Εθελόντριες της φωτιάς: Ραντεβού στα καμένα με μια πυροσβέστη και μια διασώστρια ζώων.| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Τέλος Ιουλίου, ενώ οι περισσότεροι αναζητούν τη δροσιά, η Χριστιάνα, εθελόντρια πυροσβέστης από την Νίκαια ψάχνει για φωτιά και η Κατερίνα, γραφίστρια από τον Βύρωνα, αναζητά άγρια ζώα μέσα στην νεκρή φύση.

Από άνεργη Νοσηλεύτρια, Εθελόντρια Πυροσβέστης.

wpid-11801995_10154096598834148_1284025346_n_cfecf.jpgΤην ημέρα που καιγόταν ο Υμηττός, η 23χρονη Χριστιάνα Βιρβιροπούλουαπό την Νίκαια, έμεινε 14 ώρες στην υπηρεσία της (υπηρετεί ως Εθελόντρια Πυροσβέστης στον 1ο Π.Σ Αθηνών). «Ολη τη νύχτα ήμαστε σε επιφυλακή. Γύρισα στο σπίτι στις 10 το πρωί του Σαββάτου» λέει. Στο κινητό της, βρήκε δεκάδες αναπάντητες και μηνύματα, από φίλους που ανησυχούσαν. «Πριν φύγω για τη βάρδια, η μητέρα μου μου είπε ότι είναι περήφανη, γιατί βλέπει ότι πάω να κάνω κάτι ανιδιοτελώς και με πολλή αγάπη».
Πριν από τρία χρόνια, παράλληλα με τις σπουδές της στην Νοσηλευτική, είχε δώσει εξετάσεις για να γίνει εθελόντρια Πυροσβέστης. «Ο 65άρης σωλήνας είναι βαρύς για γυναίκα. Ομως τα καταφέρνω» λέει η νεαρή εθελόντρια.
Ελαβε την ειδική εκπαίδευση από τους Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, συμμετείχε σε ασκήσεις προετοιμασίας και ετοιμότητας που διοργανώνει το Πυροσβεστικό Σώμα και απέκτησε την Ειδική Υπηρεσιακή Ταυτότητα: «Εγινα εθελόντρια από ένα στοίχημα. Κάποιος μου είπε ότι δεν μπορώ να το κάνω και τελικά όχι μόνο τα κατάφερα αλλά αγάπησα τόσο αυτή τη δουλειά και σκέφτομαι να δώσω Πανελλαδικές για να μπω μόνιμα στο Σώμα».
Συνειδητοποίησε πόσο αγαπάει τη δουλειά, όταν έσωσε τον παππού της από πυρκαγιά που ξέσπασε στο διαμέρισμά του: «Είχε βάλει το νερό στη φωτιά να βράζει και πάνω στο μάτι έλιωνε ένα πλαστικό σκεύος. Μύριζε καμένο όλη η πολυκατοικία. Αρχισα να ελέγχω τους ορόφους ώσπου έφτασα στο σπίτι του παππού. Τον βρήκα μέσα στη φωτιά και τον έβγαλα έξω».
Αυτή την περίοδο είναι άνεργη. «Εργαζόμουν σε καφετέρια αλλά έγιναν περικοπές» αναφέρει. Στο μέλλον θα ήθελε να αποκτήσει τα διακριτικά του μόνιμου Πυροσβεστη. «Αυτά τα σήματα στη στολή και ο μισθός είναι τα μοναδικά στοιχεία που διαχωρίζουν τον μόνιμο από τον εθελοντή» λέει τονίζοντας πόσο δυσκολεύτηκε να αποκτήσει τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, το κράνος, τις μπότες, την περισκελίδα, τα γάντια και το χιτώνιο.
«Δυστυχώς δεν μας προμηθεύει κανείς με τον εξοπλισμό που κοστίζει περίπου 1500 ευρώ. Πέρασαν δύο χρόνια μέχρι να τα αποκτήσω όλα, με μεγάλο κόπο».
«Δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες στο Σώμα» παρατηρεί η Χριστιάνα. «Δεν είναι εύκολη δουλειά. Για να αντέξεις πρέπει να σου αρέσει να βοηθάς τους ανθρώπους και να σου αρέσει να τους βλέπεις χαρούμενους και ασφαλείς. Πρέπει να διατηρείς την ψυχραιμία σου στις δύσκολες στιγμές». Την ρωτάω αν φοβάται την ώρα της «μάχης»: «Οταν νιώσεις τη φοβερή θερμότητα της φωτιάς να σε πλησιάζει, πρέπει να τιθασεύσεις τον φόβο και να εξορθολογίσεις τον πανικό. Το κλειδί είναι να ακούς τις εντολές των ανωτέρων και να μην κάνεις ηρωισμούς. Πρέπει να ξέρεις καλά τί κάνεις και που πας. Και να μην περιμένεις ανταλλάγματα. Εμένα μου αρκεί ένα χαμόγελο ανακούφισης και ένα ευχαριστώ».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Αλεξάνδρας Τζαβέλλα, και το έργο της Κατερίνας Κατσαρού που βοηθάει τα ζώα στις καμένες περιοχές στο Queen

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport