Γ.Κουμουτσάκος: “Ελεγχόμενη” η κατάσταση σε Ριτσώνα και Μαλακάσα- Η υπηρεσία εξέτασης αιτήσεων ασύλου έχει ανασταλεί

Κανένα αίτημα ασύλου δεν θα επανεξεταστεί μέχρι να λειτουργήσει εκ νέου η αρμόδια Υπηρεσία,  η λειτουργία της οποίας έχει ανασταλεί λόγω κορωνοϊού

«Αιτήματα δεν θα επανεξεταστούν μέχρι να λειτουργήσει η υπηρεσία (σ.σ. οι αιτήσεις εξετάζονται με φυσική παρουσία του αιτούντος), υπάρχει όμως το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου»ανέφερε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο αναπληρωτής Υπουργός, ανέφερε επίσης ότι όταν η κατάσταση θα εξομαλυνθεί , μεταξύ των αιτήσεων που θα κριθούν, θα είναι και όσων εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα από το Μάρτιο, μήνα κατά τον οποίο είχε ανασταλεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου, λόγω της κατάστασης που προκάλεσε η Τουρκία, στα σύνορα με τον Έβρο. «Θα κριθούν σε προσωπική βάση και γρήγορα και έτσι πολύ γρήγορα θα ξέρουμε ποιοι από αυτούς έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και ποιοι δεν έχουν και θα επιστραφούν πίσω».

«Η Αστυνομία βοηθάει επίσης ώστε να μην υπάρχει μετακίνηση των διαμενόντων στις δύο αυτές δομές προς τον τοπικό πληθυσμό. Κάποιοι είπαν για γκέτο αλλά αυτή είναι μια ρηχή και ανόητη κριτική γιατί η μη μετακίνηση προστατεύει αμφότερους καθώς ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Πρέπει να υπάρξει η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για μη μετακινήσεις», τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος , ενώ όσον αφορά την κατάσταση στις δομές με κρούσματα κορωνοϊού σε Ριτσώνα και Μαλακάσα ο είπε ότι «είναι ελεγχόμενη».

«Οφείλω να δώσε εύσημα στην ΕΛΑΣ και τον ΕΟΔΥ για την άμεση κινητοποίηση και την καλή συνεργασία με το υπουργείο. Έγινε η ιχνηλάτηση πολύ γρήγορα, εντοπίστηκαν οι άνθρωποι και μέσα στους χώρους έγινε η καραντίνα των ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με το κρούσμα», πρόσθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός και σημείωσε ότι, «υπάρχουν και σενάρια δύσκολα για τα οποία προετοιμαζόμαστε γιατί μεταναστευτικό και επιδημία δημιουργούν συνθήκες πρωτόγνωρες που καλούμαστε να διαχειριστούμε σε λίγο χρόνο».