H υγιής δυσαρέσκεια είναι προάγγελος προόδου
Η παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφεται από 400 Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, τα ονόματα των οποίων δεν δημοσιεύονται για ευνόητους λόγους.
ΠΡΟΣ: ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΑΣΥ
ΚΟΙΝ.: ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Κύριοι,
Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, Αξιωματικοί ΕΛ.ΑΣ (Σ.Α.Ε.Α. και Τ.Ε.Μ.Α.) και Ανθυπαστυνόμοι σπουδαστές του Τ.Ε.Μ.Α., μετά την ανακοίνωση της περιβόητης «πρότασης» που αφορά στο βαθμολόγιο της ΕΛ.ΑΣ, αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή σε εσάς, τους νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους μας, οι οποίοι είστε επιφορτισμένοι με την αντιπροσώπευσή μας, και την εκπροσώπηση των συμφερόντων μας.
Η συγκεκριμένη πρόταση, μόνο θυμηδία και αρνητικά συναισθήματα μπορεί να προκαλέσει σε όποιον διακατέχεται από έναν στοιχειώδη βαθμό λογικής και υπηρεσιακής ευθικρισίας. Με ποιο σκεπτικό μοιράζονται αφειδώς βαθμοί, χωρίς καμμία ουσιαστική αξιολόγηση, μορφή εξέτασης ή άλλη δοκιμασία που να πιστοποιεί σε έναν εύλογο βαθμό, ότι οι Αξιωματικοί στους οποίους η Πολιτεία θα εμπιστευεί τη διοίκηση αστυνομικών, αλλά και θα διαχειρισθεί υπεύθυνα και με γνώση τις γενικότερες εξουσίες που απορρέουν από την ιδιότητα του Αξιωματικού (πειθαρχικός έλεγχος, εποπτεία προσωπικού, ανάληψη πρωτοβουλιών, σχεδίαση αστυνομικών επιχειρήσεων, διενέργεια προανακρίσεων σε ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα, κλπ);
Αντιβαίνει σε κάθε λογική η συγκεκριμένη πρακτική και πραγματικά είναι απορίας άξια η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης πρότασης, τόσο όσον αφορά στο χρονικό της πλαίσιο, αλλά και το περιεχόμενό της, από το οποίο ανακύπτουν τα κάτωθι ζητήματα:
Ζήτημα 1ο:
Αποτελεί κατάφωρη αδικία, τόσο για τους Αξιωματικούς της ΣΑΕΑ, όσο και για τους Αξιωματικούς του Τ.Ε.Μ.Α., η προαγωγή ατόμων, οι οποίοι δεν θα έχουν υποβληθεί στη «βάσανο» κάποιας μορφής ΠΕΡΑΙΤΈΡΩ εξέτασης, με αποτέλεσμα να εγείρονται σοβαρότατα ζητήματα αξιοκρατίας και έλλειψης αντικειμενικότητας.
Ειδικά για τους Αξιωματικούς της ΣΑΕΑ και μέχρι το βαθμό του Α/Β΄, οι ίδιοι θα καταστούν εν μία νυκτί από διατάσσοντες διατασσόμενοι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας, αλλά και την υποτίμηση των Πανελληνίων εξετάσεων και του ιδιαιτέρως υψηλού ποσοστού που απαιτεί η συγκεκριμένη Σχολή για την είσοδό της σε αυτήν.
Όσον αφορά στους Αξιωματικούς του Τ.Ε.Μ.Α., παύει προφανώς κάθε κίνητρο εισαγωγής σε αυτό, καθόσον με την ακατανόητη αυτή πρόταση, η μόνη διαφορά που θα υπάρχει θα είναι η προαγωγή των εκ του ΤΕΜΑ προερχομένων Αξιωματικών στο βαθμό του Α/Α΄, αφού εκ των πραγμάτων, οι οργανικές θέσεις του Α/Υ είναι πολύ λίγες και ελάχιστοι θα προαχθούν σε αυτόν, ενόψει και των ηλικιακών ορίων. Ουσιαστικά, ισοπεδώνεται η προετοιμασία και ο αγώνας των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν μεγάλες θυσίες προκειμένου να προαχθούν, σε αντίθεση με αυτούς που θα προαχθούν «χαριστικά», χωρίς να έχουν υποβληθεί σε κάποιου είδους γραπτή ή άλλη δοκιμασία, εξέταση κλπ. ΄Ετσι, καταστρατηγείται κάθε μορφής δικαιοσύνη και ισότητα. Μάλιστα, αναρωτιόμαστε στο βωμό ποίου συμφέροντος προτείνεται
Ζήτημα 2ο:
Ενόψει της επαχθούς οικονομικής συγκυρίας, εύλογα αναρωτιέται κανείς, για τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία θα ανεύρει τους οικονομικούς πόρους συντήρησης Αξιωματικών, οι οποίοι χωρίς υπερβολή, θα αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του Σώματος. Ο Αστυφύλακας, το «κύτταρο» του Αστυνομικού Τμήματος θα είναι είδος προς εξαφάνιση και οι Υπηρεσίες θα γεμίσουν Αξιωματικούς, όπως οι τριτοκοσμικές χώρες, στις οποίες οι κυβερνήσεις μοιράζουν βαθμούς αφειδώς, αφού δεν μπορούν να δώσουν τίποτα άλλο (π.χ. χρήματα, κύρος, συνθήκες εργασίας, κλπ). Άραγε, εκεί έχουμε καταντήσει; Στις πολιτισμένες χώρες του Δυτικού κόσμο, ο κάθε βαθμός, ακόμη και οι κατώτεροι, έχουν το κύρος τους. Χαρακτηριστική δε περίπτωση συνέβη στην Αμερική, όπου η Πολεμική Αεροπορία, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στους συντελεστές συγκεκριμένης τηλεοπτικής σειράς, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι σε ένα επεισόδιο αυτής, άτομο το οποίο υποδύονταν τον Αρχιλοχία («Master Sergeant»), αποκαλούνταν απλώς ως «Λοχίας». Η ανακοίνωση κατέληγε στην έκκληση «να αποκαλείται ο Αρχιλοχίας με το βαθμό και το κύρος που έχει το αξίωμά του».
Είναι πασιφανές ότι στα σοβαρά κράτη, ο κάθε βαθμός δίδεται σε αυτόν που πραγματικά τον αξίζει και δεν μοιράζεται ψηφοθηρικά ή ρουσφετολογικά, εν είδει «αντιπαροχής», προς εξυπηρέτηση όψιμων ψηφοφόρων ή μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι, την εικόνα που θα εμφανίζει μια Αστυνομική Υπηρεσία όπου θα υπάρχουν παραπάνω Αξιωματικοί από Αστυφύλακες ή Αρχιφύλακες και τι επίπτωση θα έχει αυτό τόσο προς τα έξω, όσο και προς τα μέσα.
Ζήτημα 3ο:
Υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος να ανακύψουν υπηρεσιακές προστριβές ως προς το βαθμολόγιο και το καθηκοντολόγιο, ενόψει της δημοσιοποιήσεως της συγκεκριμένης πρότασης. Ήδη βγαίνουν προς τα έξω φωνές οι οποίες υπεραμύνονται των συμφερόντων του όποιου βαθμού τους, βάλλοντας εναντίον των συναδέλφων τους. Η συγκεκριμένη πρόταση, επειδή ακριβώς είναι άδικη και επιβραβεύει τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, είναι λογικό να δημιουργήσει αντιπαραθέσεις και προστριβές, κάτι το οποίο είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Υπηρεσία αυτή τη στιγμή. Η σημερινή εποχή απαιτεί μία Αστυνομία ομονοούσα, με εσωτερική γαλήνη και πειθαρχία, έτσι ώστε να μπορέι να εξωτερικεύσει τη δράση της προς το συμφερόν του πολίτη και της χώρας και όχι μικροπρεπή όντα να μαλώνουν ποιος θα πρωτοπάρει ξίφος, χωρίς να κάνει την παραμικρή προσπάθεια.
Ζήτημα 4ο:
Μετά τον νόμο του 2008 που κρίθηκε εν μέρει αντισυνταγματικός, με απότέλεσμα να ακολουθήσει πλήθος προσφυγών στα Διοικητικά Δικαστήρια, είναι βέβαιο ότι από τη στιγμή που εν μία νυκτί ο διατάσσων, ο οποίος ανέλαβε το αξίωμά του με εξετάσεις θα καταστεί διατασσόμενος, «ανοίγει η πόρτα» για την υποβολή εκ μέρους των τέως διατασσόντων, νέων προσφυγών στα Διοικητικά Δικαστήρια, με ό,τι αυτό συνεπιφέρει στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία, καθώς και το κύρος της Υπηρεσίας. Άραγε ποιούς συμφέρει η διαρκής εσωτερική τριβή και η μη ύπαρξη ικανότητας συγγραφής ενός νόμου, ο οποίος δεν θα καταπέσει παταγωδώς στη Δικαιοσύνη;
Η άποψή μας είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση πρέπει να αποσυρθεί άμεσα για να μην διαιωνίζεται μία άκρως ενοχλητική κατάσταση για μια σύγχρονη Αστυνομία και κράτος δικαίου.
΄Ηδη, η σημερινή κατάσταση είναι: Αρχιφύλακες τριών ταχυτήτων, Αξιωματικοί τριών προλεύσεων και έλλειψη Αστυφυλάκων.
Επιπλέον, με την κοινή πρότασή σας θα υπάρχουν Ανθυπαστυνόμοι μη ανακριτικοί υπάλληλοι, έλλειψη Αστυφυλάκων ανακριτικών υπαλλήλων και αξιωματικοποίηση των πάντων, με μόνο κριτήριο την πάροδο ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Για τους λόγους αυτούς, σας εξουσιοδοτούμε, ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας, να εκφράσετε την αντίθεσή μας, αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρόταση προς τη Φυσική και Πολιτική μας Ηγεσία, τους οποίους καλούμε δι’ υμών, να ενημερώσετε σχετικά ως προς τα διαλαμβανόμενα της παρoύσης επιστολής και να μας γνωστοποιήσετε εγγράφως τις απόψεις τους.
Επίσης, δηλώνουμε ότι δεν σας εξουσιοδοτούμε – όσον αφορά στα πρόσωπά μας – να δηλώνετε ότι μας εκπροσωπείτε σε όσες πράξεις επιχειρείτε, υποστηρίζοντες τη συγκεκριμένη κοινή πρότασή σας και σας καλούμε να υποβάλλετε προτάσεις δίκαιες, αξιοκρατικές που να σέβονται τον κόπο των συναδέλφων, το κύρος της Υπηρεσίας, αλλά και το κράτος δικαίου, το οποίο όλοι υπηρετούμε.
Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι για λόγους αξιοπρέπειας, να ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ την παραμονή μας στα σωματεία και τις ενώσεις στις οποίες ανήκουμε, καθόσον δεν μπορούμε με την περαιτέρω ανοχή μας να νομιμοποιήσουμε μια παντελώς παράλογη αξίωση.
Άλλωστε, η υγιής δυσαρέσκεια είναι προάγγελος προόδου (Μαχάτμα Γκάντι).
Με τιμή,
Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι: