ΓΑΔΑ: Στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα, καταθέτει ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

Σχεδον μισή ώρα μετά τις 19.00  (08/09) έφτασε στη ΓΑΔΑ, ο Ηλίας Ψινάκης, προκειμένου να καταθέσει σχετικά με καταγγελία υπαλλήλου του Δήμου, ο οποίος του ανέφερε δολιοφθορά και υφαρπαγή αρχείων της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου πριν την ανάληψη των καθηκόντων του.“Θα αποφανθούν οι αρμόδιες Αρχές για το τι συνέβη” ανέφερε σε δήλωσή του στους δημοσιογραφους κατά την είσοδό του στο Αστυνομικό Μέγαρο, ο Ηλίας Ψινάκης.

Είχε προηγηθεί η αναφορά υπαλλήλου του Δήμου στο νέο Δήμαρχο Μαραθώνα, ο οποίος του κατήγγειλε τη διαγραφή αρχείων και αφάιρεση φακέλων με στοιχεία απο τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, μία ημέρα πριν ορκιστεί Δήμαρχος ο Ηλίας Ψινάκης. Στη Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προσκόμισε τέσσερις ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι φέρονται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε παράνομες πράξεις.
Από την πρώτη εξερεύνηση των σκληρών δίσκων πιστοποιεί ότι διαγραφή αρχείων των οικονομικών υπηρεσιών μια μέρα πριν την ορκομωσία της νέας Δημοτικής Αρχής. Από την εξέταση, προκύπτει επίσης, δολιοφθορά και στα πρωτόκολλα του Δήμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, εντοπίσθηκαν ανοικτοί αριθμοί πρωτοκόλλων- ενδεχομένως για την καταχώριση μεταχρονολογημένα αποφάσεων και πράξεων του Δήμου. Στα στοιχεία «Γιώργος Ονειροπαρμένος» και «Μαρία Φαντασμένη», η σειριακή καταχώριση στα πρωτόκολλα παρέμεναν “ανοιχτά”.
ÔÅËÅÔÇ ÏÑÊÙÌÏÓÉÁÓ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÄÇÌÏÔÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ ÁÌÁÑÏÕÓÉÏÕ (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)Κατά το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο, ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Ηλίας Ψινάκης, είχε επισημάνει: «Υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα στο Δήμο. Αρκετά δε απο αυτά, έχουν ήδη τεθεί υπόψην των κρατικών ελεγκτικών αρχών. Δεν είμαι Εισαγγελέας, ούτε εκδικητής. Υπάρχουν αρχές που ήδη ερευνούν».

 Από την πλευρά του ο απερχόμενος Δήμαρχος  Ιορδάνης Λουϊζος, υποστηριξε  ότι: «Αυτός ο ψίθυρος είναι άνευ λόγου. Οτιδήποτε ανεβάζει ο κάθε χρήστης στους υπολογιστές του Δήμου, υπάρχει σε backup σε σκληρό δίσκο. Εμείς καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε τον πλέον προβληματικό Δήμο, τον οποίο παραλάβαμε την 01/01/2011 με μαύρη τρύπα 45 εκατομμυρίων ευρώ. Δεσμεύομαι οτι εάν αποδειχθεί οτι λείπει έστω κι ένα ευρώ, την μοναδική ευθύνη θα έχω εγώ ο ίδιος».

Ειχε προηγηθεί επιστολή του απερχόμενου Δημάρχου του Μαραθώνα, Ιορδάνη Λουϊζου. ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΛΟΥΙΖΟΣ-τΔ.ΜΑΡΑΘΩΝΑ“Σχετικά με πληροφορίες που έπεσαν στην αντίληψή μου σήμερα, 06/09/2014, σχετικά με διαγραφή, υποκλοπή ή οτιδήποτε άλλο που έχει να κάνει με την αλλοίωση οικονομικών στοιχείων σκληρών δίσκων του Δήμου Μαραθώνος δηλώνω τα παρακάτω:
Τα σχόλια αυτά ξεπερνούν τα όρια της απλής συκοφαντίας και είναι άνευ λόγου και αιτίας για τους παρακάτω λόγους:
1) Ο κάθε υπάλληλος χειριστής υπολογιστή έχει το δικό του μοναδικό κωδικό πρόσβασης που γνωρίζει μόνο ο ίδιος και συνεπώς είναι πανεύκολο να βρεθεί οιαδήποτε παρέμβαση.
2) Κάθε τι που καταγράφεται στο σκληρό δίσκο οιουδήποτε υπολογιστή του Δήμου καταγράφεται ταυτόχρονα και στον κεντρικό σέρβερ, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης.
3) Για να διασφαλιστεί και η πλήρης ασφάλεια του σέρβερ από οιαδήποτε εξωγενή ενέργεια, με προσωπική μου εντολή, γίνεται συνεχώς back up στα αρχεία του Δήμου.
4) Οιαδήποτε απόφαση που είναι καταχωρημένη ηλεκτρονικά είναι καταγεγραμμένη με αριθμό πρωτοκόλλου στα αρχεία του Δήμου.
5) Το σημαντικότερο δε, οιαδήποτε πληροφορία οικονομικού περιεχομένου καταγράφεται ταυτόχρονα και υποχρεωτικά στη “Διαύγεια” του Υπουργείου Εσωτερικών.
Είναι συνεπώς τουλάχιστον περίεργη και ύποπτη η συγκεκριμένη πληροφορία που διοχετεύεται από “κάποιους κύκλους”. Η χειρίστη εντύπωση που μου προκαλεί η δημοσίευση τέτοιων ειδήσεων που δεν γνωρίζω σε τι αποβλέπουν και που αποσκοπούν μου δίνουν την ευκαιρία για μία ακόμη φορά να πω δύο μόνο πράγματα:
α) Εάν λείπει έστω και ένα ευρώ, δημόσιο χρήμα, από τον Δήμο Μαραθώνος την αποκλειστική και μοναδική ευθύνη μέχρι την 31η Αυγούστου 2014 φέρω εγώ προσωπικά
και ουδείς άλλος.
β) Την 1η Ιανουαρίου του 2011, οι συνεργάτες μου και εγώ, παραλάβαμε τον πλέον χρεωμένο Δήμο της χώρας. Ο ισολογισμός έναρξης εμφανίζει γνωστή μαύρη τρύπα 45 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ. Την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 μετά από τιτάνια προσπάθεια παρέδωσα στη νέα Δημοτική Αρχή, ευχόμενος καλή επιτυχία, έναν από τους υγιέστερους Δήμους της χώρας. Με μηδενικές υποχρεώσεις προς τρίτους και σημαντικές καταθέσεις σε τράπεζες της περιοχής μας. Αναλυτικά στοιχεία στη διάθεση οιουδήποτε, τα οποία και ασφαλώς με αίτησή του μπορεί να παραλάβει και από τη νέα Δημοτική Αρχή. Ουδόλως με ενδιαφέρουν οι πληροφορίες ότι η νέα Δημοτική Αρχή δεν θα προβεί σε μηνύσεις. Θα προβούμε εμείς σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, όταν θίγεται αναιτίως η τιμή και η υπόληψη μας” καταλήγει στην επιστολική του δήλωση ο Ιορδάνης Λουίζος.