Εξαπατούν ηλικιωμένους με επίκληση στα παιδιά τους, και τους αρπάζουν τις οικονομίες- Σε αδυναμία η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί

Με πρόσχημα έκτακτη ανάγκη και επίκληση στα παιδία τους, πείθουν για τις “καλές” προθέσεις τους, απατεώνες, αρπάζουν τιμαλφή και χρήματα από τους λογαριασμούς ηλικιωμένων

Το άγχος και το αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη αναβαθμίζεται σε κάθε περιγραφή περιστατικών «μικροεγκληματικότητας του δρόμου» όπως αναφέρεται, καθώς στόχο έχουν τα πενιχρά τους εισοδήματα και τους κόπους της ζωής της, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Τρία μόνο από τα δεκάδες περιστατικά που καταγγέλλονται καθημερινά στο Τμήματα της Αττικής, παραθέτει το NantiaReport.gr, αναδεικνύει την αδυναμία της κεντρικής διοίκησης της ΕΛ.ΑΣ να αντιμετωπίσει αυτή τη μορφή του εγκλήματος. Κοινή παράμετρος στα τρία περιστατικά, αναφορικά με τα θύματα, είναι γυναίκες με προχωρημένη ηλικία, οι οποίες ζουν μόνες τους, με τα παιδιά τους σε άλλες περιοχές.

Στην περιοχή του Βύρωνα 78χρονη καταγγέλλει ότι πεζή στην πλατεία Αγίου Λαζάρου (08/04-11.00), την προσέγγισε άνδρας και την ενημέρωσε για οικονομική εκκρεμότητα του γιου της ο οποίος ήταν υπόχρεος κι έπρεπε να καταβάλλει ποσό ύψους €13.000. Για να γίνει πιστευτός ο ισχυρισμός του άνδρα, της έδωσε να συνομιλήσει με γυναίκα ως τη “νύφη” της, η οποία επέμεινε ότι έπρεπε να ακολουθήσει τις υποδείξεις του άγνωστου προς εκείνη άνδρα, ενώ ισχυρίστηκε ότι “υπάρχει ανάγκη”! Η 78χρονη καθώς δεν διέθετε αυτό το χρηματικό ποσό, του παρέδωσε τα κοσμήματά της, η αξία των οποίων δεν αποτιμάται καθώς πρόκειται για οικογενειακά κειμήλια. Όταν στη συνέχεια επικοινώνησε τηλεφωνικά με το γιο της, για να βεβαιωθεί ότι “τακτοποίησε την οικονομική του εκκρεμότητα”, αντιλήφθηκε ότι είχε εξαπατηθεί και προχώρησε σε καταγγελία “κατά αγνώστου δράστη” στο Τ.Α της περιοχής.

Σε άλλη περίπτωση 73χρονη, ενημερώθηκε από άνδρα ο οποίος παρουσιάστηκε ως “διαμεσολαβητής”, για πολεοδομική παράβαση του γιου της, στον οποίο είχε επιβληθεί πρόστιμο, με την οφειλή άμεσα απαιτητή. Η γυναίκα χωρίς να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του αγνώστου ο οποίος της φάνηκε “πειστικό”, καθώς δεν είχε μαζί της πορτοφόλι, πήγε μαζί του στο διαμέρισμά της, παρέλαβε την κάρτα αναλήψεων που κατείχε και από τραπεζικό υποκατάστημα προχώρησε σε ανάληψη του ποσού των €2.900 το οποίο και παρέδωσε στον “διαμεσολαβητή”. Όταν ώρες αργότερα επικοινώνησε με το γιο της για να τον ενημερώσει, προχώρησε και σε καταγγελία για κλοπή με τη μέθοδο της απάτης.

Ενώ 75χρονη κάτοικος Βούλας δέχθηκε κλήση (08/04-14.30) από άγνωστο άνδρα ο οποίος δήλωσε “γιατρός ΜΕΘ” και την ενημέρωσε ότι η κόρη της, αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα υγείας και ήταν άμεση ανάγκη να της χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή και να υποβληθεί σε σοβαρή ιατρική πράξη, με το κόστος να ανέρχεται στις €24.000. Η γυναίκα, αιφνιδιασμένη ήθελε να μάθει από το “γιατρό” για την κατάσταση υγεία της κόρης της, και ο απατεώνας, για να γίνει πιστευτός ο ισχυρισμός του, την ενημέρωσε ότι μπορούσαν να συνομιλήσουν από το τηλέφωνό του κα΄θως ήταν μαζί στο ιατρείο του. Η 75χρονη μέσα στον πανικό της, δεν αντιλήφθηκε ότι η γυναίκα στο τηλέφωνο δεν ήταν η κόρη της, και πείστηκε και έκλεισε ραντεβού για να παραδώσει τα χρήματα. Σχεδόν μία ώρα αργότερα, κοντά στο σπίτι της γυναίκας, εμφανίστηκε “συνεργάτιδα” του γιατρού, η οποία παρέλαβε το ποσό ενώ την καθησύχασε ότι “όλα θα πάνε καλά”!. Σε επικοινωνία της κόρης της, έκπληκτη ενημερώθηκε από τη μητέρα της για όσα είχαν προηγηθεί και μετά το αρχικό σοκ, η 75χρονη υπέβαλλε μήνυση για τη κλοπή του ποσού και την απάτη σε βάρος της.

Και να φανταστεί κανείς ότι είναι μόνο τρία από τα περιστατικά που καθημερινά καταγγέλλουν πολίτες στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αττικής….