“Γυρίσαμε πίσω, χωρίς να μιλάμε, ο καθένας είχε να σκεφτεί τους ηλικιωμένους γονείς του, τους παππούδες και γιαγιάδες της οικογένειας”

Η κακοκαιρία “Ελπίς” βρήκε τον Κρατικό μηχανισμό απροετοίμαστο να ανταποκριθεί, και άφησε εκτεθειμένους σε κίνδυνο ζωής του πολίτες, οι οποίοι βρήκαν την ανταπόκριση και τη συνδρομή σε παροχή βοήθεια που τόσο πολύ είχαν ανάγκη στα πληρώματα των Σωμάτων Ασφαλείας

Το NantiaReport.gr παραθέτει μαρτυρίες πληρωμάτων Σ.Α κατά την επιχειρησιακή τους ανταπόκριση σε συνδρομή σε πολίτες σε ανάγκη.

«Τα ξημερώματα της Τρίτης (25/01) μας ενημερώνει το Κέντρο μας, για συνδρομή σε διακομιδή περιστατικού σε Νοσοκομείο. Ήταν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, με το σύζυγο ηλικίας 87ετών, να χρήζει αιμοκάθαρσης, με συνοδό την 80χρονη σύζυγό του. Το σπίτι σε αδιέξοδο οδού στην περιοχή της Αρτέμιδας. Δύσκολη πρόσβαση εκείνες τις ώρες… Προσεγγίσαμε και βοηθήσαμε του δύο γέροντες να επιβιβαστούν στο όχημά μας. Ένα υπέροχο ζευγάρι, κρατημένοι χέρι- χέρι, σε όλη τη διαδρομή. Μας ρωτούσαν τη δική μας οικογενειακή κατάσταση και μας περιέγραφαν τις δικές τους εμπειρίες, την ιστορία τους. στα 60χρόνια κοινής τους συμβίωσης και πορείας ζωής.

Φτάνοντας στο Νοσοκομείο στο ύψος του Νομισματοκοπείου, βοηθήσαμε και πάλι το ηλικιωμένο ζευγάρι να μπει στο Νοσοκομείο, καθώς ήταν δύσκολη η πρόσβαση. Στην είσοδο, μας σταματάει η ηλικιωμένη. Κρατούσε σε όλη τη διαδρομή την τσάντα της. Βγάζει από εκείνα τα μικρά πορτοφολάκια που έχουν οι ηλικιωμένοι και μου δίνει δύο πεντάευρα. Σε μια κίνηση που με αιφνιδιάζει. “Να δώσεις ένα στο παλικάρι (σσ το συνάδελφο) κι ένα για σένα”, μου λέει, ενώ προσπαθώ να εξηγήσω ότι δεν κάναμε τίποτε περισσότερο από τη δουλειά μας. Επέμενε, ότι εκτός του ότι δεν ξέρει πώς να μας ευχαριστήσει, αν αυτό (σσ η συνδρομή μας σε παροχή βοήθειας και μεταφοράς τους στο Νοσοκομείο) γινόταν τρεις τέσσερις ημέρες αργότερα, καθώς την Παρασκευή λάμβανε τη σύνταξή της, θα μας έδινε μεγαλύτερο ποσό… 

Με το συνάδελφο ευχαριστήσαμε την ηλικιωμένη για την πρόθεσή της, της εξηγήσαμε ότι εκείνοι μας προσέφεραν περισσότερα, με όσα μας “έδωσαν” και μας έδειξαν σε όλη τη διαδρομή. Γιατί ήταν σα να έχουμε λάβει όλη την ευγνωμοσύνη που θα μπορούσε να προσφέρει ένας άνθρωπος.. Κι επιστρέψαμε στο καθήκον μας, με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο και μια ευφορία ψυχής… Γυρίσαμε και πάλι στον τομέα ευθύνης μας, χωρίς να μιλάμε για ώρα.. Ο καθένας μας είχε να σκεφτεί τους ηλικιωμένους γονείς του και τους γέροντες παππούδες και γιαγιάδες της οικογένειας…. 

Δεν είναι η δουλειά που κάνουμε, είναι η προσφορά, να βρισκόμαστε δίπλα σε όποιον πολίτη βρίσκεται σε ανάγκη.. Προσωπικά, ευχαριστώ το Θεό που έχω την ευκαιρία να κάνω αυτή τη δουλειά και να προσφέρω όπου μπορώ! Να μείνουμε όλοι ασφαλείς και να προσέχουμε!»

Το πλήρωμα Υπηρεσίας του Π.Σ στην Ανατολική Αττική ενώ ήταν σε εξέλιξη το κακοκαιρικό φαινόμενο “Ελπίς”, πραγματοποίησε 21 σε παροχές βοήθειας και μεταφορές σε Νοσοκομεία κυρίως ηλικιωμένων που έχρηζαν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, «το Κέντρο Επιχειρήσεων δέχθηκε απο την Δευτέρα (24/01) έως την Πέμπτη (27/01) 2.354 κλήσεις στην Αττική.

-1054 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο
-522 κοπές δέντρων
-412 μεταφορές ατόμων από και προς υγειονομικές μονάδες για αιμοκάθαρση ή για παροχή ιατρικής φροντίδας και
-126 απεγκλωβισμοί ατόμων από ανελκυστήρες
Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αττική παραμένουν σε γενική επιφυλακή και συνεχίζουν να επιχειρούν σε διάφορες περιοχές ‘.