Φωναξε, «Σταμάτα! Αστυνομία! Θα σου ρίξω!» όταν δέχθηκε τέσσερις βολιδες από το παράνομο όπλο του ληστή κι έπεσε νεκρός.

Εκτός Υπηρεσίας, βγήκε απο σχολή καταδύσεων φίλου του οταν αντιλήφθηκε ένοπλο δράστη ληστείες να διαφύγει. Εβγαλε το όπλο από το τσαντάκι του και φώναξε στο δράστη: «Σταμάτα! Αστυνομία! Θα σου ρίξω!» όταν δέχθηκε τέσσερις βολιδες από το παράνομο όπλο του ληστή κι έπεσε νεκρός.

Γεννημένος το 1973 στα Γερακιανά Κισάμου του νομού Χανίων της Κρήτης, ο Μιχάλης Σπανουδάκης, υπηρετούσε ως Υπαρχιφύλακας στο Αστυνομικό Τμήμα Παλαιού Φαλήρου στην Αθήνα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Μαρτίου 2009, στη Πλατεία Δαβάκη στη Νίκαια, εκτός υπηρεσίας ο Υπαρχιφύλακας Μιχάλης Σπανουδάκης βρισκόταν σε Σχολή καταδύσεων φίλου του, όταν άγνωστος είχε εισβάλλει στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στην οδό Διονυσίου Σολωμού στη Νίκαια. Ο ένοπλος ααφαίρεσε απο τα ταμεία, ποσό #€7900, ενω όσοι αντιλήφθηκαν την πράξη φώναζαν «ληστεία».

Ο Υπαρχιφύλακας Μιχάλης Σπανουδάκης, παρότι εκτός υπηρεσίας, έσπευσε να καταδιώξει τον ένοπλο κακοποιο. Έβγαλε το όπλο από το τσαντάκι του και προειδοποίησε το ληστή φωνάζοντας «Σταμάτα! Αστυνομία! Θα σου ρίξω!» για να δεχθεί από το Ρωσικής κατασκευής παράνομο πιστόλι TT-30 που είχε στη κατοχή του, τέσσερις βολίδες.
Ο Μιχάλης Σπανουδάκης έπεσε νεκρός στο έδαφος έξω από το 22ο Δημοτικό Νίκαιας. Ο Διευθυντής του Σχολείου Παναγιώτης Ψύλλος, ειδε τη δολοφονία του Υπαρχιφύλακας  από το παράθυρο του γραφείου του, άμεσα ειδοποίησε τις Αρχές και κατέβηκε να βοηθήσει τον Αστυνομικό. Ήταν ζωντανός για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του. Σε ηλικία 36 ετών ο Υπαρχιφυλακας Μιχάλης Σπανουδάκης έπεσε νεκρός.

Η οικογένεια του Αστυνομικού εντόπισε υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής και παρέδωσε το επεξεργασμένο υλικό σε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, στα Λιμεναρχεία και τα αεροδρόμια.

Έπειτα από δύο περίπου μήνες, στις 8 Μαΐου του 2009, ο δολοφόνος συνελήφθη. Δράστης της δολοφονίας ταυτοποιηθηκε ο 26άχρονος λαθρομετανάστης Κλαχντί Μπάνι από την Αλβανία. Μαζί  με ομοεθνείς του ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης είχαν διαπράξει 12 ένοπλες ληστείες.

Στις 9 Μαρτίου του 2010 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά καταδίκασε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία και συνολικά 18 έτη φυλάκιση για ληστεία, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή το δολοφόνο του Μιχάλη Σπανουδάκη .
Ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, είχε αναφέρει σε δήλωση του:
«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη και τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του ηρωικού αστυνομικού Μιχάλη Σπανουδάκη, ο οποίος ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας, πιστός στο καθήκον, δέχθηκε τα δολοφονικά πυρά ληστή τράπεζας στη προσπάθειά του να τον ακινητοποιήσει και να τον συλλάβει. Η ενέργειά του, που εκφράζει το πνεύμα που διέπει ολόκληρο το Αστυνομικό Σώμα, καταδεικνύει τον υψηλό βαθμό ευσυνειδησίας των Ελλήνων Αστυνομικών. Αυτονόητο είναι ότι θα σταθούμε δίπλα στην οικογένεια του άτυχου αστυνομικού.»

Η Ελληνική Αστυνομία, μετά θάνατον, τιμητικά του απένειμε προαγωγή στο βαθμό του Υπαστυνόμου. Η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε- μετά θάνατον- του βραβείου Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών για τον ηρωισμό του.

Στις 6 Μαρτίου του 2011 ο Όμιλος Φίλων της Αστυνομίας Δυτικής Αττικής έκανε τα αποκαλυπτήρια του «Μνημείου Αρχιφύλακα Μιχαήλ Σπανουδάκη» στο τόπο καταγωγής του, στα Γερακιανά Κισάμου του νομού Χανίων της Κρήτης.