ΕΞΑΡΧΕΙΑ: «Aναρριχητές της στέγης» το βίντεο από θερμικές κάμερες της ΕΛΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Οσα κατέγραψαν οι θερμικές κάμερες της ΕΛΑΣ, από το βράδυ των επεισοδίων (06/12) στην πλατεία Εξαρχείων “έβλεπαν” στο κέντρο επιχειρήσεων οι επιφορτισμένοι με τα μέτρα Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, και οι Εισαγγελείς που ήταν σε επιφυλακή. Τα οσα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου (06/12) στην περιοχή των Εξαρχείων, με τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί από νωρίς, λάδια και γράσα που είχαν ρίξει στο οδόστρωμα για τα δίκυκλα των Αστυνομικών της ΔΕΛΤΑ, και καρφιά για να σκάσουν τα λάστιχα των μηχανών καθώς και τις εκρηκτικές μολωτοφ που έριχναν από τα μπαλκόνια καθώς και ρίψεις αντικειμένων – έως και επαγγελματικό ψυγείο «γύρισαν» από μπαλκόνι- οι «αναρριχητές της στέγης» για να αποτρέψουν τις Αστυνομικές Δυνάμεις και οχήματα της Πυροσβεστικής να επιχειρήσουν στα Εξάρχεια, έχου αποτυπωθεί σε βιντεοληπτικό υλικό που έδωσε στη δημοσιοτήτα η ΕΛΑΣ.


imageΟι αναφορές των προηγούμενων ημερών, από υπηρεσίες επιφορτισμένες με τη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών προσδιόριζαν έντονη κινητικότητα και προεργασία ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου στην κατασκευή αυτοσχέδιων βομβών μολότοφ περιμετρικά της Πλ. Εξαρχείων.
Η σύλληψη(06/12) ατόμου με όχημα να μεταφέρει 10 μπιτονια με βενζίνη στην περιοχή των Εξαρχείων ήταν ενδεικτικό της κατάστασης,  ενώ οι προθέσεις ατόμων που «εντάχθηκαν» στον όγκο της πορείας με κουκούλες και backpack να μεταφέρουν υλικά και μπουκάλια, «φάνηκαν» ..από νωρίς.
image

Η επόμενη ημέρα (07/12) ανέδειξε τις καταστροφές που προκάλεσαν τα άτομα που “αναρριχήθηκαν” στις ταράτσες πολυκατοικιών τα οποία περνούσαν από κτήριο σε κτήριο, περιμερτικά της πλατείας των Εξαρχείων. Με “βαριές” και γκασμάδες, κατεδάφισαν τοίχους και παραβίασαν πόρτες προκειμένου να βρουν πρόσβαση στις ταράτσες των πολυκατοικιών.  ΕΧΑΡΧΕΙΑ 1
Το κέντρο επιχειρήσεων (06/12) άκουγε διαβιβάσεις Αστυνομικών οι οποίοι σε διατεταγμένη υπηρεσία είχαν τεθεί στα μέτρα για την πορεία, για «ατομα που «περνούσαν» από ταράτσα σε ταράτσα, απορρίπτουντας αντικείμενα ώστε να αποτρέψουν τις Αστυνομικές Δυνάμεις να  προσεγγίσουν την πλατεία Εξαρχείων. Σε μία τέτοια «εναέρια επίθεση» τα ατομα απέρριψαν από μπαλκόνι πολυκατοικίας, στο δρόμο.. επαγγελματικό ψυγείο.
imageΌπως αναφέρουν Ανώτατοι Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, αυτές οι ενέργειες, από άτομα του «χωρου » έχουν και τη «συνενοχής κάποιων κατοίκων», οι οποίοι από τη μία διαμαρτυρόνται για τον «χαρακτηρισμό» της περιοχής τους, ενώ την ίδια στιγμή είναι αυτοί που «συγκαλύπτουν» τις παραβατικές ποινικές συμπεριφορές, σε μια «αποστροφη και της οργανωμένης Πολιτείας».
Στο προσφατο παρελθον ειχε προσδιορισθεί μετα από επίθεση σε βαρος Αστυνομικών Δυνάμεων – στατική διμοιρία έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ- απο ατομα του «χωρου» με ομοίωμα χειροβομβίδας, πολυκατοικία της περιοχής στην οποία είχαν καταφύγει οι δράστες. Ωστόσο αν και είχε ζητηθεί, δεν είχε δοθεί Εισαγγελική άδεια να εισέλθουν στην πολυκατοικία οι Αστυνομικοί, για συλλήψεις των ατόμων, στο σκεπτικό ότι δε χρησιμοποιήθηκε εκρηκτική ύλη.
Την ίδια τακτική ακολούθησαν και στη συνέχεια, με τα άτομα να καταφεύγουν σε συγκεκριμένες πολυκατοικίες μετά από επιθεσεις εναντίον των Αστυνομικών Δυνάμεων.
imageΣε άλλα σημεία της περιοχής,  τα «άτομα της πλατείας» αυτοπτοσδιοριζόμενοι «ανταρτες πολης» ειχαν τοποθετήσει λάστιχα ποτίσματος κατά μήκος των δρόμων, απ όπου περνούσαν δίκυκλα της ΔΕΛΤΑ και υπηρεσιακά οχήματα της ΕΛΑΣ, στα οποία είχαν προσαρμόσει «τρίκαρφα» (καρφιά με τρεις ακτίνες που σκέκονται όρθια), προκειμένου να σκάσουν τα ελαστικά των δικύκλων και οχημάτων της ΕΛΑΣ  με πρόθεση να προκαλέσουν δολιοφθορά και να αποτρέψουν την Αστυνομική επιχείρηση .
imageΑπό το «πεδίο μάχης» των Εξαρχείων, 12 Αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, για νοσηλεία, κάποιοι αναβάτες μηχανών τραυματίστηκαν από πτώσεις στο γλυστερό οδόστρωμα ενώ προκλήθηκαν τραυματισμοι και από τις ρίψεις αντικειμένων από τις ταράτσες των κτηρίων της πλατείας Εξαρχείων.
Χαρακτηριστικό των άγριων προθέσεων των ατόμων του «χώρου» σε βάρος των Αστυνομικών, η επίθεση σε βάρος νεαρού Αστυνομικού απο τους καταληψίες της ΓΣΕΕ, οι οποίοι τραυμάτισαν τον νεαρό Αστυφύλακα. Χρειάστηκε η επέμβαση της ΔΕΛΤΑ και διμοιρίας των ΜΑΤ, για να απεγκλωβίσουν το συνάδελφο τους από την επίθεση των καταληψιών, ενώ  πραγματοποίησαν προσαγωγές 19 ατόμων, οι οποίες μετατράπηκαν όλες σε συλλήψεις και κατηγορούνται και για ληστεία σε βάρος του αστυνομικού της Ασφάλειας, από τον οποίο απέσπαραν το πορτοφόλι και το κινητό του τηλέφωνο.
imageΣτην επιχειρησιακή αντιμετώπιση των ατόμων που προκαλούσαν τα επεισόδια,  χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς και οι δυο «Αιαντες«, τα υδροφόρα οχήματα αντιμετώπισης διαδηλωτών, η συνδρομή των οποίων ήταν σημαντική για την ασφάλεια των επιχειρησιακών Αστυνομικών Δυνάμεων, λειτουργώντας ενισχυτικά στις πεζές ενστολες ομάδες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι παρά τη σφοδρή επίθεση με εκρηκτικές μολότοφ (έχουν στη σύσταση τους υλικά ταχείας ανάφλεξης, και είναι εξαιρετικά επικίνδυνες κατά την έκρηξή τους) από ταράτσες και από τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί περιμετρικά της πλατείας, το σύστημα αυτοπυρόσβεσης που διαθέτουν τα συγκεκριμένα οχήματα,  επέτρεψε να συνεχίσουν να επιχειρούν μέχρι την αποκατάσταση της τάξης στην περιοχή.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, πραγματοποίησαν 296 προσαγωγές ατόμων εκ των οποίων 43 μετατράπηκαν σε συλλήψεις -μεταξυ των οποιων 7λαθρομετανάστες- με τους περισσότερους από τους κατηγορούμενους να παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις. Ενώ όπως αναφέρεται από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, τα συνεργεία του Δήμου, έχουν συγκεντρώσει από τα Εξάρχεια περίπου.. 50 τόνους μπάζα τα οποία μετέφεραν στην περιοχή οι βανδαλοι ταραξιες, με τις καταστροφές ανάλογες με οσες είχαν καταγραφεί το 2008 αλλά «οριοθετημενες» σε ένα γεωγραφικό σημείο της πόλης, την περιοχή των Εξαρχείων.