“Η φύλαξη των συνόρων είναι δουλειά των Συνοριοφυλάκων για το μεταναστευτικό και έτσι επιτέλους πρέπει να γίνει”

Σχόλιο του τομεάρχη θεμάτων Εθνικής Άμυνας της ΝΔ προκάλεσαν την απάντηση του Προέδρου της ΠΟΣΥΦΥ αναφορικά με το Σώμα Σωματοφυλάκων τα καθήκοντα των οποίων εκτελούσαν οι δύο Έλληνες Στρατιώτες που κρατούνται στην Τουρκία .

Η δήλωση (08/03)  του πρώην Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια, με αναφορά “δουλειά των Συνοριοφυλάκων και όχι των Στρατιωτικών ο έλεγχος για μετανάστες” προκάλεσε την απάντηση του Προέδρου της ΠΟΣΥΦΥ Παναγιώτη Χαρελα.

“Βεβαίως είναι δουλειά των συνοριοφυλάκων. Αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση. Οι στρατιωτικοί μας ήταν εκεί και περιπολούσαν για το ενδεχόμενο εισόδου παράνομων μεταναστών.
Αλλά πως να είναι εκεί οι συνοριοφύλακες ; Ποιοι συνοριοφύλακες; Ποιο “Σώμα” συνοριοφυλάκων ; Ποιες αρμοδιότητες ;
Προσλήφθηκαν για ακριβώς αυτη την δουλειά 4500 άντρες και γυναίκες πριν 18 χρόνια. Καμία άλλη πρόσληψη απο το 2003 και στο εξής. Υπήρξε η ομογενοποίηση και απομακρύνθηκαν απο τις Υπηρεσίες που απασχολούνταν για το μεταναστευτικό χωρίς όμως να ανανεωθούν περίπου οι μισοί. Πέρσι καταργήθηκαν στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. ακόμη και Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Μετανάστευσης παρά τις σοβαρές αντιδράσεις μας. Ακόμη και η Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού στον Έβρο!. Μια από τις πιο σημαντικές Υπηρεσίες στον Έβρο και οι αρμοδιότητες της απλά ενσωματώθηκαν στο Α.Τ. Τυχερού !!!. Συστάθηκε πριν 3 χρόνια ξεχωριστός Κλάδος Αλλοδαπών με επικεφαλή Αντιστράτηγο αλλά οι ιεράρχηση παραμένει ασαφή. Το “Σώμα” συνοριοφυλάκων στην Ελλάδα παραμένει ακόμη άτυπο και η ενίσχυση σε Έβρο και νησιά δεν γίνεται καν από το εξειδικευμένο αυτό προσωπικό γιατί είναι πλέον ελάχιστοι σε όλη την επικράτεια. Οι σχετικές Υπηρεσίες σε όλη την Επικράτεια υπολειτουργούν και έχουν απαξιωθεί την ώρα που το μεταναστευτικό έχει αυτή την διαδρομή που έχει.
Απο την άλλη, η Τουρκία, έχει το Σώμα της Jandarma, την Τουρκική στρατοχωροφυλακή, που δεν είναι ούτε αστυνομία αλλά ούτε και στρατός και έχει αρμοδιότητα την εσωτερική ασφάλεια της Τουρκίας αλλά και το μεταναστευτικό. Αριθμεί σήμερα 276.320 άντρες και γυναίκες και με επίγεια και εναέρια μέσα που επιχειρεί όχι μονο στα συνορα αλλά και σε ολη την τουρκική επικράτεια.
Βεβαίως λοιπόν, η προσέγγιση ότι η φύλαξη των συνόρων είναι δουλειά των συνοριοφυλάκων για το μεταναστευτικό και έτσι επιτέλους πρέπει να γίνει. Απαιτείται σε κάθε περίπτωση ενίσχυση και μια σωστή οργανωτική δομή και όχι απαξίωση για το έργο μας όλα αυτά τα χρόνια. Η ΠΟΣΥΦΥ με δεκάδες έγγραφα τα τελευταία χρόνια χτυπούσε ..”καμπανάκια” που δεν εισακούστηκαν όμως γιατί απλά μας θεωρούσαν …τρελούς ! Σήμερα ;”