Γ.Πανούσης: “Να περάσουν ψυχολογικά τεστ, οι πολιτικοί”

Το νέο επεισόδιο της κόντρας του με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου,οι βολές που δέχεται και για..  ψυχοτεχνικά τεστ σε πολιτικούς αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης, με δημοσιογράφους.

«Ρόλοι», «θέατρο» και… «Αρχιμπάτσοι»

Για άλλη μια φορά ο αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Πανούσης, απάντηση με “σκληρή γλώσσα” στα “φίλια” και μη πολιτικά πυρά που δέχεται, «Εγώ υπερασπίζομαι τις θέσεις μου, τις θέσεις του υπουργείου και των θεσμών της δημοκρατίας. Δεν έχω αντίπαλο κάποιον που του βάζω φωτογραφία στον τοίχο να του πετώ βελάκια. Εγώ μιλάω για θέματα της επιστήμης μου και του θεσμικού μου ρόλου. Για περιπτώσεις άλλων επιστημών και άλλων ρόλων, θεατρικών ή μη, ή κάτι άλλο, δεν μπορώ να μιλήσω». «Μερικοί πιστεύουν -συνέχισε ο κ. Πανούσης- ότι δεν χρειάζεται η αστυνομία. Άρα αυτός που εκφράζει θεσμικά την αστυνομία, ο Αρχιμπάτσος -εγώ δηλαδή- είναι περιττός, γιατί εκφράζει έναν θεσμό που δεν τον χρειάζεται».

«Υπάρχουν δύο απόψεις, η μία που κάνει λόγο για αστυνομία του παρακράτους -που εκεί βρίσκεις όλα τα σκοτεινά σημεία της μεταπολίτευσης του εμφυλίου ή της δικτατορίας- και από την άλλη πλευρά υπάρχει μία αντίληψη που λέει να μεταμφιέζω τους αστυνομικούς. Η πλευρά που ντρέπεται για τους αστυνομικούς, δεν τους χρειάζεται και γιαυτό πρέπει να τους κρύβουμε. Δεν ξέρω αν αυτό είναι λαϊκή δημοκρατία. Τι είναι αυτό το πράγμα, δεν το ξέρω. Και η αστυνομία είναι στη μέση. Προσπαθώ λοιπόν εγώ πρώτον να κρατήσω το ηθικό της αστυνομίας, να μην νιώθουν ότι τους γδύνουν και τους ντύνουν. Εγώ δεν έχω λόγο να μπαίνω σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Μου λέει η Χρυσή Αυγή ότι έχω γεννηθεί μέσα στη χλιδή και είπα ότι έχω γεννηθεί στον Κολωνό και ακούω βερεσέ αυτά που μου λέτε και να πάτε να μιλάτε κομματικά μεταξύ σας» ανέφερε με χαρακτηριστικό νόημα ο Γιάννης Πανούσης.

«Το πέρασμα σε μία αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει με όρους εμφυλίου»

Σε άλλο σημείο της συζήτησης με τους δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής Υπουργός, σημείωσε «Ζήτησα και θα τα δώσω στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών τι φθορές έχουνε γίνει, τι έχει καεί, τι μύτες έχουν ανοίξει, τι κεφάλια έχουν ανοίξει, για να δει και ο πρωθυπουργός ότι αυτό που ονομάζουν κάποιοι κύκλοι αστυνομία, αυταρχική, φασιστική κλπ. δεν βγαίνει στην πράξη. Τα πιο πολλά από αυτά τα περιστατικά, με αυτά που καταγράφουν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δηλαδή έτσι άκουσαν, έτσι είπαν, έτσι νομίζουν. Άρα λοιπόν πρέπει να επαναφέρουμε την αλήθεια στο κέντρο και να διώξουμε το ιδεολόγημα. Τώρα γιατί γίνεται αυτό; Το κριτήριο ότι δεν ανήκω στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρκετό γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκουν ο κ. Νικολούδης, ο κ. Παρασκευόπουλος. Πολλοί άνθρωποι δεν ανήκουν. Το κριτήριο ότι κάνω λάθος είναι δεκτό από ανθρώπους που ξέρουν πως θα το κάνουν, διότι εν πάσει περιπτώσει είμαι καθηγητής πανεπιστημίου και ήμουν και πρύτανης, δεν μπορεί ο καθένας με μισό πτυχίο να μου κάνει μαθήματα εμένα, επιστημονικά ότι κακώς έκανες αυτό κάνε κάτι άλλο, ούτε αυτό μετράει ότι κάνω λάθη, ότι είμαι τεμπέλης, ξέρετε τι ώρα έρχομαι και τι ώρα φεύγω ή ότι δεν ξέρω τι άλλο. Πάει και αυτό από τη μέση. Άρα τι μένει; Το πέρασμα που μπορεί να γίνει σε μία αριστερή νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει με όρους εμφυλίου. Το πιστεύουν μερικοί ότι έχουμε εμφύλιο, ότι έχουμε και λαϊκή επανάσταση, θα έχουμε λαϊκό στρατό, θα έχουμε λαϊκή αστυνομία, ένοπλους πολίτες. Μόνο αυτή είναι ερμηνεία άλλη δεν υπάρχει. Προσωπική τριβή δεν έχω με κανέναν. Με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου πέρασα δύο υπέροχα χρόνια στη Βουλή, δεν υπάρχει προσωπική τριβή. Με την κ. Ραχήλ Μακρή είχα καλές σχέσεις. Ξαφνικά εκρήγνυται».

Νέο επεισόδιο μεταξύ Πανούση και Κωνσταντοπούλου στη Βουλή

Και πριν “σβήσει η φλόγα”, νέο επεισόδιο μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη και της Προέδρου της Βουλής. Σε εισήγησή του, ο αρμόδιος Υπουργός, σχολιάζοντας την πρόσφατ απόφαση της ΠτΒ συμφωνα με την οποία οι ένστολοι θα εκτελούν υπηρεσία στη Βουλή, με πολιτική περιβολή, δήλωσε με νόημα ότι «η αστυνομία μεταμφιέζεται για να υπάρχει». Ο ίδος διευκρίνησε ότι γεννήθηκε στον Κολωνό και δεν είναι προσδεμένος σε καμία εξουσία ή θέση, κι εξέφρασε την άποψη ότι «όποιος ή όποια πιστεύει ότι υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία που  απαξιώνει το ρόλο της αστυνομίας και μειώνει το κύρος της του κάθε αστυνομικού προσφέρει κακές υπηρεσίες στη δημοκρατία και στο πολίτευμα την ώρα που η εμπιστοσύνη αστυνομίας πολίτη έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, απάδει οποιαδήποτε εκ του αφελούς ή εκ του πονηρού επαναφορά ενός κλίματος καχυποψίας»κατέληξε την εισήγησή του, ο Γιάννης Πανούσης.