“Επέκτασης” της Αμυγδαλέζας

Το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα δεν έκλεισε ποτέ, όπως είχε δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Πλάι στην ειδική δομή που εγκαινιάζεται σήμερα (και δημιουργήθηκε με πρώτοβουλια και χρηματα του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστευσης) κρατούνται 300 παράτυποι μεταναστες που περιμένουν την απέλαση τους.

«Φιέστα» στην Αμυγδαλέζα διοργανώνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα τελευταία δραματικά γεγονότα στη Μόρια. Στον απόηχο των γενικευμένων επεισοδίων στο κέντρο υποδοχής της Μυτιλήνης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Τζανέτος Φιλιππάκος εγκαινιάζουν σήμερα ειδικό χώρο στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας για τη φιλοξενία οικογενειών που θέλουν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους.
Η νέα «δομή» έχει τεθεί σε λειτουργία από την περασμένη Δευτέρα (19/09) και σήμερα φιλοξενεί ήδη 30 μετανάστες που έχουν «παραιτηθεί» από τη διαδικασία ασύλου και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μετάσχουν στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Εξάλλου, ο ειδικός χώρος δημιουργήθηκε ύστερα από αίτημα στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας των υπευθύνων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που ανέλαβαν να καλύψουν και το κόστος των εργασιών.
Σύμφωνα με πηγή του Οργανισμού, για τη χρηματοδότηση των έργων και την αγορά εξοπλισμού (air condition, τηλεοράσεις κ.λπ.) δαπανήθηκαν πάνω 45.000 ευρώ. Η ειδική «δομή» είναι χωρητικότητας 158 ατόμων. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι σε καθημερινή βάση θα φιλοξενεί περίπου 40 με 50 αλλοδαπούς, για όσο χρόνο απαιτείται έως ότου ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες επιστροφής τους, συνήθως 6 έως 8 ημέρες. Η εγκατάσταση γειτνιάζει με το υφιστάμενο κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας, όπου –παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– εξακολουθούν να κρατούνται σήμερα πάνω από 300 παράτυποι μετανάστες. Μάλιστα, έχει τοποθετηθεί ένα πανί ανάμεσα στις δύο εγκαταστάσεις, ούτως ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ των δύο χώρων.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Αστυνομία αναμορφώνει έναν επιπλέον χώρο εντός της εγκατάστασης της Αμυγδαλέζας, χωρητικότητας 152 θέσεων. Δεν θα παραχωρηθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και –σύμφωνα με αρμόδια αστυνομική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά– δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως κλειστή δομή για την κράτηση μεταναστών.
Εξάλλου, όπως είχε κατ’ επανάληψη επισημάνει η «Κ»στο παρελθόν, παρά τις εξαγγελίες, η κυβέρνηση δεν είχε δυνατότητα να αναστείλει τη λειτουργία της Αμυγδαλέζας, καθώς υπάρχει δέσμευση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία χρηματοδότησε τη δημιουργία της εγκατάστασης. Τα «εγκαίνια» του ειδικού χώρου είναι προγραμματισμένα για σήμερα (21/09-στις 11 π.μ.)

_________

*του Γιάννη Σουλιώτη, εντυπη Καθημερινή