Εύβοια: Εκκένωση χωριών- Εφιαλτική πρόβλεψη για το μέτωπο της φωτιάς

Το προγνωστικό σύστημα IRIS ενεργοποιήθηκε για να ενημερώνει τις Αρχές για την πορεία του μετώπου και την εξάπλωση της πυρκαγιάς τις επόμενες 24 ώρες.

Εκκενώθηκαν με εντολή του ΓΓΠΠ δυο χωριά ενω πριν λίγο δόθηκε εντολή για εκκένωση και σε τρίτο χωριό στην Εύβοια, κόγω της έκτασης της πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτα.

Για το χωριό Σταυρός, από το πρωί (13/08) είχε δοθεί εντολή για ετοιμότητα των κατοίκων. Με λεωφορεία της Αστυνομίας έχει προγραμματισθεί η ασφαλής απομάκρυνση των κατοίκων που παραμένουν ακόμα στα σπίτια τους. Νωρίτερα, εκκενώθηκαν τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια.

Με προσομοίωση στο προγνωστικό σύστημα «IRIS» που αναπτύχθηκε και λειτουργεί επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η επιχειρησιακή ανταπόκριση πυρόσβεσης στο μέτωπο της πυρκαγιάς, οι Αρχές λαμβάνουν στοιχεία για το χειρότερο σενάριο εξάπλωσης της πυρκαγιάς και θέτουν στη βέλτιστη προετοιμασία τις ομάδες δασοπυρόσβεσης.

___________

* Το προγνωστικό σύστημα «IRIS» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.