ΓΓΠΠ: Μέτρα για το περιορισμό του Covid19- Σε δύο επίπεδα επιδημιολογικού κινδύνου από την Τρίτη (03/11)

Ο νέος υγειονομικός χάρτης της Ελλάδας, όπως ανακοινώθηκε και τα μέτρα ανά επίπεδο, απαγορεύσεις και επιτρεπόμενες ενέργειες

Από την Τρίτη (03/11), και για ένα μήνα, τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα μέτρων προστασίας από την πανδημία που συγχωνεύει την επικράτεια (από τα έως τώρα 4 επίπεδα) σε δύο επίπεδα επιδημιολογικού κινδύνου , με ζώνη επιτήρησης και ζώνη αυξημένου κινδύνου.

Στην ζώνη επιτήρησης εντάσσονται όλοι οι νομοί που έως τώρα παρουσιάζουν σχετικά λίγα κρούσματα. Αυτοί, δηλαδή, που μέχρι σήμερα είναι στο πράσινο και το κίτρινο. Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα του έως σήμερα επιπέδου 2.

Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο κόκκινο, αλλά και στο πορτοκαλί. Δηλαδή, η Βόρειος Ελλάδα (πλην Γρεβενών και Φλώρινας) αλλά και η Αττική, από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Ειδικά ζώνη αυξημένου κινδύνου, στις προηγούμενες ρυθμίσεις, προστίθενται και οι ακόλουθες:

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής απ’ το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα όπως και κλειστά γυμναστήρια.
Ως οριζόντια μέτρα ισχύουν από εδώ και στο εξής σε όλη την επικράτεια, τα εξής:
👉 Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
👉 Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
👉 Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
👉 Πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
👉 Απαγόρευση επιβίβασης χωρίς μάσκα στα ΜΜΜ
👉 Αναστολή επισκεπτηρίων σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Οι νέοι κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης (03/11) , επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και στην κινητικότητα των πολιτών. Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοικτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια. Σε αντίθεση με την άνοιξη, τέλος, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εντός και εκτός νομού.