Γιάννινα: Φροντιστηριούχος συνελήφθη για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Σε βάρος του φροντιστηριούχου, σχηματίσθηκε δικογραφία και παραπέμφθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα

Λειτουργούσε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης που διατηρεί, στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, κατά παράβαση της προσωρινής απαγόρευση λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών της χώρας. Εντοπίσθηκε σε αστυνομικό έλεγχο, και συνελήφθη (12/03) κατηγορούμενος για παραβίαση των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού ενώ στην αίθουσα διδασκαλίας παρακολουθούσαν την παράδοση τέσσερις μαθητές.

Με τη σε βάρος του δικογραφία ο εκπαιδευτικό, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ποινικός Κώδικας εμπεριέχει αυτοτελή σχετική διάταξη, υπό τον τίτλο «παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών» (άρθρο 285, Νόμος 4619/2019)
1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο Νόμος ή η αρμόδια Αρχή, για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως 3 έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως 10 έτη.
3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως 2 έτη, ή χρηματική ποινή.