Η 6η Δεκέμβρη, βγάζει στους δρόμους την ΕΛΑΣ.

Η 6η Δεκέμβρη, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου του 2008, ήταν “του Αγίου Νικολάου”. Από εκείνο το βράδυ, είναι η “νύχτα του Γρηγορόπουλου”.
Στο πέρασμα των χρόνων, η επιφυλακή της ΕΛ.ΑΣ, τη θέτει σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ τα γεγονοτα, με την απεργία πείνας του κατάδικου αντιεξουσιαστή, καθως και τα εκτεταμένα επεισόδια μετά το τέλος πορείας στα Εξάρχεια (02/12), έχουν επαναπροσδιορίσει τη διάταξη των Αστυνομικών Δυνάμεων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε.

Από νωρίς το πρωί (03/12) βρισκόταν σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη Ανώτατων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, στο Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με θέμα τα μέτρα ασφαλείας για την περιφρούρηση της πορείας για το θανάσιμο τραυματισμό του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008, καθως και για τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις οι οποιες εχουν προγραμματιστεί στον κατάδικο αντιεξουσιαστή απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.
Τα εκτεταμένα επεισόδια το βράδυ της Τρίτης (02/12) στα Εξάρχεια, μετά το τέλος της πορείας με συμμετοχή αντιεξουσιαστών, μελών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προκάλεσε τον επαναπροσδιορισμό και την αναθεώρηση του σχεδιαμού μέτρων της ΕΛ.ΑΣ. Η μαζικη συμμετοχή στην πορεία με τον κόσμο να ξεπερνάει τα 5000 άτομα εκ των οποίων περίπου 4000-4500 άτομα προσδιορίζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, αριθμός που δεν αποκλείεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο στην πορεία του Σαββάτου (06/12) τέθηκε στην Αστυνομική Σύσκεψη.
Σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές, το σύνολο της Αστυνομικής δύναμης της Αττικής -19.000 ενστολοι- αναμένεται να τεθουν σε επιφυλακή ενώ εχει προβλεφθεί και η περίπτωση να διατεθούν στο σύνολο τους, στα Μέτρα Τάξης. Τα μέτρα της ΕΛΑΣ, περιλαμβάνουν τη διαθεση περισσοτέρων από 8.000 Αστυνομικών, αριθμός πολύ μεγαλύτερος και από εκείνον που είχε διατεθεί ως μέτρα κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου .
Η συλλογή πληροφοριών από τα στελέχη ειδικών υπηρεσιών, έχουν εντατικοποιηθει ενω εκτιμάται ότι θα διευκολύνουν στην καλύτερη διάθεση των Αστυνομικών Δυνάμεων, πριν και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, ενώ δεν αποκλείονται και προληπτικες προσαγωγες στελεχών του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ανήμερα των εκδηλώσεων (07/12) εψει προβλεφθεί το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιεί πτήσεις επιτήρησης πάνω από το κέντρο της πόλης.
Προς όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, έχει αποσταλεί διαταγή να θέσουν σε επιφυλακή το σύνολο του Αστυνομικού προσωπικού σε αυξημένη ετοιμότητα, με κυρίαρχο δόγμα τη “μηδενική ανοχή” με αυτοσυγκράτηση.
Κατά τη διάρκεια της Αστυνομικής σύσκεψης έγινε επικαιροποίηση των προσδιορισμένων στόχων, καθώς αποφασίστηκε η αυξημένη φύλαξη Αστυνομικών Υπηρεσιών.
Με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ αποφασίστηκε, την Παρασκευή (05/12) η Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ να μη λειτουργήσει και οι δόκιμοι θα διατεθούν σε επιλεγμένα- ασφαλή σημεία-, για την επιτήρηση στόχων προς ενίσχυση του ένστολου προσωπικού.
Στον ηδη βεβαρυμένο Αστυνομικό προγραμματισμό μέτρων η προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Νταβούτογλου, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα την Παρασκευή (05/12) και το Σάββατο (06/12), έχει εκπονηθεί ένα δεύτερο σχέδιο διάταξης Αστυνομικών Δυνάμεων για την ασφαλή μετακίνηση του επισήμου.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport