Εύβοια: Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα

Σεισμός με ακολουθία μικρότερων δονήσεων, έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική,  και επίκεντρο την περιοχή της Εύβοιας

Η δόνηση σημειώθηκε στις 22:08 το βράδυ της Τρίτης (29/11) με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή στο ίδιο σημείο στην Εύβοια που είχε δώσει τη σεισμική δόνηση και νωρίς το πρωί. Είχε μικρή διάρκεια ωστόσο έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική .

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τέσσερις Φορείς συγκρότησης του Ενιαίου Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρεται ότι «στις 22.06 ώρα Ελλάδος, το Σεισμολογικό Δίκτυο κατέγραψε ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.0 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 56χλμ ΒΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 6χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το μέγεθος του σεισμού ήταν έντασης 4,7R με το επίκεντρο να εντοπίζεται 8 χιλιόμετρα ανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, το μέγεθος η ισχύς της έντασης έχει έντασης 4,9R, με το επίκεντρο να προσδιορίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Νέων Στύρων Ευβοίας.

«Είμαστε επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε το φαινόμενο σε μια περιοχή άγνωστη σεισμικά, αφού δεν είχε δώσει ισχυρό σεισμό στο παρελθόν. Αν και τα 4,8 Ρίχτερ το πρωί θεωρούσαμε αρχικά ότι ήταν ο κύριος σεισμός, τώρα με το νέο σεισμό αλλάζει η εικόνα. Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σμηνοσειρά, αλλά θα πρέπει να δούμε τη συνέχεια του φαινομένου» δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.

Η “Σμηνοσειρά” (Swarm earthquakes), σύμφωνα με τους γεωλόγους, είναι ακολουθία σεισμών – μικρού κατά κανόνα μεγέθους- που διαρκεί για σημαντικό χρονικό διάστημα. Κανένας σεισμός της “σμηνοσειράς” δεν ξεχωρίζει για το σημαντικά μεγαλύτερο μέγεθός του.