Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: “Κλείνουμε τα αυτιά σε εκφοβισμούς και έμμεσες πιέσεις υπουργών και αστυνομικών”

Ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή δηλώσεις και αντιδράσεις υπουργών και εκπροσώπων αστυνομικών με τις οποίες αμφισβητούν τις πλημμεληματικές ποινικές διώξεις για το Κουκάκι

Με ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρός της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Εφέτης Χριστόφορος Σεβαστίδης, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης η επιστημονική κρίση εισαγγελικών λειτουργών.

Στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζει «εξωφρενικό» το αίτημα Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων για πειθαρχικό έλεγχο εισαγγελέα, ενώ πίσω από τις τοποθετήσεις υπουργών και εκπροσώπων αστυνομικών υπαλλήλων βλέπει μία συντονισμένη προσπάθεια άσκησης έμμεσης πίεσης στους εισαγγελικούς λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων προκειμένου από πλημμελήματα να χαρακτηριστούν κακουργήματα.

Η ανακοίνωση φέρει τον τίτλο «Για την αμφισβήτηση των ποινικών διώξεων στο Κουκάκι», και αναφέρει:

«Επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες συντονισμένα τόσο από Υπουργούς της Κυβέρνησης όσο και από εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων μία έμμεση πίεση στους Εισαγγελικούς Λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κακουργήματα συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών.

Έφθασε μάλιστα Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στο εξωφρενικό σημείο να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο Εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν. Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία. Τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν ούτε ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία και τα κελεύσματα της επικαιρότητας.

Η κρίση τους για την υπαγωγή μιας πράξης σε συγκεκριμένη νομοτυπική μορφή αδικήματος είναι κρίση επιστημονική βασισμένη σε πορίσματα της νομικής θεωρίας και της νομολογίας και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολύ περισσότερο με όρους συναισθηματικούς και άρα αντιεπιστημονικούς. Καλούνται άλλη μια φορά να συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους κλείνοντας τα αυτιά σε προτροπές και εκφοβισμούς».