Η διάλυση της ΔΕΛΤΑ “ενθάρρυνε” τις καταδρομικές δράσεις κουκουλοφόρων

Καταδρομικές επιθέσεις αντιεξουσιαστών στην περιοχή των Εξαρχείων και στοχευμένες δράσεις βίας, οι επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και τα διαδοχικά περιστατικά βίας κατά πολιτικών σε καταστήματα εστίασης της περιοχής των Εξαρχείων, ακριβίστικες δράσεις οι οποίες εμφανίζονται με ένταση και αναβαθμισμένη βιαιότητα. Στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, για τη διάλυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ αποδίδουν στελέχη της ΕΛΑΣ, τα επιχειρησιακά προβλήματα που έχουν προκύψει στην αποτροπή δράσεων.

ΕΛΑΣ.jpg

Η επίθεση εναντίον του Βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου καταδρομικές επιθέσεις κατά Αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, και την επίθεση σε βάρος των ελεγκτών του ΜΕΤΡΟ, και κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ αλλά και η ληστεία σε bar της Κωλέττη είναι μερικά μόνο περιστατικά από όσα καταγράφονται στο Αστυνομικό Δελτίο με σημείο αναφοράς το κέντρο της περιοχής των Εξαρχείων, στο πλαίσιο της ανεξέλεγκτης δράσης οργανωμένων ομάδων.

Η Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης (ΔΕΛΤΑ) είχε στο στόλο της 210 μηχανές, και το ένστολο προσωπικό, ενεργούσε περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας. Η πολιτική απόφαση κατάργησης της ομάδας ΔΕΛΤΑ, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. “ενθάρρυνε” τις δράσεις ομάδων του “χώρου” που δραστηριοποιούνται στα Εξάρχεια, και επιχειρούν με καταδρομικές δράσεις, ακτιβιστικές ενέργειες, με πρόσχημα την “αντίδραση στο σύστημα”. Ενώ η διάθεση του ένστολου προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες, μετά την καταργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ περιόρισε τον έλεγχο και αύξησε την εγκληματικότητα στις γειτονιές, όπως αποτυπώνεται και τα καθημερινά περιστατικά όπως αυτά βεβαιώνονται στο βιβλίο συμβάντων.

Για την επιχειρησιακή διαχείρη της “ιδιόμορφης” κατάστασης όπως αυτή εχει διαμορφωθεί, στην περιοχή των Εξαρχείων, έθεσε τα βραδυκίνητα τζιπ σε περιπολίες, στα οποία ωστόσο δεν επιτρέπεται η άμεση επέμβαση καθώς έχουν σημαντικό πρόβλημα ευελιξίας και σχετική αδυναμία έγκαιρης επέμβασης.

Ως κράτος του “Εξαρχιστάν” περιέγραψε σε ανακοίνωσή του, το Σωματείου Ειδικών Φρουρών (ΣΕΦΕΑΑ), την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σε αυτή την πλευρά της πόλης, ενώ θέτει το ρητορικό ερώτημα, αν «χρειαστεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του ο υπό ίδρυση Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, εγκαινιάζοντας τη δράση του με τη φρούρηση των συνόρων των Εξαρχείων».

Αξιωματικοί και στελέχη της ΕΛΑΣ, σημειώνουν ωστόσο, ότι η απόφαση της κατάργησης οργανικά ενεργών υπηρεσιών, “ενθάρρυνε”  τις δράσεις οργανωμένων ομάδων με στοχευμένη βίαιη συμπεριφορά, σε βάρος όσων θεωρούν ότι τίθενται αντίθετοι με τις απόψεις που πρεσβεύουν .