Γ.Mουζάλας: Τέθηκε θέμα στρατοπέδου 400.000 μεταναστών στην Αθήνα

Το θέμα για στρατόπεδο 300.000 – 400.000 διερχόμενων με τις μεταναστευτικές ροές, στην Αθήνα, που έθεσε ο Βέλγος Υπουργός Εσωτερικών, στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό, στην Ολλανδία, το σχέδιο της Συνθήκης Σένγκεν και την ανησυχία του μεταξύ άλλων, μετέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Ενώ σχολίασε και νέο δημοσίευμα των Financial Times, που κάνει λόγο για «ανταλλαγή χρέους» με πρόσφυγες.

fraxtis.jpg

«Ο βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300 – 400.000 μεταναστών στην Αθήνα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής, Γιάννης Μουζάλας, στο ΣΚΑΙ, στην εισήγησή του στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό (25/01) στην Ολλανδία. Ωστοσο προανήγγειλε τη δημιουργία στρατοπέδων για πρόσφυγες και λσθρομετανάστες στην Αθήνα -κοντά στην Αθήνα όχι όμως μέσα στον οικιστικό ιστό-. Η χωρητικότητα θα είναι 1.000 με 1.200 άτομα και θα δημιουργηθεί με προοπτική την ολιγοήμερη φιλοξενία των διερχόμενων μεταναστευτικών ροών.
Παράλληλα δημιουργία στρατοπέδου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων προβλέπεται και στη Θεσσαλονίκη, με τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα να έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.

«Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται, ανησυχώ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό» και ανακοίνωσε ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι πλήρως λειτουργικά.

Ενώ μεταξύ ένα νέο δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για «ανταλλαγή χρέους» με πρόσφυγες, επικαλούμενοι κοινοτικούς Αξιωματούχους. Ο αρθρογράφος ουσιαστικά κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός απέραντου κέντρου κράτησης προσφύγων και μεταναστών ώστε να απαλλαγεί η Ευρώπη από το προσφυγικό, και σε αντάλλαγμα η Ευρώπη να προχωρήσει σε γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους ενώ υποστηρίζει για το σχέδιο «πιστεύεται ότι έχει την υποστήριξη του Βερολίνου».

«Αξιωματούχοι της ΕΕ, εξετάζουν το ενδεχόμενο “στεγανοποίησης” μπλοκάροντας τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, διαδρομή την οποία επιλέγουν προς το Βορρά″.

«Είναι εξωφρενικό να γίνουμε η φυλακή και η εξορία της Ευρώπης έναντι αμοιβής» σχολίασε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός, αντιδρώντας στο δημοσίευμα.

«Υποβόσκουν ζητήματα και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, και είμαστε σε εγρήγορση. Το κλειδί για την μείωση των ροών βρίσκεται στην Τουρκία, και η Κομισιόν πρέπει να δουλέψει σκληρά με την Τουρκία για τη μείωσή τους… Σε αυτό ομοφώνησαν όλοι στην ΕΕ» επισήμανε.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, άρθρο του γερμανικού περιοδικού “WirtschaftsWoche”, τον περασμένο Οκτώβριο (2015) επικαλούμενος ο συντάκτης πηγές από την γερμανική κυβέρνηση, ανέφερε “σκέψεις” να μειωθούν οι οικονομικές αξιώσεις της Γερμανίας από την Ελλάδα σε περίπτωση που δεχθεί η ελληνική πλευρά να δεχτεί μεγαλύτερο αριθμό των μεταναστευτικών ροών στη χώρα.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport