High tech «σερίφηδες» στην επαρχία

Οπλισμένοι με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, smartphones και tablets, είναι οι σύγχρονοι «σερίφηδες» των ακριτικών περιοχών της χώρας, οι τοπικοί αστυνόμοι. Ήδη μετά την απόφαση για τη λειτουργία του νέου θεσμού οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που επιλέχθηκαν να υπηρετήσουν τον νέο ρόλο, καλούνται να λειτουργήσουν ένα ολόκληρο αστυνομικό τμήμα μόνοι τους.

Υποθέσεις αγνοουμένων προσώπων, κλοπές και διαρρήξεις, είναι μερικές από τις οποίες ο τοπικός αστυνόμος καλείται να επιλύσει, χρησιμοποιώντας τις συσκευές υψηλής τεχνολογίας. Αυτές οι συσκευές επιτρέπουν να έχει πρόσβαση στο δίκτυο δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ., στο οποίο περιέχονται πληροφορίες για παλαιότερες υποθέσεις για τις οποίες μπορεί να ενημερωθεί, ακόμα και αν βρίσκεται εκτός γραφείου.

«Με τη χρήση της τεχνολογίας μπορούμε και αναζητούμε τις απαιτούμενες, για το έργο μας πληροφορίες, ακόμη και εκτός γραφείου, για να δίνουμε επί τόπου λύσεις, όταν αυτό είναι εφικτό. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην άμεση και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων του πολίτη», είπε στη «ΜτΚ» ο νέος τοπικός αστυνόμος του Κολινδρού Πιερίας, ανθυπαστυνόμος Γιώργος Βασιλειάδης.

Ασφαλώς, η τεχνολογία εξυπηρετεί κυρίως την άμεση αντιμετώπιση υποθέσεων που σχετίζονται με το έγκλημα, στην προκαταρκτική έρευνά τους. Από την άλλη ο τοπικός αστυνόμος καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα γραφειοκρατικής καθημερινότητας, όπως γνήσια υπογραφής και παρουσίες κατηγορουμένων, περιορίζοντας την απόσταση της περιφέρειας με τις έδρες των αστυνομικών τμημάτων.

Από τις αρχές του Μαρτίου, τοπικοί αστυνόμοι έχουν τοποθετηθεί σε δέκα απομακρυσμένες περιοχές σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα, άλλοι 17. Μέσω αυτού του θεσμού, ενισχύθηκαν περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν διέθεταν αστυνομικό τμήμα και στις οποίες κρίθηκε απαραίτητο να υπάρχει κάποια αστυνομική δύναμη για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Από τον Έβρο μέχρι τη Φλώρινα
Ειδικότερα, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ενισχύθηκαν περιοχές του Έβρου με την εγκατάσταση τοπικών αστυνομικών στα Νέα Βύσσα του δήμου Ορεστιάδας, στους Μεταξάδες δήμου Διδυμότειχου, στα Λάβαρα δήμου Σουφλίου, στο Σώστη δήμου Ιάσμου και στο Σιδηρόνερο Δράμας. Στη Δυτική Μακεδονία, σε χωριά της Κοζάνης όπως το Τσοτύλι του δήμου Βοΐου και στο Βελβεντό του δήμου Σερβίων – Βελβεντού. Στην Κεντρική Μακεδονία τοποθετήθηκε «σερίφης» σε δύο περιοχές της Πιερίας, στον Κολινδρό του δήμου Πίνδας – Κολινδρού και στον Πλαταμώνα δήμου Δίου Ολύμπου, ενώ στη περιοχή των Σερρών, στη Μαυροθάλασσα του δήμου Βισαλτίας.

Ο τοπικός αστυνομικός έχει γραφειοκρατικά και ανακριτικά καθήκοντα, δηλαδή ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί σε αυτόν είτε για γνήσιο υπογραφής είτε για την έκδοση αστυνομικής ταυτότητας, όμως παράλληλα μπορεί να διεξάγει προανάκριση, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο σε συνεργασία με τοπικό αστυνομικό τμήμα. Σε άλλες περιπτώσεις συνεργάζεται με τις περιπολίες και τις κινητές μονάδες της αστυνομίας, που εποπτεύουν τις περιοχές. Διαθέτει γραφείο σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ εργάζεται σε συγκεκριμένο ωράριο, κυρίως πρωινές ώρες. Μάλιστα αναλαμβάνει καθήκοντα τα οποία σε άλλες περιπτώσεις, απαιτούν 15 – 16 άτομα για να διεκπεραιωθούν (ο αριθμός των αστυνομικών που στελεχώνουν ένα αστυνομικό τμήμα), γεγονός το οποίο σύμφωνα με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού.

Στόχος του θεσμού, όπως είπε ο τοπικός αστυνόμος του Κολινδρού είναι να βελτιώσει την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών στα αστυνομικά ζητήματα, καθώς και να αναπτύξει άμεση επικοινωνία μαζί τους, επιλύνοντας τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. «Ο τοπικός αστυνόμος έρχεται να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται ή υπάρχουν, μεταξύ των πολιτών και της αστυνομίας, φροντίζει για τη τήρηση των νόμων και της τάξης και συμβάλλει στη πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας», σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης.
Για τον τοπικό αστυνόμο Κολινδρού, μεταξύ άλλων κριτηρίων στην επιλογή του, ήταν το γεγονός ότι γνώριζε τη περιοχή και τους κατοίκους, καθώς ήταν διοικητής του αστυνομικού τμήματος Κολινδρού, το οποίο ενώθηκε με αυτό του Αιγινίου. Γενικότερα, προτιμήθηκαν άτομα με ανακριτική εμπειρία, καθώς ένας από τους ρόλους που αναλαμβάνει είναι τα αρχικά στάδια της προανάκρισης μιας υπόθεσης, που θεωρείται ότι αποτελούν τα κρισιμότερα.

Εν ενεργεία την τελευταία… 11ετία

Ο θεσμός του τοπικού αστυνόμου είχε αποφασιστεί με προεδρικό διάταγμα που ψηφίστηκε πριν έντεκα χρόνια, ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, λόγω δυσκολιών που παρουσιάσθηκαν, όπως είχε δηλώσει και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στην εκδήλωση παρουσίασης του θεσμού τον περασμένο μήνα. Ειδικά, τον τελευταίο καιρό που γίνεται αναδιάρθρωση στις περιφερειακές υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας, ο σερίφης έρχεται να επιλύσει σημαντικά ζητήματα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσουβάλα, στα πλαίσια παρουσίασης του θεσμού.

Ο τοπικός αστυνόμος του Κολινδρού τονίζει πως ο νέος θεσμός δεν πρέπει να παραπέμπει στο χαρακτήρα του… μοναχικού καουμπόη που επιβάλλει την τάξη, ούτε να ταυτίζεται με τον θεσμό του παλιού αστυνόμου στα χωριά της δεκαετίας του ’50. «Είμαστε μάχιμο εκπαιδευμένο προσωπικό με πολυετή εμπειρία και σφαιρική γνώση τάξης, τροχαίας, ασφάλειας», υπογραμμίζει.

Τα πρώτα περιστατικά που ανέλαβε ο κ. Βασιλειάδης αφορούσαν γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ειδικά περιπτώσεις ηλικιωμένων, οι οποίοι λόγω δυσκολίας μετακίνησης, εξυπηρετήθηκαν από τον αστυνόμο, στο σπίτι τους. Ωστόσο από τις πρώτες ημέρες μπήκε και στις πρώτες ποινικές υποθέσεις, κυρίως διαπληκτισμού μεταξύ πολιτών, ενώ ασχολήθηκε και με ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, όπως και με τον τραυματισμό πολίτη από επίθεση κατοικίδιου σκύλου.