Γ.Γ.Π.Π. Έκτακτη Συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση συναγερμού στον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιών

Έκτακτη συνέντευξη τύπου, για την κατάσταση συναγερμού και τον ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

«Για το επόμενο τριήμερο προβλέπεται κατάσταση συναγερμού για κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα μας έχει να τεθεί από τον Αύγουστο του 2012. Πιο συγκεκριμένα θέσαμε για αύριο σε:

Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
Και σε κατάσταση επιφυλακής (κατηγορία κινδύνου 4) τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)
Προχωρήσαμε σε έκδοση σήματος λήψης πρόσθετων μέτρων και ετοιμότητας, λόγω της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης.

Προχωρούμε σήμερα, στις 20.00 σε έκτατη Μητροπολιτική σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον καθορισμό όλων των λεπτομερειών και οδηγιών που αφορούν στην κινητοποίησή τους.

Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά και των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων των Δήμων που εμπλέκονται στη γενική επιφυλακή.

Το επόμενο τριήμερο αναμένουμε και καλούμεθα να διαχειριστούμε ακραία καιρικά φαινόμενα με υψηλές θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους, παρατεταμένη ξηρασία και χαμηλά ποσοστά υγρασίας.

Καλούμε τους συμπολίτες μας:

σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό
σε άμεση προληπτική λήψη μέτρων προστασίας τη περιουσίας, της ζωής του καθενός αλλά και του περιβάλλοντος
σε αποφυγή οποιασδήποτε δραστηριότητας ή πρωτοβουλίας που μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς ή ανεξέλεγκτες καταστάσεις
σε άμεση κινητοποίηση σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό σε κάθε κωμόπολη και πόλη καθώς και επαφή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199
Το Πυροσβεστικό Σώμα, όλες οι δυνάμεις και οι εμπλεκόμενοι φορείς Πολιτικής Προστασίας της χώρας βρίσκονται σε γενική επιφυλακή.

Συνιστούμε νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Στο επόμενο τριήμερο επιβάλλεται να είμαστε όλοι προσεκτικοί, όλοι παρόντες, όλοι σε εγρήγορση και άμεση κινητοποίηση.

Είναι ώρα όλοι να συνεργαστούμε για να προστατευτούμε».