“Έργα και ημέρες του Νίκου Τόσκα”

Αστυνομικός και αναγνώστης, απέστειλε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του NantiaReport.gr την πολυσέλιδη προσωπική του εργασία, στην οποία πραγματεύεται γεγονότα επί των ημερών Υπουργείας στο Προστασίας του Πολίτη, ως πολιτικού προϊστάμενου της ΕΛΑΣ, του Νίκου Τόσκα

Η εργασία φέρει αρχικό τίτλο “Έργα και ημέρες του Νίκου Τόσκα“, και παρατίθεται ως έχει εκπονηθεί*

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η δημόσια ασφάλεια αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την εύρυθμη λειτουργία μιας πολιτείας, είναι από τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται ένα Κράτος και όλες του οι λειτουργίες.  Όλες οι παράμετροι που αφορούν τις ζωές των πολιτών, τις περιουσίες αυτών, την προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής από κάθε μορφής κίνδυνο είναι ζητήματα εθνικής και δημόσιας ασφάλειας.
Τα Σώματα Ασφαλείας είναι αυτά τα οποία, είναι σε διαρκή εγρήγορση για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης και τη διασφάλιση της ομαλής καθημερινότητας των πολιτών.  Αποτελούν θεσμούς του Ελληνικού Κράτους, οι οποίοι είναι ιεραρχικά δομημένοι με εσωτερικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι διασφαλίζουν την ορθή λειτουργία και την τήρηση της νομιμότητας από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτά.  Οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά και παρατυπία κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων από το προσωπικό τιμωρείται αναλόγως.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζεται όταν τα Σώματα Ασφαλείας πράττουν σωστά το καθήκον τους και βρίσκονται εκτεθειμένα από την πολιτική ηγεσία, χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων και προσωπικών φιλοδοξιών.
ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ

Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2015, από την ανάληψη του Υπουργικού αξιώματος από το Νίκο Τόσκα, το σύνολο των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα όρια της λογικής.   Αποφάσεις οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες λειτουργίας θεσμών όπως η Αστυνομία δημιουργούν τεράστια ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά τους, καθώς επίσης αποτελούν και τροχοπέδη για τη σωστή και απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων των Αστυνομικών.
Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο Νίκος Τόσκας δημιούργησε νέα δεδομένα στα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας, εξισώνοντας συμπεριφορές και προθέσεις, στοχοποιώντας Αστυνομικές Μονάδες, λασπολογώντας για το Αστυνομικό προσωπικό και δίνοντας πεδίο δράσης σε κάθε παρακρατική ομάδα που επιθυμεί να προκαλέσει αναταραχές και αποσταθεροποίηση.
Ο ίδιος ο Υπουργός, με κάθε ευκαιρία που του παρουσιάζεται φροντίζει να πραγματοποιεί τηλεοπτικές εμφανίσεις σε ενημερωτικές εκπομπές ή να δίνει συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο, αερολογώντας και παρουσιάζοντας μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε ότι αφορά και σχετίζεται με την Εθνική και Δημόσια Ασφάλεια, η οποία κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.  πιθανότητα αυτό να οφείλεται σε δύο περιπτώσεις, 1) η μεν πρώτη να θέλει ο ίδιος, σκόπιμα, να παραπλανήσει και να παρουσιάσει μία ιδανική κατάσταση, αποκρύπτοντας την αλήθεια,
2) η δε δεύτερη, να μην έχει καμία απολύτως επαφή με την πραγματικότητα και να βρίσκεται σε ένα δικό του κόσμο.
Ανεξάρτητα από το ποια από τις δύο εκδοχές ισχύουν, αυτό που αποτελεί το κύριο πρόβλημα είναι ότι η δημόσια ασφάλεια της χώρας, είναι στην κυριολεξία ανύπαρκτη, οι ζωές και οι περιουσίες των πολιτών, καθώς και η δημόσια περιουσία είναι παραδομένα στο έλεος κουκουλοφόρων και παρακρατικών ομάδων, χωρίς την παραμικρή αντίδραση από τις Αρχές.  Η αντίδραση που έρχεται από το επίσημο Κράτος είναι η τιμωρία των Αστυνομικών που εκτελούν το καθήκον τους με ευσυνειδησία και κίνδυνο της ζωής τους.

image

ΛΟΓΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σκοπός της παρουσίασης των γεγονότων και περιστατικών που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, δεν είναι να εξωραϊστεί η κατάσταση που επικρατούσε πριν, αλλά να δοθεί απάντηση στον Υπουργό και στο μέτρο του εφικτού να του αποδοθούν οι ξεκάθαρες ευθύνες που υπάρχουν.
Από τις πρώτες ημέρες του στο Υπουργείο, ο Τόσκας έθεσε σε άμεση προτεραιότητα τη διάλυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, απαξιώνοντας την επιχειρησιακή της χρησιμότητα και λασπολογώντας το προσωπικό της.
Τα αίτια διάλυσης της ΔΕΛΤΑ, σύμφωνα με τον Τόσκα, ήταν πως πλέον δεν υπήρχαν λόγοι για την ύπαρξη της Μονάδας και τα περιστατικά «αυθαιρεσίας», που (σύμφωνα με τα λεγόμενά του) είχαν έρθει σε γνώση του.  Βέβαια ποτέ δεν τεκμηρίωσε με ημερομηνίες και γεγονότα τα λεγόμενά του, αλλά Υπουργός είναι, μπορεί να λέει ότι θέλει.
Επιθέσεις και περιστατικά πραγματοποιούνταν και πριν την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τόσκα, αλλά η συνολική κατάσταση που επικρατούσε ήταν εξαιρετικά ισορροπημένη και σε καμία περίπτωση εκτός ελέγχου.  Οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών και οικονομικών στόχων είχαν σχεδόν εκμηδενιστεί, ενώ καταδρομικές επιθέσεις αντιεξουσιαστών και συγκρούσεις Χούλιγκαν είχαν να συμβούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών.
Ανησυχία και προβληματισμό δεν πρέπει να προκαλούν μόνο η ραγδαία αριθμητική αύξηση των περιστατικών αλλά και ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνονται.
Η προσεκτική παρατήρηση και μελέτη των περιστατικών, καθώς και η ανάδειξη των παραλείψεων (σκόπιμων;) της πολιτικής ηγεσίας με την κατάργηση Αστυνομικών Μονάδων, όπως η ΔΕΛΤΑ και η διαρκής στοχοποίηση και αποψίλωση της ΥΑΤ, οδηγούν σε αδυναμία αντίδρασης από πλευράς Αστυνομίας όλων αυτών των φαινομένων.
Η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, των ζωών και των περιουσιών των πολιτών, της δημόσιας περιουσίας και της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, πρέπει να αποτελούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ προτεραιότητα της Πολιτείας και της Ηγεσίας του αρμοδίου Υπουργείου.  Οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και να υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο τόσο για τον καθορισμό αρμοδιοτήτων όσο και ευθυνών.

image

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
Επί ημερών Τόσκα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν σημειωθεί τα πλέον σοβαρά περιστατικά της τελευταίας δεκαετίας και αυτό είναι κάτι που στοιχειοθετείται με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο.
Οι ζωές και οι περιουσίες των πολιτών βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο.
Μέσα μαζικής μεταφοράς πυρπολούνται χωρίς την παραμικρή αντίδραση από μέρους της πολιτείας.
Επιθέσεις εναντίον Αστυνομικών με στόχο τον σοβαρό τραυματισμό τους.
Μνημεία ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας βανδαλίζονται, ενώ σημειώνονται επανειλημμένα κλοπές προτομών, χωρίς την παραμικρή αντίδραση της πολιτείας.
• Πραγματοποιούνται επιθέσεις εναντίον γραφείων πολιτικών κομμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων που εργάζονται εκεί.
Επιθέσεις εναντίον Αστυνομικών Τμημάτων, με τους δράστες να αποχωρούν ανενόχλητοι.
Συγκρούσεις χούλιγκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Εισβολές σε κεντρικά μέγαρα και κυβερνητικά κτίρια από παρακρατικές ομάδες.
Δολοφονίες πολιτών σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Πορείες ενόπλων παρακρατικών ομάδων σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν συνοπτική περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί από τις 22 Σεπτεμβρίου 2015.

Το πλέον παράδοξο στο οποίο πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή, είναι το γεγονός πως η πολιτική ηγεσία εξισώσει τη δράση των επίσημων οργάνων του κράτους με τη δράση παρακρατικών στοιχείων.
Όταν γίνεται επέμβαση της Αστυνομίας για αποκατάσταση της τάξης και την αποτροπή ταραχών, οι Αστυνομικοί καταλήγουν κατηγορούμενοι με πειθαρχικές διώξεις.  Αντίστοιχα, όταν παρακρατικοί προκαλούν αναταραχές, πυρπολούν λεωφορεία, λεηλατούν δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, τότε δεν συμβαίνει το παραμικρό και το σημαντικότερο.
Η Αστυνομία διατάσσεται να είναι θεατής, αποτέλεσμα εντολών και κατευθύνσεων της πολιτικής ηγεσίας.
Συνοψίζοντας, δεν θα μπορούσε να είναι λανθασμένη η διαπίστωση πως η πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται και θέτει σε άμεση προτεραιότητα την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση αντιεξουσιαστών και παρακρατικών στοιχείων και αδιαφορεί προκλητικά για τους πολίτες, τη δημόσια ασφάλεια και τα μνημεία.

image

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η παρουσίαση γεγονότων και περιστατικών που έχουν συμβεί στη διάρκεια της θητείας του Τόσκα στο Υπουργείο, αφορούν το κέντρων των Αθηνών, και η αναδρομή μερικούς μήνες πριν και η αναζήτηση αντίστοιχων ενεργειών, αποτελούν ίσως την πιο τεκμηριωμένη απάντηση έναντι των ανεύθυνων λεγομένων ενός ανεύθυνου Υπουργού.

Τα γεγονότα παρουσιάζονται με λεπτομέρειες και περιγραφές, όπως έχουν καταγραφεί σε αστυνομικές αναφορές, δημοσιεύματα εφημερίδων και ρεπορτάζ στο διαδίκτυο.  Η αναζήτηση και η επαλήθευσή τους αποτελεί εξαιρετικά εύκολη διαδικασία και μπορεί να πιστοποιήσει την εγκυρότητα των παρατιθέμενων στοιχείων και γεγονότων.
image

 

Οκτώβριος 2015

• 26.10.15 Εισβολή «Ρουβίκωνα» στα γραφεία των ΑΝ.ΕΛ.
• 25.10.15 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου

Νοέμβριος 2015

• 15.11.15 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
• 21.11.15 Επίθεση με ένα μολότοφ  στην οικία του Υπουργού Επικρατείας Φλαμπουράρη
• 21.11.15 Σοβαρά επεισόδια στο Γήπεδο της Λεωφόρου στον αγώνα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός.  Ο αγώνας δεν πραγματοποιήθηκε
• 30.11.15 Εισβολή «Ρουβίκωνα» στο Ιταλικό Προξενείο
imageΔεκέμβριος 2015

• 6.12.15 Επίθεση εναντίον τουριστών που βρισκόντουσαν στα Εξάρχεια
• 6.12.15 Επεισόδια στις εκδηλώσεις για τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, εμπρησμοί περιπτέρων και καταστημάτων
• 13.12.15 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
• 14.12.15 Επίθεση κουκουλοφόρων εναντίον ελεγκτών του μετρό
• 14.12.15 Επίθεση αντιεξουσιαστών εναντίον ομάδας ΔΙΑΣ επί της οδού Πατησίων
• 15.12.15 Επίθεση σε κατάστημα Εξαρχείων εναντίον του Βουλευτή Βασίλη Οικονόμου
• 16.12.15 Εισβολή «Ρουβίκωνα» στα γραφεία του Τειρεσία
image

Ιανουάριος 2016

• 10.1.16 Επεισόδια και συμπλοκές οπαδών ΑΕΚ και Ολυμπιακού στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης
• 16.1.16 Επίθεση αντιεξουσιαστών εναντίον περιπολικού στα Εξάρχεια
• 21.1.16 Μοτοπορεία οπαδών του Παναθηναϊκού στη Βουλή, τα γραφεία των ΑΝ.ΕΛ. Και της ΝΔ
• 22.1.16 Συγκέντρωση Οπαδών Παναθηναϊκού στο Χίλτον.
• 27.1.16 Επίθεση και επεισόδια οπαδών στην οικία του Πρωθυπουργού
• 28.1.16 Επεισόδια και συμπλοκές αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών στο Μοναστηράκι
• 30.1.16 Επίθεση αντιεξουσιαστών στην οικία του Υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη

image

Φεβρουάριος 2016

• 5.2.16 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
• 7.2.16 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
• 10.2.16 Συγκέντρωση οπαδών Παναθηναϊκού στην οικία του Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή
• 12.2.16 Επεισόδια και συμπλοκές στις συγκεντρώσεις με τους αγρότες
• 19.2.16 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
• 23.2.2016 Επεισόδια και συμπλοκές οπαδών στο Γκάζι
• 24.2.2016 Εισβολή «Ρουβίκωνα» στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και διακοπή δελτίου ειδήσεων
• 25.2.16 Επίθεση οπαδών Ολυμπιακού εναντίον ομάδας ΔΙΑΣ στον περιβάλλοντα χώρο του Γηπέδου Καραϊσκάκη

Μάρτιος 2016
image
• 5.3.16 Πορεία αντιεξουσιαστών στην περιοχή των Εξαρχείων, οπλοφορία αρκετών συμμετεχόντων
• 12.3.16 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
• 13.3.16 Επίθεση και καταστροφές αντιεξουσιαστών στο σταθμό μετρό στο Μοναστηράκι
• 13.3.16 Επίθεση και καταστροφές αντιεξουσιαστών στο σταθμό μετρό του Κεραμικού
• 16.3.16 Εισβολή «Ρουβίκωνα» στο Χίλτον
• 20.3.16 Ανακοίνωση «Ρουβίκωνα» και παραδοχή οπλοφορίας στην πορεία της 5ης Μαρτίου
• 21.3.16 Δημοσιοποίηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου λίστας με τα ονόματα και τα στοιχεία ελεγκτών ΜΜΜ

• 24.3.2016 Επίθεση κουκουλοφόρων με βόμβες μολότοφ εναντίον του Τμήματος Παγκρατίου

image

Απρίλιος 2016

• 2.4.16 Ραντεβού οπαδών για συμπλοκές στο Μοναστηράκι
• 8.4.16 Επίθεση και καταστροφές από Ρουβίκωνα στην Εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

• 16.4.16 Στιγματισμός και βανδαλισμοί με σπρέι σε σπίτια ελεγκτών
• 22.4.16 Επίθεση και καταστροφές από αντιεξουσιαστές στο σταθμό ΗΣΑΠ Πετραλώνων
• 22.4.16 Επίθεση αντιεξουσιαστών εναντίον ομάδας ΖΗΤΑ στην περιοχή Πετραλώνων
• 23.4.16 Εισβολή αντιεξουσιαστών και απαλλοτρίωση προϊόντων σε SUPER MARKET στο Βύρωνα
image

• 23.4.16 Σύλληψη νεαρών στην περιοχή των Πατησίων για εμπρησμούς ΑΤΜ

• 24.4.16 Επίθεση αντιεξουσιαστών με βόμβες μολότοφ εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων
• 24.4.16 Επεισόδια και καταστροφές στο χώρο του Πολυτεχνείου και της Πατησίων
• 26.4.16 Βανδαλισμός και «ακρωτηριασμός» αγάλματος Βορείου Ηπείρου στον πεζόδρομο της Τοσίτσα
image

Μάιος 2016

• 8.5.16 Επίθεση με μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
image• 8.5.16 Επεισόδια από ομάδες αντιεξουσιαστών που χρησιμοποιούν ως ορμητήριο το Πολυτεχνείο
• 15.5.16 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
• 19.5.16 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
• 21.5.16 Εμπρησμός τρόλεϊ επί της Πατησίων
• 22.5.16 Επίθεση εναντίον διμοιρίας στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ• 25.5.16 Επεισόδια στον αγώνα Αιγάλεω – Προοδευτική και τραυματισμοί Αστυνομικών
• 30.5.16 Επιθέσεις από ομάδες αντιεξουσιαστών που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο το χώρο του Πολυτεχνείου
• 30.5.16 Ύστερα από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις εναντίον οχημάτων του, ο ΟΑΣΑ ανακοινώνει τροποποίηση των δρομολογίων

imageΙούνιος 2016

• 1.6.16 Επίθεση εναντίον Αστυνομικού έξω από την ΑΣΟΕΕ
• 5.6.16 Επίθεση αντιεξουσιαστών στην οικία του Υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη
• 6.6.16 Επεισόδια και συμπλοκές οπαδών στην Αττική Οδό
• 7.6.16 Δολοφονία αλλοδαπού στα Εξάρχεια
• 15.6.16 Επίθεση αντιεξουσιαστών εναντίον του ΣτΕ με μπογιές
• 16.6.16 Εμπρησμός δύο οχημάτων του ΟΑΣΑ στην περιοχή των Εξαρχείων
• 17.6.16 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
• 20.6.16 Καταστροφή ακυρωτικών μηχανημάτων εισιτηρίων σε ΜΜΜ
• 22.6.16 Βανδαλισμός Μνημείου Λυσικράτους
• 25.6.16 Επεισόδια από αντιεξουσιαστές επί της οδού Πατησίων
• 25.6.16 Εισβολή αντιεξουσιαστών σε στρατόπεδο και καταστροφή στρατιωτικού οχήματος

imageΟκτώβριος 2015

• 25.10.15 Επίθεση εναντίον γραφείων ΠΑΣΟΚ και ΓΓ Εμπορίου
Στη 01.30 άγνωστοι έριξαν δέκα βόμβες μολότοφ στο Κτίριο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στην οδό Χαλκοκονδύλη, στο κέντρο της Αθήνας.
Λίγη ώρα αργότερα, ομάδα κουκουλοφόρων πραγματοποίησε επίθεση με βόμβες μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.  Από την επίθεση σημειώθηκαν υλικές ζημιές στην είσοδο και την πρόσοψη των γραφείων.

• 26.10.15 Εισβολή «Ρουβίκωνα» στα γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων
Εισβολή από μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνα» στα γραφεία των Αν. Ελ.  Οι αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν κατάληψη για αρκετή ώρα, ενώ προέβησαν σε καταστροφές και βανδαλισμούς.  Πραγματοποιήθηκαν 19 προσαγωγές.
image

Νοέμβριος 2015

• 15.11.15 Επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Ομάδα κουκουλοφόρων πραγματοποίησε επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας ΥΑΤ που βρισκόταν στα γραφεία.  Η επίθεση σημειώθηκε από την οδό Διδότου.
image

• 21.11.15 Επίθεση εναντίον της οικίας του Υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη

Άγνωστοι περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό την είσοδο του σπιτιού και τοποθέτησαν προσανάμματα τζακιού μέσα σε μία νάιλον σακούλα και έβαλαν φωτιά.  Από τις φλόγες προκλήθηκαν ζημιές στην είσοδο.
image

• 21.11.15 Επεισόδια στον αγώνα πρωταθλήματος Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

Τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα πριν από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, οδήγησαν στη ματαίωση του εν λόγω αγώνα.  Τόσο εντός του γηπέδου όσο και εκτός, πραγματοποιήθηκαν εξαιρετικά σοβαρά επεισόδια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών Αστυνομικών.  Με την ανακοίνωση της ματαίωσης του αγώνα, οι οργανωμένοι φίλαθλοι εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και συγκρούστηκαν με τις Αστυνομικές δυνάμεις.  Την ίδια στιγμή στους δρόμους πέριξ του γηπέδου, σημειώνονταν εκτεταμένες ταραχές με σφοδρές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και υλικές ζημιές σε οχήματα και καταστήματα.
image

• 30.11.15 Εισβολή «Ρουβίκωνα» στο Ιταλικό Προξενείο
Περίπου 20 αντιεξουσιαστές της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» εισέβαλαν στο κτίριο του Ιταλικού Προξενείου, όπου πραγματοποίησαν κατάληψη.  Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε για να «εκφραστεί» η αντίδραση των αναρχικών στο αίτημα των Ιταλικών αρχών για την έκδοση πέντε φοιτητών που διώκονται για την συμμετοχή τους στην κινητοποίηση «No Expo» και τα επεισόδια στο Μιλάνο την περασμένη άνοιξη.
image

Δεκέμβριος 2015

• 6.12.15 Επεισόδια στις εκδηλώσεις για τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, εμπρησμοί περιπτέρων και καταστημάτων.
Στη διάρκεια της προγραμματισμένης πορείας, στην πλατεία Κολοκοτρώνη σημειώθηκε εμπρησμός ενός περιπτέρου.  Με την ολοκλήρωση της πορείας, ομάδες αντιεξουσιαστών έστησαν οδοφράγματα στο χώρο των Εξαρχείων και έκαιγαν τα πάντα, πετώντας εκατοντάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα, μάρμαρα και ότι άλλο έβρισκαν, προς τους άνδρες των ΜΑΤ.  Προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.  Επιχείρησαν να βάλουν φωτιά σε SUPER MARKET επί της οδού Σπύρου Τρικούπη.  Πυρπόλησαν περίπτερο επί της οδού Στουρνάρη, το οποίο ο ιδιοκτήτης του προσπάθησε να σβήσει με τη βοήθεια περιοίκων.
image

• 6.12.15 Επίθεση εναντίον τουριστών που βρισκόντουσαν στα Εξάρχεια
Στις 02.00 τα ξημερώματα, ομάδα νεαρών που συμμετείχαν σε επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων, επιτέθηκαν σε ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο τύπου βαν, στο οποίο επέβαιναν τέσσερις πορτογάλοι τουρίστες, οι οποίοι έκαναν βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί από πέτρα στο κεφάλι ο οδηγός, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στο όχημα.  Ο τραυματίας διακομίσθηκε στο Γενικό Κρατικό Αθηνών.
image

• 13.12.15 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
Επίθεση με βόμβες μολότοφ δέχθηκαν δύο φορές το βράδυ της Κυριακής, τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.
Στις 22.10 πραγματοποιήθηκε επίθεση.  Ομάδα αγνώστων έριξε μολότοφ, προκαλώντας υλικές ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου.
Λίγη ώρα αργότερα, άγνωστοι επανήλθαν και έριξαν άλλες 6 μολότοφ.
image

• 14.12.15 Επίθεση κουκουλοφόρων εναντίον ελεγκτών του μετρό
Στις 20.00 περίπου, κουκουλοφόροι κατέβηκαν στην αποβάθρα και επιτέθηκαν στους ελεγκτές.  Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε 3 ελεγκτές στο σταθμό μετρό της Ομόνοιας και τους ξυλοκόπησαν.  Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης ήταν ο τραυματισμός των ελεγκτών, όπου και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
image

• 14.12.15 Επίθεση αντιεξουσιαστών εναντίον Ομάδας ΔΙΑΣ επί της οδού Πατησίων
Στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων, περίπου 30 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν εναντίον Ομάδας ΔΙΑΣ, που τη στιγμή εκείνη βρισκόταν στο σημείο, προκειμένου να παράσχει πρώτες βοήθειες σε τραυματίες από τροχαίο ατύχημα.  Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, ήταν ο τραυματισμός ενός Αστυνομικού.  Οι δράστες προέρχονταν από μηχανοκίνητη πορεία συμπαράστασης για τους αντιεξουσιαστές των οποίων είχε ζητηθεί η έκδοση από την Ιταλική Δικαιοσύνη.  Οι δράστες της επίθεσης διέφυγαν προς την Πλατεία Εξαρχείων.

image

• 15.12.15 Επίθεση σε κατάστημα των Εξαρχείων εναντίον του Βουλευτή Βασίλη Οικονόμου

10 περίπου άτομα εισέβαλαν στο μαγαζί που βρισκόταν ο Βουλευτής με την παρέα του, και του επιτέθηκαν αρχικά φραστικά και στη συνέχεια με γροθιές και κλωτσιές, προκαλώντας του θλαστικά τραύματα στο σώμα και το κεφάλι.  Ο Βουλευτής μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό για τις πρώτες βοήθειες.
image

• 16.12.15 Εισβολή «Ρουβίκωνα» στα γραφεία του Τειρεσία
Μέλη του Ρουβίκωνα πραγματοποίησαν καταδρομική επίθεση με βαριοπούλες στα γραφεία του Τειρεσία.  Προκάλεσαν φθορές σε υπολογιστές, καρέκλες, γραφεία και άλλα αντικείμενα, στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε δίκυκλα και εξαφανίστηκαν.
image

Ιανουάριος 2016

• 10.1.16 Επεισόδια και συμπλοκές οπαδών ΑΕΚ και Ολυμπιακού στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, όταν οπαδοί της ΑΕΚ επιτέθηκαν σε οπαδούς του Ολυμπιακού, έξω από τον σύνδεσμο της Ηλιούπολης, λίγο πριν εκείνοι αναχωρήσουν για το παιχνίδι της ομάδας τους στο Καραϊσκάκη.  Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών εκτοξεύθηκαν πλήθος αντικειμένων, καθώς και βομβών μολότοφ. Στα επεισόδια, 3 οπαδοί τραυματίστηκαν.
image

• 16.1.16 Επίθεση αντιεξουσιαστών εναντίον περιπολικού στα Εξάρχεια
Επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών δέχθηκε τα ξημερώματα περιπολικό της Αστυνομίας στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Χαριλάου Τρικούπη.  Οι Αστυνομικοί είχαν λάβει σήμα από το Κέντρο Επιχειρήσεων να μεταβούν στο σημείο όπου τους περίμενε ο ιδιοκτήτης καταστήματος με υποδήματα, ο οποίος είχε ενημερωθεί ότι άγνωστοι είχαν σπάσει τη τζαμαρία και είχαν κλέψει προϊόντα.

Μόλις έφθασε στο σημείο το περιπολικό, μια ομάδα αντιεξουσιαστών άρχισε να πετά μπουκάλια και ξύλα.  Κανένας από τους Αστυνομικούς δεν τραυματίστηκε, όμως προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο περιπολικό.

• 21.1.16 Μοτοπορεία οπαδών του Παναθηναϊκού στη Βουλή, τα γραφεία των Αν. Ελ. Και της ΝΔ
Πραγματοποιήθηκε μοτοπορεία οπαδών του Παναθηναϊκού, η οποία ξεκίνησε από τον Κεντρικό τους σύνδεσμο, πέρασε από τη Βουλή, συνέχισε στα γραφεία των ΑΝ.ΕΛ. Και της ΝΔ και επέστρεψε στη Βουλή.  Εκεί παρέμειναν για λίγο και επέστρεψαν στον κεντρικό τους σύνδεσμο.
• 22.1.16 Συγκέντρωση οπαδών Παναθηναϊκού στο Hilton
Οπαδοί του Παναθηναϊκού συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Hilton, όπου πραγματοποιούνταν η κοπή πίτας από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών, στην οποία είχε γίνει γνωστό ότι θα παραβρεθεί και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής.  Παρά το γεγονός ότι στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου είχαν παραταχθεί πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ για την αποφυγή επεισοδίων, περίπου 100 άτομα, κατάφεραν να εισέλθουν εντός του ξενοδοχείου και να φτάσουν μέχρι τον χώρο της εκδήλωσης.  Μετά τη συγκέντρωση στο ξενοδοχείο, οι φίλοι του Παναθηναϊκού, κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Κουμουνδούρου και στα γραφεία του Σύριζα.
• 27.1.16 Επίθεση οπαδών Παναθηναϊκού στην οικία του Πρωθυπουργού

Με την ολοκλήρωση του αγώνα Παναθηναϊκός – Ατρόμητος, 2.000 περίπου οπαδοί συγκεντρώθηκαν στον κεντρικό σύνδεσμο της θύρας 13 και ξεκίνησαν με προορισμό την οικία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα 100 μηχανάκια.  Αφού διέσχισαν χωρίς την παραμικρή ενόχληση τους κεντρικούς δρόμους όπως η Λεωφόρος Αλεξάνδρας και η Πατησίων, κατέληξαν στην οικία του Πρωθυπουργού, όπου επιτέθηκαν εναντίον των Αστυνομικών Δυνάμεων, με πέτρες, ξύλα και καπνογόνα και φωτοβολίδες.  Προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε οχήματα, περιπολικά της Αστυνομίας και του φυλακίου της σκοπιάς που βρίσκεται στην είσοδο της πολυκατοικίας.  Για αρκετή ώρα η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου και χάρη στην επέμβαση μιας διμοιρίας των ΥΑΤ αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, ενώ πραγματοποιήθηκαν 10 προσαγωγές.  Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο σοβαρός τραυματισμός 3 Αστυνομικών.
image

• 28.1.16 Επεισόδιο και συμπλοκές αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών στο Μοναστηράκι
Επεισόδια έλαβαν χώρα σε γνωστό εστιατόριο στο Μοναστηράκι, όταν μία ομάδα 20 περίπου αντιεξουσιαστών εισέβαλε σε αυτό και επιτέθηκε σε μία παρέα 12 Γερμανών.  Η συμπλοκή είχε ως αποτέλεσμα πέντε από τους Γερμανούς να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στον Ερυθρό Σταυρό.
image

• 30.1.16 Επίθεση αντιεξουσιαστών εναντίον της οικίας του Υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη
Αργά το βράδυ, άγνωστοι πραγματοποίησαν επίθεση με βόμβες μολότοφ στην οικία του Υπουργού Επικρατείας.  10 περίπου μολότοφ προκάλεσαν φθορές στην πρόσοψη της εισόδου του σπιτιού, ενώ κάηκαν δύο αυτοκίνητα τα οποία ήταν σταθμευμένα μπροστά από το σπίτι.  Σε ένα από τα δύο αυτοκίνητα που καταστράφηκαν, βρισκόντουσαν δύο Αστυνομικοί, οι οποίοι φρουρούσαν την οικία του Υπουργού. Και την τελευταία στιγμή πρόλαβαν να βγουν από το φλεγόμενο όχημα.  Ο ένας Αστυνομικός υπέστη εγκαύματα στο χέρι και στο πόδι και διακομίσθηκε στο 401 Γ.Σ.Ν.Α.
image

Φεβρουάριος 2016

• 5.2.16 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
Στις 20.30 πραγματοποιήθηκε επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.  Μία από τις μολότοφ που εκτοξεύτηκαν, χτύπησε το βουλευτή Γιώργο Αρβανιτίδη, ο οποίος τη στιγμή της επίθεσης εξερχόταν από τα γραφεία, χωρίς να του προκαλέσει τραυματισμό.  Εναντίον των γραφείων εκτοξεύτηκαν 20 μολότοφ.
• 7. 2.16 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
Τα μεσάνυκτα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε επίθεση εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, από ομάδες κουκουλοφόρων.  Εκτοξεύθηκαν 20 περίπου μολότοφ εναντίον της διμοιρίας που βρισκόταν στο σημείο.  Στη συνέχεια οι άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες ένα αυτοκίνητο.  Η Αστυνομία προχώρησε σε 6 συλλήψεις και 16 προσαγωγές.  Οι συλληφθέντες ήταν 4 Έλληνες και 2 αλλοδαποί.
image

• 10.2.16 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οπαδών του Παναθηναϊκού έξω από την οικία του Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή
Οπαδοί του Παναθηναϊκού βρέθηκαν έξω από το σπίτι του Σταύρου Κοντονή, όπου διαδήλωσαν με πανό και συνθήματα.  Η πλειοψηφία όσων είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα έξω από το γήπεδο του Ατρομήτου, μεταφέρθηκαν στην οικία του Υφυπουργού στο Κολωνάκι.  Εκεί, περισσότεροι από 300 οπαδοί εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους από τις πρόσφατες αποφάσεις του κ. Κοντονή.  Η διαμαρτυρία τους κράτησε μισή περίπου ώρα και εν συνεχεία αποχώρησαν χωρίς να δημιουργηθεί  κάποιο απρόοπτο.
image

• 12.2.16 Επεισόδια και συμπλοκές στις συγκεντρώσεις των αγροτών

Σοβαρά επεισόδια με συγκεντρωμένους αγρότες σημειώθηκαν στην είσοδο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.  Οι Αστυνομικές Δυνάμεις που βρισκόντουσαν στην είσοδο του Υπουργείου δεχόντουσαν για αρκετή ώρα σφοδρές επιθέσεις.  Οι αγρότες πετούσαν εναντίον τους πέτρες, χαλίκια, μάρμαρα, πυροσβεστήρες, ενώ επανειλημμένα προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν εντός του Υπουργείου.  Η Πλατεία Βάθη και η γύρω περιοχή από το Υπουργείο είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης.
Επίσης, επεισόδια και συμπλοκές σημειώθηκαν στη Λεωφόρο Αθηνών μεταξύ Αστυνομικών και αγροτών, οι οποίοι προσπάθησαν να σπάσουν τα απαγορευμένα μπλόκα που είχαν στηθεί και να διέλθουν με τα τρακτέρ τους.  Στη διάρκεια των επεισοδίων, οι αγρότες επιτέθηκαν εναντίον περιπολικού της Αστυνομίας, στο οποίο και προκάλεσαν φθορές.
image

• 19.2.16 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
Αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε επίθεση εναντίον της διμοιρίας που βρισκόταν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.  Η ομάδα που πραγματοποίησε την επίθεση, εξήλθε από τον πεζόδρομο της οδού Βαλτετσίου, πραγματοποιώντας ρίψη 10 μολότοφ.
image

• 24.2.16 Επεισόδια και συμπλοκές οπαδών στο Γκάζι
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε club στο Γκάζι, όπου είχαν βρεθεί να διασκεδάσουν εκδρομείς οπαδοί της Άντερλεχτ και εντοπίστηκαν από οπαδούς του Ολυμπιακού.  Η κατάσταση ξέφυγε και πραγματοποιήθηκαν συμπλοκές σώμα με σώμα, ρίψεις καρεκλών, μπουκαλιών, καπνογόνων, πυροσβεστήρων και άλλων αντικειμένων, με την περιοχή να μετατρέπεται για αρκετά λεπτά σε πεδίο μάχης.
image

• 23.2.16 Εισβολή Ρουβίκωνα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και διακοπή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων
Μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνα» εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και διέκοψαν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων τη στιγμή που ήταν στον αέρα η μετάδοση.  Η Αστυνομία προχώρησε σε 22 προσαγωγές.
image

• 25.2.16 Επίθεση οπαδών Ολυμπιακού εναντίον Ομάδων ΔΙΑΣ στον περιβάλλοντα χώρο του Γηπέδου Γ. Καραϊσκάκη
Άγρια επίθεση από οπαδούς δέχτηκαν 10 Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ, έξω από το Στάδιο Καραϊσκάκη, πριν από την έναρξη του αγώνα Ολυμπιακός – Άντερλεχτ.  Συγκεκριμένα : οι ομάδες δέχθηκαν εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων να μεταβούν στην οδός Καραολή Δημητρίου προκειμένου να απομακρύνουν μηχανάκια που είχαν κλείσει το δρόμο.  Μόλις οι Ομάδες ΔΙΑΣ έφτασαν στο σημείο, ήρθαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες οπαδούς που τους εγκλώβισαν και τους επιτέθηκαν με πέτρες, ρόπαλα και άλλα βαριά αντικείμενα.  Στην προσπάθειά τους να απεμπλακούν από τη δύσκολη κατάσταση, καθώς κινδύνευαν άμεσα οι ζωές τους, οι Αστυνομικοί αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν πέντε φορές στον αέρα για εκφοβισμό.  Αξίζει να τονιστεί ότι παρά τη χρήση πυροβολισμών εκφοβισμού και ορισμένοι Αστυνομικοί βρισκόντουσαν στο έδαφος, οι οπαδοί συνέχιζαν τις επιθέσεις τους.  Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο τραυματισμός 10 Αστυνομικών, ένας από τους οποίους είχε σοβαρό τραυματισμό στο χέρι.  Οι τραυματίες Αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο 401 ΓΣΝΑ.
image

Μάρτιος 2016

• 5.3.16 Πορεία αντιεξουσιαστών στην περιοχή των Εξαρχείων.  Οπλοφορία αρκετών συμμετεχόντων
Στις 5 Μαρτίου και ώρα 21.00, στο Πολυτεχνείο, μπροστά στην πύλη της οδού Στουρνάρη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία στην περιοχή των Εξαρχείων, ενάντια στις μαφίες των ναρκωτικών.
Σε βίντεο από τη συγκεκριμένη πορεία, φαίνεται ξεκάθαρα πως κάποια από τα άτομα, πιθανόν στο πλαίσιο περιφρούρησης, κρατούν όπλα.
Σε κείμενο που δημοσιεύθηκε στο Indymedia, οι αντιεξουσιαστές κάνουν λόγο για «αναβαθμισμένα μέσα».  Συγκεκριμένα : «… φτάνοντας προς το τέλος της διαδρομής, στην αγαπημένη μας πλατεία θα εμφανιστούν, όπως είχε προγραμματιστεί, σε δημόσια θέα, κάποια από τα αναβαθμισμένα μέσα που έφερε μαζί της η περιφρούρηση.  Ήταν μια πράξη επίδειξης δύναμης και ισχύος απέναντι στο κράτος και το παρακράτος και δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό να την ορίσουμε ως τέτοια.  Η ιστορία των επαναστατικών κινημάτων είναι άλλωστε γεμάτη από αντίστοιχες «τελετουργίες».
image

• 12.3.16 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
Λίγο μετά τα μεσάνυκτα πραγματοποιήθηκε επίθεση με μολότοφ εναντίον της διμοιρίας που βρισκόταν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
• 13.3.16 Επίθεση και καταστροφές αντιεξουσιαστών στο σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι
Λίγο μετά τις 23.00, 20 περίπου άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, με βαριοπούλες, έσπασαν μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων, ακυρωτικά μηχανήματα, τζαμαρίες, ενώ έγραψαν με σπρέι συνθήματα στους τοίχους
image

• 13.3.16 Επίσης αντιεξουσιαστών και καταστροφές στο σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό
20 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν επίθεση στον σταθμό μετρό του Κεραμεικού.  Τα άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και κρατώντας βαριοπούλες, έσπασαν μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων, ακυρωτικά μηχανήματα και τζαμαρίες, ενώ έγραψαν συνθήματα στους τοίχους με σπρέι.
• 16.3.16 Εισβολή Ρουβίκωνα στο Χίλτον
Μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνα» στο ξενοδοχείο Χίλτον.  Στο ξενοδοχείο διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και στελέχη της Κυβέρνησης.   Παρά τα μέτρα ασφαλείας περιμετρικά των εγκαταστάσεων, οι αντιεξουσιαστές κατάφεραν να εισέλθουν εντός με πανό διαμαρτυρίας, ενώ έριξαν και φυλλάδια με αναγραφόμενα συνθήματαΠροσήχθησαν 12 άτομα.

• 20.3.16 Ανακοίνωση «Ρουβίκωνα» και παραδοχή οπλοφορίας στην πορεία της 5ης Μαρτίου
Στις 20.3.16 η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνα» δημοσίευσε κείμενο στην ιστοσελίδα Indymedia, στην οποία παραδέχεται την ύπαρξη όπλων στην πορεία.  Συγκεκριμένα, αναφέρονται στους λόγους για τους οποίους πραγματοποιήθηκε η πορεία (μαζική διαδήλωση ενάντια στις μαφίες, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την κρατική καταστολή στην περιοχή των Εξαρχείων).  Χίλιοι περίπου αγωνιστές διαδήλωσαν στους δρόμους των Εξαρχείων, ως ελάχιστη απάντηση στη δολοφονική επίθεση μελών της μαφίας σε τρία μέλη του κατειλημμένου Κοινωνικού Κέντρου ΒΟΞ στις 26 Φεβρουαρίου.  Επίσης, εξηγούν τους λόγους που οπλοφορούσαν άτομα τα οποία συμμετείχαν στην πορεία.  Το μακροσκελές κείμενο των διοργανωτών συνοδεύεται και από βίντεο με στιγμιότυπα από την πορεία.  Και καταλήγει με μία αναφορά : «…Την εικόνα του βίντεο κοιτάξτε την καλά, γιατί είναι εικόνα από το μέλλον». Και πως «…Μέσα στην ΕΕ είναι ο εχθρός, τη λύση θα τη δώσει ο ένοπλος λαός».
• 21.3.16 Δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, λίστας με τα στοιχεία και τα ονόματα ελεγκτών ΜΜΜ
Στην ιστοσελίδα indymedia δημοσιεύθηκε λίστα με ονόματα και στοιχεία από ελεγκτές των ΜΜΜ, από την ομάδα που στις 13.3.16 πραγματοποίησε επιθέσεις σε σταθμούς του μετρό.  Η ανάρτηση συνοδεύεται από την παρότρυνση «αν γνωρίζεις κάποιον από τη γειτονιά σου, στην πολυκατοικία σου, συμπεριφέρσου του ανάλογα».
• 24.3.16 Επίθεση αντιεξουσιαστών με βόμβες μολότοφ εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Παγκρατίου
Στις 23.40, ομάδα περίπου 30 κουκουλοφόρων πραγματοποίησαν επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον του ΑΤ Παγκρατίου.  Από την επίθεση δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός παρά μόνο υλικές ζημιές στην είσοδο του Τμήματος.  Αμέσως μετά την επίθεση οι κουκουλοφόροι διέφυγαν ανενόχλητοι στους γύρω δρόμους.
image

Απρίλιος 2016

• 2.4.16 Ραντεβού οπαδών για συμπλοκές στο Μοναστηράκι
Ραντεβού για συμπλοκές είχε δοθεί από οπαδούς στο Μοναστηράκι.  Δύο ομάδες από 20 άτομα, φορώντας κουκούλες και κρατώντας σιδερολοστούς, ρόπαλα, ακόμη και μαχαίρια είχαν δώσει ραντεβού στην οδό Ηφαίστου.  Άμεσα ενημερώθηκε η Αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν Ομάδες ΔΙΑΣ και περιπολικά της Άμεσης Δράσης, προκειμένου να αποτραπεί η σύγκρουση.  Μόλις οι Χούλιγκαν αντιλήφθηκαν την άφιξη Αστυνομικών δυνάμεων διαλύθηκαν τρέχοντας στα γύρω στενά.  ακολούθησαν έρευνες για τον εντοπισμό τους, δίχως όμως κάποιο αποτέλεσμα.
image

• 8.4.16 Επίθεση και καταστροφές από Ρουβίκωνα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»
Επίθεση 16 κουκουλοφόρων με πέτρες και βαριοπούλες στα γραφεία της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».  Τα εν λόγω άτομα επέβαιναν σε οκτώ δίκυκλα και επιτέθηκαν στα γραφεία, προκαλώντας φθορές σε αυτοκίνητα εργαζομένων και στην είσοδο, σπάζοντας τζαμαρίες και πετώντας μπογιές.  Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ομάδα «Ρουβίκωνας».
image

• 16.4.16 Στιγματισμός και βανδαλισμοί με σπρέι σε σπίτι ελεγκτών ΜΜΜ
Στις 11, 13 και 14 Απριλίου, λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ελεγκτών ΜΜΜ, πραγματοποιήθηκαν περιστατικά αναγραφής απειλητικών μηνυμάτων στις οικίες ορισμένων εξ αυτών.  Και οι τρεις περιπτώσεις των ελεγκτών βρίσκονται στη δημοσιοποιημένη λίστα.
• 22.4.16 Επίθεση και καταστροφές από αντιεξουσιαστές στο σταθμό ΗΣΑΠ Πετραλώνων

20 περίπου κουκουλοφόροι πραγματοποίησαν επίθεση στο σταθμό ΗΣΑΠ Πετραλώνων.  Τα εν λόγω άτομα έφεραν βαριοπούλες με τις οποίες έσπασαν μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων και ακυρωτικά μηχανήματα, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκαν και στο σταθμαρχείο, σπάζοντας τζαμαρίες και δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
• 22.4.16 Επίθεση αντιεξουσιαστών εναντίον ομάδας ΖΗΤΑ στην περιοχή των Πετραλώνων
Λίγη ώρα αργότερα από την εκδήλωση της επίθεσης στο σταθμό, κατά τη διάρκεια αστυνομικών ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών και συγκεκριμένα στη 01.40, στην οδό Θεσσαλονίκης 1 στα Πετράλωνα, οι κουκουλοφόροι πέταξαν μπουκάλια και πέτρες στους Αστυνομικούς, ρίχνοντας τον ένα κάτω από τη μηχανή του, στην οποία έβαλαν φωτιά και την έκαψαν.  Ο Αστυνομικός διέφυγε ανεβαίνοντας στη μηχανή του συναδέλφου του, προκειμένου να διαφύγουν.
image

• 23.4.16 Εισβολή αντιεξουσιαστών και απαλλοτρίωση προϊόντων σε SUPER MARKET στο Βύρωνα
Ομάδα 20 περίπου ατόμων εισέβαλαν διαδοχικά σε τρία διαφορετικά SUPER MARKET στην περιοχή του Βύρωνα, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο.  Αφού άρπαξαν τρόφιμα, κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Αγίου Λαζάρου, όπου και τα μοίρασαν σε περαστικούς, μαζί με φυλλάδια.
• 23.4.16 Σύλληψη νεαρών στην περιοχή των Πατησίων για εμπρησμούς ΑΤΜ

Επί της οδού Πατησίων, Αστυνομικοί εντόπισαν δύο άτομα νεαρής ηλικίας, να τοποθετούν εκρηκτικό – εμπρηστικό μηχανισμό σε ΑΤΜ Τράπεζας.  Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, αλλά ακινητοποιήθηκαν σε κοντινή απόσταση.  Κατά τη στιγμή της ακινητοποίησής τους, αντιστάθηκαν προκειμένου να διαφύγουν της σύλληψης.  Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1 ζευγάρι γάντια, 1 κουκούλα τύπου full face και 1 σακούλα που περιείχε προσανάμματα τζακιού.  Επίσης σε έρευνα που διενεργήθηκε στις οικίες τους, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα μαχαίρι και ένα γκλοπ.
Ο ένας από τους δύο συλληφθέντες είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί πριν από 7 μήνες για συμμετοχή σε ομάδα ατόμων που είχε πραγματοποιήσει επίθεση με βόμβες μολότοφ και άλλων αντικειμένων εναντίον Αστυνομικού Τμήματος και του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
image

Στο περιστατικό της 17ης Σεπτεμβρίου, με το οποίο ο Τόσκας ουδέποτε ασχολήθηκε, ουδέποτε ανέφερε σαν επιτυχία της Αστυνομίας, ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τους τραυματίες Αστυνομικούς που προέκυψαν από το περιστατικό.  Αντίθετα παρουσίαζε τους συλληφθέντες καθώς και το πλήθος που πραγματοποίησε την επίθεση σαν … θύματα σκευωρίας και διαμορφωμένων καταθέσεων των Αστυνομικών.
Αν το Τόσκας είχε ενημερωθεί για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνο το βράδυ και ακολούθησε αυτή την «πορεία» στη διαχείριση του συμβάντος, τότε ισχύουν δύο τινά :
1. Είτε σκόπιμα ήθελε να καλύψει και να προστατεύσει τους δράστες της επίθεσης, καθώς και με τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων να βρει «πάτημα» να διαλύσει την Ομάδα ΔΕΛΤΑ
2. Είτε δε διαθέτει κριτική ικανότητα και δεν είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται και να αξιολογεί τα προφανή
Όποιο ενδεχόμενο και αν ισχύει από τα δύο, τίθενται σοβαρά ζητήματα τόσο για τον ίδιο τον Υπουργό, όσο και για την επιλογή του.
image

• 24.4.16 Επίθεση αντιεξουσιαστών με βόμβες μολότοφ εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων
Ομάδα περίπου 40 κουκουλοφόρων επιτέθηκαν στις 15.00 εναντίον του ΑΤ Εξαρχείων με ρίψεις βομβών μολότοφ.  Ταυτόχρονα με τη ρίψη των μολότοφ, άτομα από την ομάδα των ατόμων επιτέθηκαν με βαριοπούλες και βανδάλισαν τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα, ένα από τα οποία ήταν υπηρεσιακό, καθώς και το κουβούκλιο της σκοπιάς.  Αμέσως μετά την επίθεση, οι δράστες διέφυγαν, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα εντός του χώρου των Εξαρχείων.
• 24.4.16 Επεισόδια και καταστροφές στο χώρο του Πολυτεχνείου και της Πατησίων
Ομάδες αντιεξουσιαστών, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το χώρο του Πολυτεχνείου, πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον των Αστυνομικών Δυνάμεων που βρισκόντουσαν στο σημείο.  Οι αντιεξουσιαστές εκτόξευαν πέτρες και μολότοφ.  Η κυκλοφορία επί της οδού Πατησίων διακόπηκε στις 02.00 περίπου και δόθηκε πάλι στην κυκλοφορία ύστερα από ώρες.
image

• 26.4.16 Βανδαλισμός και «ακρωτηριασμός» αγάλματος Βορείου Ηπείρου στον πεζόδρομο της Τοσίτσα
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες, άγνωστοι κατέστρεψαν το γλυπτό που συμβολίζει τη σκλαβωμένη Βόρειο Ήπειρο, που βρίσκεται στην οδό Τοσίτσα, δίπλα στο Πολυτεχνείο.  «Αποκεφάλισαν» και ακρωτηρίασαν το άγαλμα που αποτέλεσε έμπνευση για την Κική Δημουλά, ώστε να γράψει το «Σημείο Αναγνωρίσεως».

image

Μάιος 2016

• 8.5.16 Επίθεση με μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
Λίγο μετά τις 13.00, ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με 6 βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας που εκτελούσε υπηρεσία στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
image

• 8.5.16 Επεισόδια από ομάδες αντιεξουσιαστών που χρησιμοποιούν ως ορμητήριο το χώρο του Πολυτεχνείου
Τα ξημερώματα της Κυριακής, σημειώθηκαν επεισόδια στο Πολυτεχνείο.  Ομάδες κουκουλοφόρων, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το χώρο του Ιδρύματος, πραγματοποιούσαν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ.  Ορισμένοι από αυτούς πέταξαν μολότοφ εναντίον του Υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας και του Αρχαιολογικού Μουσείου, με αποτέλεσμα να μαυρίσουν από τις φωτιές οι είσοδοι των κτιρίων.
• 15.5.16 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
Πραγματοποιήθηκαν δύο επιθέσεις με φωτοβολίδες και πέτρες εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Βαλτετσίου και Χαριλάου Τρικούπη στη 01.40 και 01.55.  Δύο βόμβες μολότοφ εκτοξεύτηκαν.
• 19.5.16 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
Λίγο μετά τις 23.00 πραγματοποιήθηκε επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.  Από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα.

image

• 21.5.16 Εμπρησμός τρόλεϊ στην Πατησίων
Ομάδα περίπου 50 ατόμων, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το χώρο του Πολυτεχνείου, πραγματοποίησαν επίθεση με βόμβες μολότοφ, ενώ έκλεισαν το δρόμο σε τρόλεϊ το οποίο κινούνταν επί της οδού Πατησίων.  Με απειλές και ύβρεις υποχρέωσαν τους επιβάτες και τον οδηγό να κατέβουν και στη συνέχεια εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ στο εσωτερικό του. Νωρίτερα, είχαν φροντίσει να αφαιρέσουν τους πυροσβεστήρες από το όχημα και τους χρησιμοποίησαν για να σπάσουν τα τζάμια του οχήματος προκειμένου να επεκταθεί γρήγορα η φωτιά. Το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς.

• 22.5.16 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
Λίγο μετά τα μεσάνυκτα, πραγματοποιήθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους εναντίον της διμοιρίας στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με πέτρες, μπουκάλια και δύο βόμβες μολότοφ.  Η επίθεση έγινε στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου.
image

• 25.5.16 Επεισόδια στον αγώνα Αιγάλεω – Προοδευτική και τραυματισμοί Αστυνομικών
Σοβαρά επεισόδια τα οποία είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό 4 Αστυνομικών, σημειώθηκαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα Αιγάλεω – Προοδευτική.  Το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα δεν ξεκίνησε και αυτό οδήγησε στην εισβολή των οπαδών του Αιγάλεω στον αγωνιστικό χώρο και στη σύγκρουσή τους με τις Αστυνομικές Δυνάμεις, εκτοξεύοντας εναντίον τους μπουκάλια και καδρόνια.  Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και έξω από το γήπεδο με τις δυνάμεις της Αστυνομίας να κάνουν χρήση χημικών για να διαλύσουν το πλήθος των οπαδών.  Άτομα με μαύρες κουκούλες εκτόξευσαν καδρόνια, μάρμαρα και πέτρες εναντίον των Αστυνομικών, ενώ προκάλεσαν και υλικές ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα.  Χρησιμοποιώντας κάδους απορριμμάτων, έστησαν οδοφράγματα, διακόπτοντας την κυκλοφορία.  4 Αστυνομικό τραυματίστηκαν, ο ένας μάλιστα υπέστη συντριπτικό κάταγμα στο δεξί του πόδι.
• 30.5.16 Επιθέσεις από ομάδες αντιεξουσιαστών που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο το χώρο του Πολυτεχνείου
Γύρω στις 02.00 τα ξημερώματα, ομάδες αντιεξουσιαστών έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.  Λίγη ώρα αργότερα έσπευσαν στο σημείο Πυροσβεστική και διμοιρία ΥΑΤ.  Οι αντιεξουσιαστές απάντησαν με ρίψη μολότοφ, για αρκετή ώρα.  Διακόπηκε η κυκλοφορία επί της οδού Πατησίων.
image

• 30.5.16 Ύστερα από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις εναντίον οχημάτων του, ο ΟΑΣΑ ανακοινώνει τροποποιήσεις των δρομολογίων

Ύστερα από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις και εμπρησμούς από κουκουλοφόρους σε τρόλεϊ και λεωφορεία που διέρχονται από την περιοχή του Πολυτεχνείου – Πατησίων, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε τροποποίηση των δρομολογίων του για τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
image

Ιούνιος 2016

• 1.6.16 Επίθεση εναντίον Αστυνομικών έξω από την ΑΣΟΕΕ
Δικυκλιστής της Τροχαίας, διερχόμενος από την οδό Πατησίων, δέχθηκε επίθεση από αγνώστους έξω από την ΑΣΟΕΕ.  Ο Αστυνομικός δέχθηκε σφοδρή επίθεση με πέτρες και ξύλα με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο της μηχανής του και να πέσει στο οδόστρωμα.  Εγκατέλειψε το δίκυκλο στο σημείο της επίθεσης και κατέφυγε σε παρακείμενο χώρο απ’ όπου και ενημέρωσε το κέντρο επιχειρήσεων.  Δεν τραυματίστηκε από την πτώση, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές στη μηχανή του.
image

• 5.6.16 Επίθεση αντιεξουσιαστών στην οικία του Υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη
Περίπου 40 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον της οικίας του κ. Φλαμπουράρη, στις 04.30.  Η καταδρομική επίθεση των αντιεξουσιαστών έγινε με χρήση βομβών μολότοφ και πέτρες, η άμεση αντίδραση των ανδρών της ΥΜΕΤ απέτρεψε τα χειρότερα. Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας Αστυνομικός.
• 6.6.16 Επεισόδια και συμπλοκές οπαδών στην Αττική Οδό

Συμπλοκές μεταξύ οπαδών σημειώθηκαν αργά τα μεσάνυκτα στα διόδια Κορωπίου της Αττικής Οδού. Περίπου 40 οπαδοί της ΑΕΚ που επέβαιναν σε δίκυκλα, έστησαν ενέδρα και επιτέθηκαν σε ΙΧ αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οπαδοί του Ολυμπιακού.  Οι δράστες έριξαν μολότοφ εντός του οχήματος με αποτέλεσμα την καταστροφή του οχήματος.  Στη συνέχεια υπήρξαν συμπλοκές με αποτέλεσμα πέντε οπαδοί του Ολυμπιακού να τραυματιστούν σε διάφορα σημεία του σώματός τους από μαχαιριές.
image

• 7.6.16 Δολοφονία αλλοδαπού στα Εξάρχεια
Λίγο μετά τις 11.00 έγινε η δολοφονία, στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού, λίγα μέτρα πάνω από την Πλατεία Εξαρχείων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες της δολοφονίας ήταν δύο και επέβαιναν σε μηχανή, είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες full face.  Πυροβόλησαν εναντίον του θύματος 4 με 5 φορές, πετυχαίνοντάς τον στο πρόσωπο και τον δεξιό ώμο.  Στο σημείο βρέθηκαν κάλυκες αλλά και πλήρη φυσίγγια από όπλο τύπου τοκάρεφ.  Το θύμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στον Ερυθρό Σταυρό, όπου εξέπνευσε. Είχε συλληφθεί για παραβάσεις των νόμων περί όπλων, ναρκωτικών, αλλοδαπών αλλά και για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.
Το θύμα ήταν γνωστό στην περιοχή των Εξαρχείων με το ψευδώνυμο «Χαμπίμπι» και είχε καταγγελθεί επώνυμα από γνωστό αντιεξουσιαστή, μέλος της ομάδας Ρουβίκωνας, για επεισόδιο που είχε γίνει τα ξημερώματα του Σαββάτου 27 Φεβρουαρίου έξω από την κατάληψη ΒΟΞ στην Πλατεία Εξαρχείων.  Συγκεκριμένα, στο indymedia είχε δημοσιευθεί επώνυμη επιστολή στην οποία ο υπογράφων αντιεξουσιαστής, αφού περιέγραφε το επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον επονομαζόμενο Χαμπίμπι, προσέθετε : «… Ο παρ’ ολίγον δολοφόνος είναι ένας Αιγύπτιος με το ψευδώνυμο “Χαμπίμπι”, ο οποίος καθημερινά διακινεί ναρκωτικά στην πλατεία.  Είναι πασίγνωστος στην περιοχή, καθότι έχει μαχαιρώσει 20 περίπου άτομα.  Μιλάμε δηλαδή για έναν ημιπαράφρονα διακινητή ναρκωτικών, έναν δημόσιο κίνδυνο που σφάζει κόσμο».
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα ένοπλη πορεία αντιεξουσιαστών στην περιοχή των Εξαρχείων.
image

• 15.6.16 Επίθεση αντιεξουσιαστών εναντίον ΣτΕ με μπογιές

Στις 04.00, ομάδα αντιεξουσιαστών έριξαν μπογιές στην πρόσοψη και τα σκαλοπάτια του ΣτΕ επί της οδού Πανεπιστημίου.
Λίγους μήνες πριν υπήρχε ειδική νυκτερινή βάρδια με ομάδες ΔΕΛΤΑ, οι οποίες περιπολούσαν αποκλειστικά για την ασφάλεια και την αποτροπή επιθέσεων σε κυβερνητικά κτίρια.
image

• 16.6.16 Εμπρησμός λεωφορείου και τρόλεϊ στην περιοχή των Εξαρχείων
Οι επιθέσεις ομάδων αντιεξουσιαστών είχαν ως αποτέλεσμα τους εμπρησμούς ενός λεωφορείου και ενός τρόλεϊ.  Λίγο μετά τα μεσάνυκτα, μία ομάδα αντιεξουσιαστών, 30 περίπου άτομα ξεκίνησαν τις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ.  Δύο οχήματα μαζικής μεταφοράς που εκτελούσαν τα δρομολόγια επί της οδού Πατησίων, εγκλωβίστηκαν, καθώς δεν είχε διακοπεί η κυκλοφορία.  Οι κουκουλοφόροι τα περικύκλωσαν και ξεκίνησαν να σπάνε τα τζάμια. Εντός του λεωφορείου βρισκόντουσαν 15 επιβάτες τους οποίους υποχρέωσαν μαζί με τον οδηγό να κατέβουν και στη συνέχεια με βόμβες μολότοφ το πυρπόλησαν.  Το ίδιο συνέβη και με το τρόλεϊ.
• 17.6.16 Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
Ομάδα κουκουλοφόρων πραγματοποίησε επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.  Η ομάδα των ατόμων που έκανε την επίθεση, ξεκίνησε από την Πλατεία Εξαρχείων.
• 20.6.16 Καταστροφή ακυρωτικών μηχανημάτων εισιτηρίων σε ΜΜΜ
Με κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα indymedia, ομάδα αντιεξουσιαστών ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφή περισσότερων από 500 ακυρωτικών  μηχανημάτων σε μέσα μαζικής μεταφοράς.  Στο κείμενο αναφέρονται όλα τα δρομολόγια στα οποία σημειώθηκαν οι εν λόγω ενέργειες.
image

• 22.6.16 Βανδαλισμός μνημείου Λυσικράτους

Άγνωστοι βανδάλισαν το περίφημο μνημείο του Λυσικράτη στην Πλάκα.  Συγκεκριμένα έγραψαν με πράσινο σπρέι στη βάση του αρχαίου Χορηγικού μνημείου «Τα ελληνικά σας μνημεία είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών».
Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη, ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου, η απόφαση απόσυρσης 49 αγαλμάτων και γλυπτών τα οποία βρίσκονται σε «προβληματικές» περιοχές, όπου εκδηλώνονται φαινόμενα βανδαλισμών και καταστροφών.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η κλοπή ορειχάλκινων προτομών από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.  Η ενέργεια αυτή καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο το γεγονός ότι στο κέντρο της πόλης ο οποιοσδήποτε μπορεί ανενόχλητος να κλέψει, να καταστρέψει, να βανδαλίσει.
Στελέχη του Δήμου Αθηναίων τονίζουν πως οι υπηρεσίες του Δήμου είχαν ενημερώσει τις Αστυνομικές Αρχές από την πρώτη ημέρα που σημειώθηκε η κλοπή των προτομών, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια με αποτέλεσμα οι δράστες να επανέλθουν αφαιρώντας ανενόχλητοι και τις υπόλοιπες προτομές.
• 25.6.16 Εισβολή αντιεξουσιαστών σε στρατόπεδο και εμπρησμός στρατιωτικού οχήματος

Με κείμενό της στην ιστοσελίδα indymedia, αναρχική ομάδα με την ονομασία «Συμβούλιο Αναρχικής Δράσης Γράκχος Μπαμπέφ», γνωστοποίησαν την ενέργειά τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19.6.16 για τον εμπρησμό ενός στρατιωτικού οχήματος τύπου τζιπ.

image

ΑΔΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΔΙΜΟΙΡΙΑΣ

• 8.5.16 Επεισόδια σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων στην περιοχή του Συντάγματος, ομάδα κουκουλοφόρων παρεισέφρησαν σε μπλοκ διαδηλωτών που βρισκόταν επί της Λεωφόρου Αμαλίας, πέταξαν βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες και καθίσματα κατά των Αστυνομικών.  Οι Αστυνομικές Δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση, παράλληλα προχώρησαν σε 2 προσαγωγές.
Το μπλοκ διαδηλωτών στο οποίο παρεισέφρησαν οι κουκουλοφόροι και πραγματοποίησαν τις επιθέσεις εναντίον των Αστυνομικών Δυνάμεων ήταν της Λαϊκής Ενότητας.
Ύστερα από 2 ημέρες, το στέλεχος της ΛΑΕ Σόφη Παπαδογιάννη, κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου Αστυνομικού, αλλά και της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αφορμή για την κατάθεση της μήνυσης αποτέλεσε, όπως υποστηρίζει, η επίθεση που δέχθηκε από τις Αστυνομικές Αρχές κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην Πλατεία Συντάγματος.
Κατόπιν διαταγής του Αρχηγού Αστυνομίας διατάχθηκε κατεπείγουσα ΕΔΕ για «να διερευνηθεί πλήρως και σε βάθος η υπόθεση των επεισοδίων στο Σύνταγμα την 8.5.16, καθώς και να διακριβωθεί εάν υπήρξαν παραλείψεις κατά τον σχεδιασμό ή εκτέλεση μέτρων τάξης ή αυθαίρετη δράση συγκεκριμένων Αστυνομικών Δυνάμεων».  Η ΕΔΕ αυτή ανατέθηκε στον Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, με εντολή για ολοκλήρωσή της εντός 20 ημερών.
Στις 13.5.16 γίνεται προς αυτόν αναφορά του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής και υπεύθυνου των μέτρων της 8ης Μαΐου στο Σύνταγμα, η οποία αναφέρει ότι έως τις 13.5.16 «… ουδεμία καταγγελία σε βάρος Αστυνομικών περιήλθε στην Υπηρεσία και οίκοθεν διαταγή πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος οιουδήποτε Αστυνομικού για αυθαίρετη δράση δεν εκδόθηκε γιατί δεν διαπιστώθηκε τίποτε αξιόμεμπτο πειθαρχικά».
Αγνοώντας την παραπάνω αναφορά, διαμορφώθηκε κατηγορητήριο για 6 Αστυνομικούς, 2 Αξιωματικούς και 4 Αστυφύλακες.
Η διαπίστωση που προκύπτει από το περιστατικό αυτό είναι πως για μία ακόμα φορά στη διάρκεια της θητείας Τόσκα στο Υπουργείο, Αστυνομικοί βρίσκονται κατηγορούμενοι, διότι έπραξαν το  καθήκον τους και το σημαντικότερο, χωρίς να προκύπτει καμία απολύτως ένδειξη για αυθαίρετη συμπεριφορά και ενέργεια.

image

ΣΥΝΟΨΗ
Ένα δίλλημα το οποίο δημιουργείται μελετώντας και αξιολογώντας το σύνολο των περιστατικών και γεγονότων που συνέβησαν όλους τους μήνες της παρουσίας του Νίκου Τόσκα στο Υπουργείο, αφορά στην επιλογή του ποιο από τα παρακάτω είναι περισσότερο ανησυχητικό
1. Οι μέθοδοι και η συχνότητα των ενεργειών και των συμβάντων που έχουν πραγματοποιηθεί;
2. Η ανυπαρξία αντίδρασης από την πολιτική ηγεσία;
3. Η διάλυση καθώς και η διαρκής αποψίλωση και στοχοποίηση σημαντικών Υπηρεσιών στις οποίες στηρίζεται όλο το «βάρος» της διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων;
4. Η τιμωρία και οι διώξεις κάθε φορά που Αστυνομικοί εκτελούν το καθήκον τους;
5. Όλα τα παραπάνω;
Αυτό που δεν χωράει καμία αμφιβολία είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλάνο και σχεδιασμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση απειλών, καθώς και προβληματικών καταστάσεων.
Τους λόγους απουσίας τους, τους γνωρίζει μόνο η πολιτική ηγεσία και σε αυτή θα πρέπει να αναζητηθούν αίτια και ευθύνες για οτιδήποτε σοβαρό προκύψει.  Αυτή με τις ενέργειες και τη συνολική στάση της, έχει δημιουργήσει αδιέξοδα σε ζητήματα επιχειρησιακής δράσης, καθώς και την καταρράκωση του ηθικού του Αστυνομικού προσωπικού με τις άδικες και αλλεπάλληλες διώξεις Αστυνομικών που εκτέλεσαν σωστά το καθήκον τους και τιμωρήθηκαν.
Τα περιστατικά της 17ης Σεπτεμβρίου 2015 και της 8ης Μαΐου 2016, με τις επιτυχημένες ενέργειες Αστυνομικών και την αντιμετώπιση εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων για τη σωματική τους ακεραιότητα, οι οποίες αντί να τους επιφέρουν αναγνώριση και επιβράβευση, τους στιγμάτισαν και τους έβαλαν σε διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου, λόγω πολιτικών παρεμβάσεων και μόνο δεν πρέπει να λησμονηθούν.
Πρέπει οι υπεύθυνοι και ιθύνοντες νόες αυτών των αποφάσεων να λογοδοτήσουν για το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν τη Δημόσια Ασφάλεια της χώρας για εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και εκπλήρωση φιλοδοξιών.

image

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Μία πολιτική ηγεσία η οποία αδιαφορεί για τους κινδύνους και τις απειλές που αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται οι Έλληνες Αστυνομικοί, καθώς και για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.
Η οποία ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση και ικανοποίηση ενός ακραίου κομματικού ακροατηρίου, η οποία δεν είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τα προφανή για τα ζητήματα που αφορούν τη Δημόσια Ασφάλεια και το κυριότερο δεν έχει διάθεση να
«ακούσει» ούτε να συνεργαστεί με το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας
είναι ξεκάθαρο πως ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ μπορεί να προκαλέσει.

Η διαρκής επίρριψη ευθυνών και πειθαρχικών διώξεων σε Αστυνομικούς, άδικα και παραβιάζοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής έρευνας.

Οι Αστυνομικοί δεν αποτελούν αναλώσιμο υλικό διαχείρισης στα χέρια οποιουδήποτε ανεύθυνου επιθυμεί να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του σχέδια και φιλοδοξίες.
Η Αστυνομία και η Ασφάλεια της χώρας δεν αποτελεί αντικείμενο ψυχαγωγίας των αντιεξουσιαστών και των παρακρατικών ομάδων.
Πρέπει το συντομότερο δυνατό να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ελέγχου και αξιολόγησης των κατευθύνσεων και εντολών που δίνονται από την πολιτική ηγεσία.  Κατά πόσο οι εντολές που δίνονται, ακολουθούνται, ανταποκρίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας.
Όταν ένας Αστυνομικός, είτε από άγνοια, είτε από παρόρμηση αυθαιρετήσει, βρίσκεται αντιμέτωπος με διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην απόταξή του.
Όταν ένας Υπουργός καταστρατηγεί νόμους και διαδικασίες, δημιουργώντας εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα και επικίνδυνες καταστάσεις για Αστυνομικούς και πολίτες, με τι ακριβώς βρίσκεται αντιμέτωπος;
Με έναν επικείμενο ανασχηματισμό, που θα τον απομακρύνει από το αξίωμά του; Το κακό θα έχει γίνει…

“Causa latet vis est notissima”
(σ.σ. “η αιτία είναι κρυμμένη, το αποτέλεσμα εμφανέστατο”)
Ιούλιος 2016