50% των μετοχών της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, ενώ με βάση τη μελέτη εκτίμησης από την εταιρεία Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants, η αξία ολόκληρου του συμπλέγματος αποτιμάται στα 77.230.000 ευρώ.

Το 1976, ο Περικλής Εμπειρίκος, θείος του Μαρή Εμπειρίκου, πώλησε στην οικογένεια του Νικολάου Παπαλιού το 50% της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, το οποίο πωλήθηκε το 1986 στη λιβεριανή εταιρεία Vestry Trading Corporation του εφοπλιστή και βασικού μετόχου της εισηγμένης ΕΛΙΝΟΪΛ, Σπύρου Καρνέση.

Ο Μαρής Εμπειρίκος υποστηρίζει στην αγωγή του πως μέχρι το 2007 οι σχέσεις των δύο μετόχων ήταν εξαιρετικές.  Μάλιστα, το 1990 είχαν συμφωνήσει να πωληθεί ένα τμήμα 200 στρεμμάτων στο Μεγανήσι στον Claude Picasso, γιο του γνωστού Ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso, που έχτισε έπαυλη, αλλά προ ετών το ακίνητο μεταβιβάστηκε στην εταιρεία La Reve Estates, συμφερόντων της Αλεξίας Δαυίδ, της γνωστής οικογένειας που ελέγχει την Coca-Cola HBC.

Ο Μαρης Εμπειρίκος υποστηρίζει στην ίδια αγωγή πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις του με την πλευρά Καρνέση, έγινε προσπάθεια ώστε να διανεμηθεί το νησιωτικό σύμπλεγμα μεταξύ των δύο μετόχων της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ που δεν απέδωσε. Αντίστοιχη απόπειρα έγινε και αργότερα, πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Στην αγωγή αναφέρεται πως οι Πεταλιοί αποτελούνται από τις προαναφερθείσες 10 συνολικά νησίδες, οι οποίες όλες, πλην μιας, έχουν πολύ μικρή έκταση και αντίστοιχα πολύ μικρή αξία, σε αντίθεση με τη μία νησίδα (τη Μεγαλόνησο ή Μεγανήσι), η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε έκταση όλων των λοιπών νησίδων και αντίστοιχα η αξία της είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη της αξίας όλων των υπόλοιπων νησίδων μαζί.

Όπως παρατίθεται στην ιστορική διαδρομή τις ιδιοκτησία του νησιού, το 1871 οι Πεταλιοί δόθηκαν ως γαμήλιο δώρο από τον τσάρο Αλέξανδρο Β’ (μέσω των αξιωματικών του αδελφών Σενιέβιν) στον τότε βασιλιά Γεώργιο Α’, με την ευκαιρία των γάμων του με την πριγκίπισσα Όλγα Κονσταντίνιεβα, τη μετέπειτα βασίλισσα της Ελλάδας. Ο Γεώργιος Α’ δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου 1913 και το νησιωτικό σύμπλεγμα πέρασε στην κυριότητα του πρίγκιπα Γεωργίου, ο οποίος το 1916 το μεταβίβασε στα αδέρφια Λεωνίδα Ανδρ. Εμπειρίκο και Μαρή Ανδρ. Εμπειρίκο (παππού του κ. Μαρή Εμπειρίκου).

Στη συνέχεια το ένα τρίτο αποκτήθηκε από τον αδερφό τους, Μιχ. Ανδρ. Εμπειρίκο. Τα ποσοστά τους (ένα τρίτο για τον καθένα) αποκτήθηκαν αργότερα από τη βρετανική Byron Steaming Co. Ltd., που ήταν εταιρεία συμφερόντων τους. Όμως το 1926 ολόκληρη η συγκεκριμένη εταιρεία αποκτήθηκε από τον Μαρή Ανδρ. Εμπειρίκο, ο οποίος το 1926 ίδρυσε την Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, στην οποία και μεταβίβασε τις δέκα νησίδες ως «εισφορά σε είδος».

Στο βόειο τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος, τα νησιά Χερσονήσι (ή Μικρό Πετάλι), όπου διατηρεί κατοικία ο Μαρής Εμπειρίκος, το Τραγονήσι, όπου διατηρεί κατοικία ο Σπύρος Καρνέσης, και Λαμπερούσα ανήκουν στην κατηγορία των νησιών που απευθύνονται σε ιδιώτες με ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που αναζητούν απομόνωση, και πρόκειται για νησιά που μπορούν να φιλοξενήσουν μια πολυτελή κατοικία. Τα νησιά Λουλούδι, Μακρονήσι, Φούντας, Ποντικονήσι, Προσονήσι και Αυγό ανήκουν στην κατηγορία των νησιών που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη μόνιμων κατασκευών.

Στο νότιο μέρος του συμπλέγματος έχει σχεδιαστεί τουριστική επένδυση από την Grivalia Hospitality, ύψους €280 εκατ. «Η νέα επένδυση της Grivalia Ηospitality δεν έχει καμία σχέση με την ιδιοκτησία των Μ. Εμπειρίκου και του Σ. Καρνέζη ενώ βρίσκεται μάλιστα σε διαφορετικό νησί του συμπλέγματος των Πεταλιών (η επένδυση της Grivalia Hospitality αφορά στη Μεγαλόνησο, ενώ η ιδιοκτησία των Εμπειρίκου, Καρνέση είναι στο Τραγονήσι)» ήταν η δημόσια θέση της Grivalia.