Γ.Πανούσης: "Διερεύνηση σε όλες τις εκφάνσεις, και συμπεριφορές"

Απόστρατικοποίηση της ΕΛΑΣ, όχι αστυνομικούς “μπάτσους” και “κλωτσοσκούφι”. Πορείες χωρίς καταστολή και χημικά, είναι το νέο δόγμα της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ.

Σε συνέντευξη του ο Γ.Πανούσης σε ραδιοφωνική εκπομπή, ξεκίνησε την παράθεση των απόψεων του ως πολιτικός προϊστάμενος του ένστολου σώματος της ΕΛ.ΑΣ, με τη διατύπωση οτι “το απρόβλεπτο δεν προβλέπεται”. Σε ερώτηση για τη “συμπεριφορά των ενστόλων” ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός, διευκρίνισε, ότι προϋπόθεση είναι η “δημοκρατική συμφωνία και για τις δύο πλευρές με την Αστυνομία πρώτη στην εφαρμογή του Νόμου. Μια δεύτερη κοινωνική συμφωνία έχει να κάνεις με τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει χώρα που η αστυνομία δε βοηθιέται από τον πολίτη” ανέφερε.
“Δε θέλω να συγκρουστω, θέλω να συζητήσω, για το ρόλο και τους θεσμούς της κάθε Αστυνομικής μονάδας. Θα συζητήσουμε και με πρωθυπουργο και τον Υπουργό το ζήτημα” σημείωσε.
“Το τι ψηφίζει ο καθένας στο παραβάν, δεν το ξέρουμε. Όταν σε δημόσια υπηρεσία μπαίνουμε τα ξεχνάμε αυτά. Δε θα κάνουμε έλεγχο φρομημάτων, δε θα επιτρέψουμε ‘θαλάμους επιρροής και προσηλυτισμου’ στις τάξεις της ΕΛΑΣ. Εκεί το σύστημα θα είναι αμείλικτο τα φρόνηματα του καθενός δεν με απασχολεί.Αν υπήρχανε τέτοιες συμπεριφορές, πιστεύω να διαλύθηκαν αντιδημοκρατικης συμπεριφοράς και διαφθοράς ” τόνισε με νόημα.
“Συζητάω δεν έρχομαι σε σύγκρουση και αποφεύγω τους αφορισμούς” διευκρίνισε ο Γ.Πανούσης
” Ενα θέμα θα διαλευκάνουμε εκρεμμείς  ΕΔΕ για επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και πολιτών” ανέφερε ο Γ.Πανούσης, με ιδιαίτερη αναφορά σε περιπτώσεις οι οποίες παραμένουν “ανοιχτές”.
Για τις τακτικες κρίσεις της ΕΛΑΣ, διευκρίνισε” δεν είμαι υπέρ των αποτομων κινήσεων. Οι κρίσεις θα γίνουν 20/02″.
Για τις περικοπές στα οικονομικά των ενστόλων, ο Γ.Πανούσης ήταν απόλυτος “το κράτος δικαίου πρέπει να εφαρμόσει της δικαστικές αποφάσεις. πιστεύεται ότι ένας Αστυνομικός “εξαθλιωμένος μπορεί να λειτουργήσει” απάντησε σε σχετική ερώτηση με το ρητορικό ερώτημα ο αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Πανούσης για να προαναγγείλει ότι θα υπάρξει άμεση αποκατάσταση.
«Ο αστυνομικός της γειτονιάς και πεζές περιπολίες προφανώς θα υπάρχουν και η Άμεση Δράση που θα περιπολεί. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα υπάρξει μια ελάφρυνση της φρούρησης προσώπων. Από εκεί και πέρα, 1.500-2.000 άτομα εύκολα μπορούν να αποδεσμευτούν》δήλωσε ο Γ.Πανούσης για τις περιπολίες της Αστυνομίας και το θεσμο του “Αστυνομικού της γειτονιάς”.
Τα θέματα αντιμετώπισης του λαθρομεταναστευτικου είχε απασχολήσει τις απερχόμενες ηγεσίες της ΕΛ.ΑΣ και την πολιτική ηγεσία από τον “Ξένια Δία” έως και το “Θησεα” και τις “επιχειρήσεις σκούπα”. “Η σκούπα είναι, σκουπιζουμε σκουπίδια; Η μετανάστευση έχει εκχωρηθεί ως προς τις αρμοδιότητες στην κ.Χριστοδουλοπούλου” εξήγησε ενώ διευκρίνισε ότι όπου ζητηθεί η ΕΛΑΣ θα παράσχει την οποια συνδρομή.
“Δε θα υπάρχει αστυνομικός με πολιτικά κουκούλες και μπαλακλάβα στις πορείες. Πρέπει να βγουν όλες οι κουκούλες. Ένστολοι και με διαφάνεια. Δεν νοείται κακός δημοκρατικός θεσμός. Η δημοκρατία δεν τεμαχιζεται και δεν εκκχωρείται σε ομάδες που σπάνε και καίνε”. Ενώ προανήγγειλε την κατάργηση των χημικών ωά μέσο αντιμετώπισης των διαδηλωτών “Χημικά ποτέ. Είναι πόλεμος. Αυτοί που πάνε για πόλεμο ξέρουν πως να ξεφύγουν οι υπόλοιποι πολίτες που τυχαία βρίσκονται στο χώρο, αυτοί υποφέρουν. Όσο για τις αντλίες νερού, σε καταστάσεις που έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, τότε θα το δούμε” ανέφερε διευκρινιστικά.
Πολυς λοηος έγινε και για την απομάκρυνση των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων από την πλατεία “Ήταν εντολή του Αττικάρχη η απομάκρυνση από το ΜΑΣ των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων. Το είχα πει στην τηλεόραση, και ενημερώθηκα ότι υλοποιήθηκε χωρίς να κάνω καμιά παρέμβαση” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ.Πανούσης.
Δεν παρέλειψε ο αρμόδιος Υπουργός να αναφερθεί στο σύνθημα που ακούστηκε στην πορεια του περασμένου Σαββάτου(31/01) “Αυτό δεν είναι πορεία είναι παρωδία φέρετε πίσω την Αστυνομία.”

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport