Έβρος: Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα- Επίσκεψη Παναγιωτόπουλου και Χρυσοχοΐδη

Επίσκεψη των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας συνοδευόμενοι από τους Αρχηγούς των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού στην περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού, στον Έβρο

Την απόφαση της κυβέρνησης τόνισαν από τον ακριτικό Έβρο οι υπουργοί Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους σε στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες και εγκαταστάσεις.

«Αποτελεί απόφασή μας – κι αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού που μεταφέρουμε σήμερα εδώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στους τοπικούς φορείς – η υπεράσπιση των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους«, επεσήμανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε, »Στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν». Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στη «σημαντική αναβάθμιση της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων σε σχέση με 18 μήνες πριν, όταν εξελίχθηκε η κρίση στον Έβρο».

«Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας -παρέμβρια και όχι μόνο- ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, που δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε «Η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας. Αυτή είναι η βούληση της Ελληνικής κυβερνήσεως», προσθέτοντας ότι «η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας». Ενώ κατέληξε ο ΥΕΘΑ, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται διαρκής ετοιμότητα που αποδείχτηκε ότι υπάρχει και τώρα εξελίσσεται ακόμα περισσότερο.

Οι δύο υπουργοί κατά την επίσκεψή τους στον Έβρο (20/08) συνοδεύονταν από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και ΕΛΑΣ Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Οι υπουργοί επιθεώρησαν το Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 (ΕΦ 1) και το ΕΦ Πετάλου, περιηγήθηκαν στο Δάσος των Καστανεών, και συμμετείχαν σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στο Χειμώνιο Ορεστιάδος. Ενω πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη συνοριακή γέφυρα των Κήπων και επίβλεψη των κατασκευαστικών εργασιών του φράκτη στο Πέταλο. Από κοινού οι δύο Υπουργοί συμμετείχαν σε σύσκεψη στην έδρα της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, με τη συμμετοχή Βουλευτών του Νομού Έβρου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την επίδειξη του δέσμιου αεροστάτου των Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.- FRONTEX στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».