Έξι μήνες από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ ο RSF καλεί τις ελληνικές Αρχές για άμεση εξιχνίαση

Έξι μήνες έχουν παρέλθει από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του και οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν ταυτοποιήσει τους δράστες της επίθεσης, με τον RSF να ζητάει από την Ελληνική Πολιτεία εξιχνίαση της υπόθεσης

Αύριο (09/10), θα έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του στην Αθήνα και ακόμα δεν έχει εντοπιστεί κάποιος ύποπτος.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) καλούν τις ελληνικές Αρχές να τηρήσουν τη δέσμευσή τους, να δώσουν προτεραιότητα στην υπόθεση και να προβούν στην άμεση εξιχνίαση της δολοφονίας του Δημοσιογράφου, σε αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων δημοσιογράφων.
Η Κυβέρνηση επέμεινε και πάλι (07/10) ότι η έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ στις 9 Απριλίου 2021 ήταν «απόλυτη προτεραιότητα» στις έρευνες για την ελληνική αστυνομία. Αλλά η αστυνομία δεν έχει ακόμη εντοπίσει οποιονδήποτε ύποπτο δράστη ή υποκινητή, αν και η δολοφονία διαπράχθηκε υπό το φως της ημέρας, σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν τον περασμένο μήνα από το Star, στον Τ/Σ που εργαζόταν ο Γιώργος Καραϊβάζ, η έρευνα θα συνεχιστεί για «πολλούς μήνες» καθώς οι Αρχές πρέπει να αναλύσουν δύο καταλόγους υπόπτων, 30 καταθέσεις και 150 βίντεο. Άμεσα μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ να προχωρήσει στην αμεση εξιχνίαση της υπόθεσης, ενώ ο τότε Υπουργος Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεσμεύτηκε ότι, “Η έργα [θα] επισπεύσει μέχρι να εξιχνιαστεί πλήρως η υπόθεση.” Από τότε, η ΕΛ.ΑΣ και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησαν σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την πρόοδο της υπόθεσης.

Τον Ιούλιο, στην ΕΛ.ΑΣ περιήλθαν στοιχεία και βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας για πιθανούς δράστες και υποκινητές, αλλά χωρίς ευρήματα. Το τηλεοπτικό κανάλι ANT1 ανέφερε ότι οι Αρχές έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 100 βίντεο, δηλώσεις, τηλεφωνικές εγγραφές και άλλες πληροφορίες.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Καραϊβάζ εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της έρευνας και την επιθυμία των Αρχών να ταυτοποιήσουν όσους κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου. Η RSF εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της σε επιστολή προς τον Έλληνα Υπουργό Εσωτερικών στις αρχές Αυγούστου, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση, παρά τα πολλαπλά μηνύματα.

«Καλούμε την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να διαθέσει όλους τους δυνατούς πόρους ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτή η έρευνα», δήλωσε ο Παβόλ Σάλαϊ, επικεφαλής του γραφείου της RSF για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτήν την υπόθεση. Η επίλυση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ είναι βαρύνουσας σημασίας για την ασφάλεια των Ελλήνων δημοσιογράφων ».

Η υπόθεση αυτή επιβεβαίωσε την ανεπάρκεια των Μέτρων που έλαβαν οι ελληνικές αρχές για την προστασία του προσωπικού των ΜΜΕ. Αν και οι δημοσιογράφοι απειλούνται από οργανωμένο έγκλημα, οι σχέσεις τους με τις Αρχές χαρακτηρίζονται από βαθιά δυσπιστία. Όταν αποκαλύφθηκε ένα σχέδιο δολοφονίας του ερευνητή δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη στα τέλη Απριλίου, το RSF προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και της αστυνομίας, από τους οποίους εξαρτώνται για την προστασία τους.

Αλλά η κυβέρνηση φαίνεται να κινείται σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση όταν το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε νομοθεσία που θα διευρύνει τον ορισμό των fake news. Το κείμενο, που επικρίθηκε από την Ένωση Εκδοτών Ελλάδος, σχεδιάζει να επεκτείνει το αδίκημα της διάδοσης ψεύτικων ειδήσεων σε οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στο κοινό ή να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού, ειδικά στη δημόσια υγεία. Αυτό θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για το δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν πληροφορίες προς το δημόσιο συμφέρον.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 70η θέση από 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της RSF το 2021, πέντε θέσεις χαμηλότερα από το 2020.