ΕΒΡΟΣ: Δουλέμποροι, μετέφεραν λαθρομετανάστες με βαν στα διακριτικά ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Οκτώ άτομα, κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης, στην Κομοτηνή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών στο Νομό Έβρου, με τη δράση τους να προσδιοριζεται το 2004, ωστόσο συνελήφθησαν τέσσερα χρόνια μετά, το 2008.

Οι οκτώ κατηγορούμενοι, αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση, κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας και ένταξη σ’ αυτήν, διευκόλυνση της εισόδου στο ελληνικό έδαφος υπηκόων τρίτων χωρών από περισσότερα των δύο προσώπων, που ενεργούν από κοινού εκ κερδοσκοπίας στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης, ηθική αυτουργία σε προώθηση υπηκόων τρίτων χωρών, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, από τα σημεία εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια, κατά συρροή,
από κοινού και κατ’ επάγγελμα, πλαστογραφία, χρήση πλαστών εγγράφων, παράνομη κατοχή όπλων και άλλα αδικήματα.

ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ
Η δράση τους, αποκαλύφθηκε το 2008, όταν συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω ορισμένοι από τους κατηγορούμενους, η σύλληψη των οποίων οδήγησε την εξάρθρωση του κυκλώματος δουλεμπόρων.

Όπως προεκυψε κατα την ακροαματική διαδικασία δεν είχαν όλοι οι κατηγορούμενοι συμμετοχή στη διακίνηση των λαθρομεταναστών, ωστόσο όσοι συμμετείχαν είχαν διακριτικούς ρόλους. Όπως προέκυψε κατά τη ακροαματική διαδικασία, προσδιορίσθηκε ο ρόλος του “αρχηγού” που συντόνιζε τη λαθροδιακίνηση, οι τσιλιαδόροι, οι οδηγοί φορτηγών και οι προπομποί για  τη μεταφορά των λαθρομεταναστών από τον Έβρο στην Αθήνα. Κατά την εξέταση των μαρτύρων αποκαλύφθηκαν ορισμένες μέθοδοι “κάλυψης- παραλλαγής” που χρησιμοποιούν οι λαθροδιακινητές, ώστε να μη συλλαμβάνονται.
Συγκεκριμένα έβαφαν τα φορτηγά στα χρώματα και τα διακριτικά του ΟΤΕ και της ΔΕΗ για να μεταφέρουν τους λαθρομετανάστες, ώστε αυτά να μην υπόκεινται στο έλεγχο της αστυνομίας ως ύποπτα.

ΕΠ’ ΑΥΤΟΦΩΡΩ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΒΡΟ ΤΟ 2008
Το 2008 είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω ορισμένοι από τους κατηγορούμενους  στον Έβρο σε υπόθεση παράνομης μεταφοράς 28λαθρομεταναστών. Οι παρανομοι λαθρομετανάστες, με τα πόδια είχαν περάσει από την Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου, όπου παρελήφθησαν από μέλος της εγκληματικής οργάνωσης των λαθροδιακινητών-κατηγορούμενος στην υποθεση- και στη συνέχεια τους μετέφερε σε σημείο, όπου τους περίμενε φορτηγό με οδηγό για τη μεταφορά τους στην Αθήνα. Ωστοσο κλκμακιο της Συνοριακής Φύλαξης απο πληροφορίες για την παράνομη λαθροδιακίνηση, προχώρησαν στη σύλληψη μελών του κυκλώματος.
Στην κατάθεσή της η πρώην σύζυγος του βασικου κατηγορούμενου Χρήστου Μπούτζα, αναιρεσε τα όσα είχε ισχυριστεί στον Ανακριτή, και κατεθεσε στο ακροατήριο με ποιο τρόπο ο πρώην σύζυγός της συντόνιζε τις επιχειρήσεις διακίνησης λαθρομεταναστών, τις σχέσεις που διατητουσε με άλλους συγκατηγορούμενους, και για τα χρήματα τα οποια λάμβανε για τις παράνομες μεταφορές. Υποστήριξε ότι είχε καταθέσει ψευδών ενώπιον του Ανακριτή, καθώς είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή της από τον πρώην σύζυγο, απειλές τις οποίες δέχεται μέχρι και σήμερα.

ΚΑΘΕΙΡΞΗ 10 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης απαλλαξε από τις κατηγορίες της συγκρότησης εγκληματικής ομάδας τους Χρήστο Μπούτζα Πασχάλη Συρκελίδη Νικόλαο Σπυρούδη Κωνσταντίνο Ευσταθιάδη ενω απαλλαξε απο την ηθική αυτουργία σε προώθηση υπηκόων τρίτων χωρών κατά συρροή, από κοινού και κατ’ επάγγελμα τον Χρήστο Μπούτζα .
Η δικαστική σύνθεση κήρυξε ένοχο τον Χρήστο Μπούτζα για διευκόλυνση εισόδου των λαθρομεταναστών από κοινού εκ κερδοσκοπίας στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη κατοχή όπλων. Του επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλακίσεως 32 ετών, με εκτιτέα τα 10 έτη, εξαγοράσιμη προς 5€την ημέρα και συνολική χρηματική ποινή 149.000 ευρώ, εφεσιβάλλημη ποινή.
Επίσης το δικαστήριο κήρυξε τον Πασχάλη Συρκελίδη ένοχο για προώθηση υπηκόων τρίτων χωρών κατά συρροή, από κοινού και κατ’ επάγγελμα και τον καταδίκασε σε συνολική ποινή φυλακίσεως 186 μηνών, με εκτιτέα τα 10 έτη εξαγορασιμη προς 5€ και συνολική χρηματική ποινή 118.000 ευρώ, εφεσιβάλλημη με αναστέλλουσα ισχύ.
Για τον κατηγορούμενο Νικόλαο Σπυρούδη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης, τον έκρινε ένοχο με ελαφρυντικά για προώθηση υπηκόων τρίτων χωρών, κατά συρροή, από κοινού και κατ’ επάγγελμα, ενώ του επέβαλε ποινή φυλάκισης 93 μηνών, εξαγορασιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα, εφεσιβάλλημη με αναστέλλουσα ισχύ.
Το δικαστήριο καταδίκασε τον Κωνσταντίνο Ευσταθιάδη για απόπειρα προώθησης υπηκόων τρίτων χωρών, κατά συρροή, από κοινού και κατ’ επάγγελμα και χρήση πλαστών εγγράφων, σε συνολική ποινή φυλακίσεως 62 μηνών, εξαγορασιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα και αποφάσισε η έφεση του να έχει αναστέλλουσα ισχύ.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης απαλλαξε από τις κατηγορίες τους Απόστολο Μπούτζα, Ζήση Μπούτζα, Achmand Gkazanfar και Νικόλαο Αμανατίδη. 

Πηγή

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport