Έρχονται “τηλεδίκες” αστυνομικών και κατηγορούμενων

Ας ξεκινήσουμε με μία μικρή αλλά αληθινή ιστοριούλα. Πρωταγωνιστής ένας αστυνομικός που διαμένει πλέον εκτός Αττικής και μάλιστα σε νησί. Ο αστυνομικός, θεωρείται μάρτυρας σε
υπόθεση με κατηγορούμενο έγκλειστο στις φυλακές.

Ο αστυνομικός έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, ότι αδυνατεί εκ του νόμου να καταθέσει καθώς υπήρξε προανακριτικός υπάλληλος, πλην όμως η Θέμις περί άλλων τυρβάζει. Τον καλεί και τον ξανακαλεί σε υπόθεση που κάθε φορά -πάνω από … 15- παίρνει αναβολή!!!

Οι μετακινήσεις του αστυνομικού με δαπάνες δημοσίου, ανέρχονται πλέον σε κάποιες χιλιάδες ευρώ, πέραν των χαμένων εργατοωρών και του παθητικού κόστους από την αδρανοποίηση του, συν τη δική του ταλαιπωρία.

Σε όλα αυτά, αθροίστε τις υπηρεσιακές- δαπάνες (ενεργητικές και παθητικές) που απαιτήθηκαν για τις μεταγωγές του κατηγορούμενου (ανθρωποώρες αστυνομικών, κόστος μετακινήσεων κοκ). Αχαρακτήριστο αδιέξοδο σε μια διαιωνιζόμενη παθογένεια, που εξαντλεί πρισματικά αστυνομικούς και σχέδια αστυνόμευσης.

Η ηγεσία της ΕΛΑΣ, σε μία προσπάθεια να λύσει το γόρδιο δεσμό, προωθεί σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης μια απλή όσι κι επαναστατική λύση, έχοντας ως σπαθί τις τεχνολογικές εφαρμογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, εισηγήθηκε κι έγινε αποδεκτή, την πρόταση δημιουργίας ειδικών χώρων σε αστυνομικές διευθύνσεις και σωφρονιστικά καταστήματα, προκειμένου να λειτουργούν ως στούντιο τηλεδιασκέψεων. Από εκεί, αστυνομικοί και υπόδικοι θα καταθέτουν τις θέσεις τους, δίχως απώλειες σε εργατοώρες και ανθρώπινο δυναμικό.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια απαγκίστρωσης του αστυνομικού προσωπικού από την επίδοση δικογράφων, ενώ σε ότι αφορά στις μεταγωγές, η δυνητική προσπάθεια είναι να τις αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου οι υπηρεσίες μεταγωγών. Όταν υλοποιηθεί στο σύνολο του ο προγραμματικός στόχος, το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν 1.000 επιπλέον αστυνομικοί στη καθημερινή διάθεση των υπηρεσιών τους.

 

____________

* bloko.gr