Φωτογραφιες ΔΑΤ Ελλήνων πολιτών: “Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα ακόμα πάρεργο για την Ελληνική Αστυνομία”

Ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ για την απόφαση λήψης των φωτογραφιών για την έκδοση αστυνομικών δελτίων ταυτοτήτων Ελλήνων πολιτών στα Αστυνομικά Τμήματα

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2018
Αρ. Πρωτ.:400/13/11-α
Προς: Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριο ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

Κοιν: 1)Τον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ

2) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Θέμα: «Λήψη φωτογραφιών για την έκδοση αστυνομικών δελτίων ταυτοτήτων Ελλήνων πολιτών.»

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Με αφορμή, το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, σχετικά με τη συνάντηση που υπήρξε μαζί σας, με αποκλειστικό θέμα της συζήτησης αυτό της λήψης των φωτογραφιών για την έκδοση ταυτοτήτων εφεξής από την Ελληνική Αστυνομία και όχι από τον κλάδο των επαγγελματιών φωτογράφων, η Ομοσπονδία μας θα επιθυμούσε άμεσα όπως τύχει σχετικής ενημέρωσης.

Η όποια επίκληση, σύμφωνα με το δελτίο τύπου περί λόγων ασφαλείας και μείωσης της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, δημιουργεί εύλογο σκεπτικισμό κατά πόσο είναι αναγκαία και αυτή η ανάθεση έργου στην Ελληνική Αστυνομία και μάλιστα εν αγνοία των θεσμικών εκπροσώπων των εργαζομένων σε αυτή. Επιπροσθέτως, απορίας άξιο είναι σύμφωνα και με το δελτίο τύπου της Π.Ο.Φ. το πώς διασφαλίζεται η λήψη φωτογραφιών για ευαίσθητα ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια), σε αντιδιαστολή με αυτά των αστυνομικών δελτίων ταυτοτήτων. Ομοίως, ποιο θα είναι το κόστος αυτού του εξοπλισμού που θα απαιτηθεί, καθώς και η εκπαίδευση των αστυνομικών που θα πρέπει να υπάρξει για ένα αντικείμενο έως σήμερα άγνωστο προς εμάς και που δυνητικά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα ακόμα πάρεργο για την Ελληνική Αστυνομία.

Επισυνάπτεται η σχετική με το θέμα αλληλογραφία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας και το δελτίο τύπου της Π.Ο.Φ.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.