Αλλαγές στη λειτουργία και στην κατανομή του προσωπικού που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αμεσης Δράσης επεξεργάζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Το προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο νέος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, λέγοντας «θα εξετάσω τι δυνατότητες αναδιάταξης έχουμε προκειμένου να αυξηθεί η παρουσία στις γειτονιές». Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο κ. Θεοδωρικάκος δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε εσωτερική ανακατανομή των 4.000 αστυνομικών που υπηρετούν στη Διεύθυνση Αμεσης Δράσης Αττικής, με στόχο τη βελτίωση της αστυνόμευσης στο λεκανοπέδιο. Οπως λένε χαρακτηριστικά, «η Αμεση Δράση πρέπει να γίνει πράγματι άμεση».
Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Από το σύνολο του προσωπικού της Διεύθυνσης, οι περίπου 3.000 αστυνομικοί υπηρετούν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ., 400 επανδρώνουν τα περιπολικά και οι υπόλοιποι κατανέμονται στην ομάδα «Ζ» και στις εσωτερικές υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης. Από τη σύστασή της, η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ασχολείται κυρίως με σοβαρά συμβάντα, όπως είναι, για παράδειγμα, μια ένοπλη ληστεία, μια καταδίωξη ή ένας έλεγχος υψηλού κινδύνου. Σε κάθε βάρδια στην Αττική περιπολούν μέχρι και 80 ομάδες, με καθεμία να διαχειρίζεται στην 6ωρη βάρδιά της κατά μέσον όρο 8 σήματα από το Κέντρο Επιχειρήσεων, το γνωστό «100». Ενδιαμέσως, τα δίκυκλα είτε περιπολούν στον τομέα ευθύνης τους είτε, συνηθέστερα, παραμένουν ακίνητα σε κομβικά σημεία (π.χ. πλατείες).
Οι βάρδιες
Την ίδια στιγμή, στην Αττική κινούνται σε κάθε βάρδια 31 περιπολικά της Αμεσης Δράσης. Αριθμός που, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι ιδιαίτερα μικρός, καθώς σε κάθε τομέα αντιστοιχεί ένα και σε σπάνιες περιπτώσεις δύο περιπολικά. Για παράδειγμα, στην περιοχή που εκτείνεται από τον Αγιο Παντελεήμονα, την Κυψέλη, τα Πατήσια μέχρι και το Γαλάτσι κινείται μόλις ένα περιπολικό της Αμεσης Δράσης, το πλήρωμα του οποίου καλείται από το Κέντρο Επιχειρήσεων να διαχειριστεί όχι μόνο σοβαρά αλλά και δευτερεύουσας σημασίας συμβάντα. Υπολογίζεται ότι σε κάθε βάρδια το πλήρωμα ενός περιπολικού διαχειρίζεται 30-35 σήματα, με τον μέσο χρόνο ανταπόκρισης να φτάνει συχνά τα 30 λεπτά ή ακόμα και τη μία ώρα! Τι σημαίνει αυτό; Οτι εάν, π.χ., ένας ηλικιωμένος καλέσει στο «100» ζητώντας «παροχή βοήθειας», μπορεί να χρειαστεί να περιμένει έως και μία ώρα έως ότου ανταποκριθεί το περιπολικό.
Στο μεταξύ, οι 80 αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» διατίθενται στο κέντρο της Αθήνας όχι για αστυνόμευση αλλά σε υπηρεσίες στατικής φύλαξης σε πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια. Στην αρχή του χρόνου, οι αρμοδιότητες της ΔΙ.ΑΣ. διευρύνθηκαν, καθώς λόγω της πανδημίας το προσωπικό της ομάδας ανέλαβε να διενεργεί ελέγχους COVID. Αυτό διήρκεσε μέχρι τον Μάρτιο, που τα γεγονότα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης υποχρέωσαν την ηγεσία της Αστυνομίας σε υποχώρηση. Κάτι παρόμοιο συνέβη πιο πρόσφατα. Μετά τη δολοφονία 31χρονης στη Δάφνη από τον σύζυγό της (τέλη Ιουλίου), αποφασίστηκε οι δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. να επιλαμβάνονται και περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Ενα από τα σχέδια που φέρεται να επεξεργάζεται ο κ. Θεοδωρικάκος είναι να υπάρξει μια εσωτερική αναδιάρθρωση στη Διεύθυνση Αμεσης Δράσης.
Ο προβληματισμός εξάλλου στη νέα ηγεσία έγινε εντονότερος μετά τα τελευταία γεγονότα, με πιο χαρακτηριστικό την ένοπλη ληστεία στην Τράπεζα Πειραιώς, στην οδό Μητροπόλεως. Οπως περιγράφουν στην «Κ» καλά ενημερωμένες πηγές, ο κ. Θεοδωρικάκος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι οι ένοπλοι κατάφεραν να δράσουν ανενόχλητοι στην καρδιά της πρωτεύουσας: «Πού ήταν η ΔΙ.ΑΣ.; Πού ήταν η ΟΠΚΕ;» διερωτήθηκε σε έντονο ύφος στις κλειστές συσκέψεις που έγιναν στη διάρκεια της εβδομάδας, με τους υπηρεσιακούς πάντως να τονίζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι το προσωπικό της τράπεζας ενεργοποίησε το μπουτόν εκτάκτου ανάγκης 7 λεπτά μετά την έφοδο των οπλοφόρων στο κατάστημα.
Ενα από τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι του νέου υπουργού είναι ένας αριθμός αστυνομικών που σήμερα υπηρετεί στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. να μετακινηθεί στα περιπολικά, πιθανόν δε και στην ομάδα «Ζ». Σε μια τέτοια περίπτωση, εξηγούν αρμόδιες πηγές, ο αριθμός των περιπολικών που θα κινούνται σε κάθε βάρδια θα αυξηθεί και άρα ο χρόνος ανταπόκρισης της Αμεσης Δράσης θα περιοριστεί σημαντικά. Την ίδια στιγμή, η ΔΙ.ΑΣ. θα διατηρήσει αναλλοίωτο τον χαρακτήρα της ως μια «ειδική δύναμη» της Αστυνομίας, δίχως να διαχειρίζεται θέματα καθημερινότητας, με αμφίβολα σε πολλές περιπτώσεις αποτελέσματα.
* του Γιάννη Σουλιώτη, kathimerini.gr