Γιάννης Πανούσης: Ή θα λέμε “σόδομα και γόμορα” ή θα δούμε ότι αλλάζουν τα όρια της ηθικής και θέλγει το ακραίο

Επιστημονική προσέγγιση για την υπόθεση βιασμών και μαστροπείας της 12χρονης στα Σεπόλια, ανέλυσε ο Γιάννης Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός ΠΡΟΠΟ

«Μας απασχολεί γιατί είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, έχουμε έναν άνθρωπο 53 χρονών που μέχρι τότε εμφάνισε τέτοια στοιχεία, έχουμε ένα πολύ μικρό κορίτσι, έχουμε έναν περίγυρο περίεργο, έχουμε όχι μόνο έναν βιασμό, αλλά πολλούς βιασμούς, σε οίκους ανοχής, έχουμε εκβιασμούς, έχουμε παραβιάσεις των πάντων, όλων των κανόνων ηθικής, έχουμε πολλούς πελάτες και μαστροπεία. Άρα είναι πολυσύνθετο γιατί αν το δεις αλλιώς, την ίδια ώρα, παππούς βιάζει την κόρη, ποδοσφαιριστής βιάζει ένα 4χρονο, ένας πατέρας βιάζει την κόρη, ένας άλλος βιάζει ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, δηλαδή δεν είναι ένας» ανέφερε ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης, στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ.

Δεν πρόκειται για κυκλώματα αναγκαστικά, υποστήριξε ο καθηγητής εγκληματολογίας, «είναι ο περίγυρός μας, είναι η μάνα μας, η θεία μας, ο πατέρας μας».

«Έχουμε ένα πρόβλημα μέσα στην οικογένεια, μεταφέρεται στην μικροκοινωνία, διαμορφώνονται αντιλήψεις μέσα από διάφορα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, από τον σεξοτουρισμό μέχρι την διαφοροποίηση των έμφυλων καταστάσεων, μέσα σε αυτά μπαίνουν οι γυναικοκτονίες, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις, απίθανες σεξουαλικές προτιμήσεις, ο καθένας παντρεύεται με τον εαυτό του, έχουν φτιαχτεί άλλα όρια ηθικής. Πάμε σε άλλο κόσμο, ο οποίος δεν φοβάται να ξεπεράσει τα όρια» προσέθεσε.

« Ή θα πεις λοιπόν “σόδομα και γόμορα, η ελληνική κοινωνία γεννάει καθημερινά 100άδες, χιλιάδες τέτοιους διεστραμμένους, τέτοια τέρατα” ή θα προσπαθήσεις να δεις αλλιώς το θέμα, να δεις τι έχει συμβεί μέσα στην οικογένεια, τι έχει συμβεί μέσα στις ερωτικές μας φαντασιώσεις και στο παιχνίδι χωρίς όρια, τι έχει συμβεί μέσα στις μη αναστολές των ηθικών κανόνων και των κανόνων κοινωνικής συμβίωσης. Άρα πέρα των άρρωστων αντιλήψεων, του άρρωστου περιβάλλοντος, καμιά φορά και των άρρωστων θεσμών, πολλές φορές και των άρρωστων ΜΜΕ, το ζήτημα είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς έτσι εν θερμώ. Γιατί αν αφαιρέσεις την αστυνομική πλευρά και την ποινική πλευρά, μένει μια μεγάλη τρύπα, εκεί θα πέσουμε όλοι αν δεν προσέξουμε» συμπλήρωσε ο Γιάννης Πανούσης.

Μάλιστα, ο καθηγητής και πρώην Υπουργός ΠΡΟΠΟ, διερωτήθη, εάν οι αντιλήψεις μας έχουν δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα και υπάρχει μια προδιάθεση να αποδοχής των ακραίων, παρότι «ο καθένας εξωτερικά τα καταδικάζει και μιλάει για ευνουχισμούς και θανατική ποινή».

«Αν το δει κανείς διαφορετικά, απ’ έξω, θα έβλεπε ότι σε όλη την καθημερινότητά μας, την κοινωνική, την αντικοινωνική, την τηλεοπτική, την εικονική, την φαντασιακή, στο ακραίο πάμε, στο τερατώδες πάμε, στον ήρωα που περνάει τα όρια πάμε, δεν πάμε στην ήσυχη ζωή την νομοταγή, του κυρ Παντελή. Άρα αυτό έχει προετοιμαστεί, όχι τόσο στην τερατώδη ακραία μορφή του, μέσα στις συνειδήσεις μας, μέσα στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, γιατί αυτά βλέπουμε στις τηλεοράσεις, αυτά βλέπουμε στα φιλμ, αυτά βλέπουμε γενικώς, την αρνητική πλευρά της ζωής μας, το ζωώδες μέρος της ανθρώπινης φύσης, αυτό βλέπουμε και αυτό σαγηνεύει. Το άλλο δεν σαγηνεύει» ανέφερε ο Γιάννης Πανούσης.

__________________________

* Με πληροφορίες από ertnews.gr