Ερευνες για σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Το ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ έχει προκαλέσει –σύμφωνα με πληροφορίες– η προ ημερών σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Πρόκειται για υπηκόους Συρίας, Αλγερίας, Μαρόκου και Αφγανιστάν, οι οποίοι είχαν μετατρέψει το σπίτι τους, ένα υπόγειο διαμέρισμα στον Αγ. Παντελεήμονα, σε εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων.

image

Το ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ έχει προκαλέσει –σύμφωνα με πληροφορίες– η προ ημερών σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Πρόκειται για υπηκόους Συρίας, Αλγερίας, Μαρόκου και Αφγανιστάν, οι οποίοι είχαν μετατρέψει το σπίτι τους, ένα υπόγειο διαμέρισμα στον Αγ. Παντελεήμονα, σε εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων. Από συσκευές USB και τα κινητά τους τηλέφωνα αστυνομικοί ανέσυραν, εκτός από εκατοντάδες πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε ψηφιακή μορφή και άλλα αρχεία φωτογραφιών, για τα οποία κρίθηκε σκόπιμο να ενημερωθούν οι «ειδικές» υπηρεσίες που παρακολουθούν το φαινόμενο της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Η επιχείρηση σύλληψής τους πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης. Επειτα από αξιοποίηση πληροφοριών, έκαναν έφοδο σε υπόγειο διαμέρισμα στον Αγ. Παντελεήμονα, όπου έμεναν οι τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες. Ο τέταρτος συνεργός τους συνελήφθη σε διαμέρισμα στην Κυψέλη, το οποίο εντοπίστηκε στη διάρκεια παρακολούθησης των υπόπτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος βρίσκεται υπήκοος Συρίας 19 ετών, στον οποίο έχει πρόσφατα χορηγηθεί υπηρεσιακό σημείωμα από αστυνομική υπηρεσία του Ανατολικού Αιγαίου. Για τα ευρήματα στο κινητό του τηλέφωνο ενημερώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ, καθώς εκφράστηκαν υπόνοιες ότι διασυνδέεται ή διάκειται φιλικά προς τους ισλαμιστές «μαχητές». Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι ένας Μαροκινός 23 ετών, ένας 26χρονος Αφγανός, καθώς και ένας υπήκοος Αλγερίας 32 ετών. Ο τελευταίος, κατά τη σύλληψή του, δήλωσε πρόσφυγας από τη Συρία, ωστόσο, κατόπιν έρευνας προέκυψε ότι πρόκειται για Αλγερινό μετανάστη που ζει χρόνια στην Ελλάδα και μάλιστα είναι σεσημασμένος για κλοπές και άλλα αδικήματα. Στο παράνομο εργαστήριό τους βρέθηκαν 8 διαβατήρια διαφόρων χωρών που είναι καταχωρισμένα ως κλεμμένα στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, δέκα πλαστά δελτία ταυτότητας αλλά και εκατοντάδες πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε ψηφιακή μορφή, αποθηκευμένα σε USB ή ακόμα και στα κινητά τους τηλέφωνα. Στα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων βρέθηκαν επίσης και φωτογραφίες καρτών επιβίβασης (boarding pass), πιθανόν από υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών μέσω του «Ελ. Βενιζέλος» ή άλλων αεροδρομίων της χώρας. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον ανακριτή.


*Γιάννης Σουλιωτης, kathimerini.gr