Επιστροφή στις πισίνες για προπονήσεις αθλητών και Σωματείων

Ομόφωνη έγκριση της επικαιροποίησης και αυστηροποίησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων από κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, για τρεις ακόμα αθλητικές δραστηριότητες

Η  Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τη «Διαδικασία ελέγχων COVID-19 και διαχείριση κρουσμάτων στον αθλητισμό», έδωσε ομόφωνη έγκριση και από την ερχόμενη Τρίτη (16/03), με την η επικαιροποίηση και αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων επιτρέπονται,

  • οι προπονήσεις στη Γ’ Εθνική ποδοσφαίρου και στην Α’ Εθνική ποδοσφαίρου σάλας,
  • η διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Χιονοδρομιών σε δύο χιονοδρομικά κέντρα (Ανήλιο – Μέτσοβο, Βασιλίτσα – Γρεβενά),
  • η λειτουργία και χρήση των κολυμβητηρίων για αθλητές σωματείων, υποψήφιους Σχολών Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Στρατιωτικών Σχολών.

Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, οι επικαιροποιημένοι όροι διεξαγωγής προπονήσεων και αγώνων ομαδικών αθλημάτων, σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο Covid-19, μεταξύ άλλων προβλέπουν,

  • Εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο και υποχρεωτικό στη διάρκεια των προπονήσεων.
  • Κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών δραστηριοτήτων πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά έλεγχος πριν από κάθε αγώνα ακόμα και αν υπάρχουν δύο αγώνες την εβδομάδα.
  • Ο έλεγχος μπορεί να είναι μοριακός, 24-48 ώρες πριν από τον αγώνα, και με άμεσο τεστ αντιγόνου (rapid) την ημέρα του αγώνα, ή εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, το τελευταίο 24ωρο πριν από τον αγώνα.

Σε περίπτωση κρούσματος, ακολουθούνται οι επικαιροποιημένες οδηγίες διαχείρισης κρούσματος.

Αθλητές και προσωπικό των αθλητικών εγκαταστάσεων με επιβεβαιωμένο ιστορικό λοίμωξης COVID-19, οι οποίοι έχουν αναρρώσει, δεν υποβάλλονται σε έλεγχο COVID-19 για 90 ημέρες από το επιβεβαιωμένο εργαστηριακά θετικό αποτέλεσμα. Εξαιρούνται περιπτώσεις που τίθεται υποψία επαναλοίμωξης.
Αν υπάρχει μετακίνηση ομάδας πριν από τον αγώνα, το τεστ πρέπει να γίνεται πριν από την ομαδική μετακίνηση.
Στις ομαδικές μετακινήσεις συστήνεται η χρήση διπλής μάσκας από τα μέλη της ομάδας.
Πριν από τον αγώνα κατατίθεται, στον αλυτάρχη/παρατηρητή του αγώνα, βεβαίωση του ιατρού της ομάδας ότι οι αναγραφόμενοι στο φύλλο αγώνα είναι αρνητικοί στον τελευταίο έλεγχο που διενεργήθηκε, ή έχουν περάσει τη νόσο και είναι εντός του τριμήνου από το επιβεβαιωμένο εργαστηριακά θετικό αποτέλεσμα.
Τα εργαστηριακά αποτελέσματα των ελέγχων πρέπει να καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, να φυλάσσονται από τον γιατρό της ομάδας για 4 μήνες τουλάχιστον, τηρώντας όλες τις απαραίτητες διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και να αποστέλλονται σε προτυποποιημένο αρχείο εβδομαδιαίως στην ΓΓΑ.
Για τις συρροές (περισσότερα από δύο κρούσματα) σε μια ομάδα, το Σωματείο, η Ομοσπονδία ή η Διοργανώτρια Αρχή αποστέλλουν άμεσα σχετική ενημέρωση προς την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ και στη συνέχεια η ΓΓΑ θα ενημερώνει αρμοδίως τον ΕΟΔΥ.
Ωστόσο παραμένουν σε αναστολή η αγωνιστική δραστηριότητα για τα πρωταθλήματα μπάσκετ και βόλεϊ γυναικών, υδατοσφαίρισης και χάντμπολ ανδρών και γυναικών, ενω οι ομάδες συνεχίζουν μόνο τις προπονήσεις. Ενώ τα μέτρα αναστολής, αφορούν και τα πρωταθλήματα της Football League, της Α2 μπάσκετ και του γυναικείου ποδοσφαίρου.