Γρ.Χρυσάφης: “Στη Διέυθυνση Ασφάλειας Αττικής είναι κάθε μέρα .. 17 Νοέμβρη”

Αν ρίξεις μια ματιά στην καθημερινή κατάσταση υπηρεσίας οποιουδήποτε Τμήματος των Κεντρικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής καθώς και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών και των Τμημάτων Ασφαλείας της, νομίζεις ότι κάθε μέρα είναι 17 Νοέμβρη!

Πολύ μεγάλο ποσοστό της εναπομείνασας παρούσας Δύναμης σε χαμηλόβαθμο προσωπικό, δεν απασχολείται με το αντικείμενο της Υπηρεσίας του, αλλά με την ενίσχυση είτε της Κρατικής Ασφάλειας, είτε της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, στις οποίες έχουν “φορτώσει” εκατοντάδες σταθερούς στόχους, τους οποίους είναι αδύνατον  να καλύψουν αποκλειστικά με τις δικές τους δυνάμεις.

Επίσης κάθε λίγες μέρες διατάσσονται να ενισχύουν την Κρατική Ασφάλεια για λήψη μέτρων ασφαλείας σε ξενοδοχεία διαμονής ή χώρους εκδηλώσεων επισήμων που επίσης έχουν «φορτώσει» παράτυπα στην Υ.Κ.Α., ενώ εδώ και χρόνια καταργήθηκε το πρώην 5ο Τμήμα της που είχε αυτήν την αρμοδιότητα και μεταφέρθηκε μαζί με εκατοντάδες συναδέλφους που υπηρετούσαν εκεί στα Επίσημα του Αρχηγείου όπου ιδρύθηκε Τμήμα για αυτόν τον σκοπό. Παραταύτα εξακολουθούν να αφαιμάζονται κάθε εβδομάδα οι Υπηρεσίες της Ασφάλειας για εκδηλώσεις Επισήμων και μάλιστα για χειρισμό μηχανημάτων X-RAY που για να είσαι πιστοποιημένος χρήστης, προβλέπεται ειδική εκπαίδευση και το κατά πόσον τηρείται από το Αρχηγείο η σχετική νομοθεσία θα απασχολήσει στο προσεχές διάστημα,καθώς και για χειρισμό των «καθρεφτών» για εντοπισμό τυχόν εκρηκτικών  σε οχήματα, αρμοδιότητας του Τ.Ε.Ε.Μ. και όχι της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Αν προσθέσουμε στην ανωτέρω κατασπατάληση δυνάμεων και τις πάγιες ή έκτακτες Διαταγές  για ενίσχυση άλλων Υπηρεσιών (κρατητήρια , ενίσχυση Τ.Α., μεταγωγές Υπ/νσης  Ασφαλείας Αθηνών, αποσπάσεις σε νησιά κ.α.) απομένει ελάχιστο προσωπικό πίσω για να απασχοληθεί με το αντικείμενο της Δημόσιας Ασφάλειας, για την πρόληψη και πάταξη της εγκληματικότητας που έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του φορολογούμενου πολίτη, όπως κλοπές – διαρρήξεις, ληστείες, ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες, εκβιασμοί, οργανωμένο έγκλημα, εμπορία ανθρώπων, οικονομικό έγκλημα, αρχαιοκαπηλεία, αθλητική βία, αδικήματα σε βάρος ανηλίκων, φυγόποινοι κτλ.

Αυτό βέβαια ισχύει κυρίως για τις κεντρικές Υπηρεσίες της Ασφάλειας διότι στα περισσότερα Τμήματα Ασφαλείας η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη και ίσα  που υπάρχει προσωπικό για να ανταπεξέλθει στις πάγιες υποχρεώσεις τους  (Αξιωματικός Υπηρεσίας, δικογραφίες, γραμματεία, ταυτότητες κτλ), με το Τ.Α. Κολωνού για παράδειγμα να έχει παρούσα δύναμη περί τους 10 αστυνομικούς  με  προβλεπόμενη οργανική 40 αστυνομικών!!

Επίσης, λόγω της επικρατούσας κατάστασης, στις περισσότερες Υπηρεσίες συσσωρεύονται οφειλόμενες Η.Α. και καταστρατηγείται ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας.

Είναι λυπηρό σε υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας να ακούγεται η άποψη ότι «οι ασφαλίτες δεν κάνουν τίποτα και πίνουν καφέ». Κύριοι που έχετε αυτήν την άποψη ρωτήστε κάποιον από τους εκατοντάδες διατιθέμενους της Ασφάλειας σε φύλαξη σταθερών στόχων, σε οικίες και πρεσβείες πεζοί ή με ακίνητο όχημα για 8 ώρες ,αν θέλουν να βρίσκονται εκεί και όχι στις μάχιμες Υπηρεσίες τους για να απασχοληθούν με κάτι παραγωγικό. Εσείς καταστρέφετε  νέα παιδιά που έρχονται με όρεξη στην Ασφάλεια να εργαστούν και αντ’ αυτού οι περισσότεροι δεν πατάνε το πόδι τους επί χρόνια στην Υπηρεσία τους, γιατί βρίσκονται μόνιμα στα ατελείωτα μέτρα  ή στις αμέτρητες φυλάξεις σταθερών στόχων, χωρίς να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στον πολίτη.
Εμείς ως Ένωση Αστυνομικών Αθηνών έχουμε προτείνει οι φυλάξεις των διαφόρων στόχων να γίνονται με κινούμενες εποχούμενες περιπολίες ανά γεωγραφικό τομέα και όχι με αστυνομικούς ακίνητους που μετατρέπονται οι ίδιοι σε εν δυνάμει στόχο και μάλιστα έχουμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία για έκθεση σε κίνδυνο ζωής, διαφορετικά ας τοποθετήσουν παντού αλεξίσφαιρες σκοπιές όπως προβλέπει η νομοθεσία. Αναμένουμε την κρίση της Δικαιοσύνης.

Ίσως αν κάποια στιγμή μας ακούσουν οι ιθύνοντες να απελευθερωθεί τεράστιο δυναμικό που θα απασχοληθεί πίσω στην Υπηρεσία του με τη πραγματική αποστολή της Ασφάλειας που είναι η πρόληψη και η πάταξη της ελαφριάς και σκληρής εγκληματικότητας και οι πολίτες να αισθανθούν ασφαλέστεροι, την στιγμή που οι μόνοι που αισθάνονται τώρα ασφαλείς, είναι όσοι έχουν το προνόμιο να έχουν μόνιμα αστυνομικούς να τους συνοδεύουν και έναν τουλάχιστον σταθερό αστυνομικό έξω από την οικία τους.

Ακόμα και η Ηγεσία μας θα είναι σε θέση να έρχεται συχνότερα στην Γ.Α.Δ.Α. για να δίνει συγχαρητήρια στις μεγάλες “δουλειές” της Ασφάλειας που αυτήν την στιγμή επιτυγχάνονται κυρίως με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας που υπάρχει στην διάθεση της Υπηρεσίας και χάρη στον ζήλο, το φιλότιμο και την υπερεργασία  των συναδέλφων που απομένουν στις ειδικές ομάδες και βάζουν και από την τσέπη τους για να συντηρήσουν τα υπηρεσιακά οχήματα και για να αγοράσουν φυσίγγια για να ρίξουν βολές στα σκοπευτήρια.

____________

* ΧΡΥΣΑΦΗΣ Γρηγόριος, Α΄ Αντιπρόεδρος Ε.ΑΣ.Υ. Αθηνών

** δημοσιεύτηκε στην  εφημερίδα “Σύγχρονη Αστυνομία” της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών