Εναντίον Τόσκα, 21ας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τις καταγγελίες ανήλικων προσφύγων από τη Συρία, περί εξευτελιστικής αντιμετώπισης σε Αστυνομικο Τμήμα 21ας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρονται στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη .

Με επικεφαλής το Βουλευτή Χρήστο Καραγιαννίδη, 21ας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση τους προς τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή μεταφερουν τις καταγγελίες ανήλικων προσφύγων από τη Συρία, περί εξευτελιστικής αντιμετώπισης στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, στη Βουλή – κι εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες- ζητουν να ληφθούν μέτρα σε βάρος των εμπλεκόμενων στο επεισόδιο Αστυνομικούς.

«Το παραπάνω περιστατικό -εάν και εφόσον ευσταθεί η καταγγελία- υποδεικνύει μία κλιμάκωση της αυταρχικής συμπεριφοράς και κακοποίησης σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Οι εξελίξεις αυτές και κυρίως η λήψη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών βίας και ασυδοσίας εκ μέρους των οργάνων της Πολιτείας έχουν βαρύνουσα σημασία, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων και μεταναστών και ιδιαιτέρως των ανήλικων παιδιών», αναφέρουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο κειμενο της ερώτησής τους.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (30/09) με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη  διευκρινίζει σχετικά με την έρευνα που έγινε σε 5 ανήλικους και 2 ενήλικες, υστερα απο σε πληροφορίες για κατοχη οπλισμού. Ακολούθησε η προσαγωγή τους διακριβώθηκε η κατοχή ομοιωματων όπλων (replica). Μετά την ολοκλήρωση της η έρευνας ανηλικος (μεταξυ των πέντε προσαχθέντων) και ο πατέρας του μαζί με τη δικηγόρο -σύμφωνα με την ανακοίνωση- υπέβαλαν μήνυση σε βάρος Αστυνομικού, τις καταγγελίες των οποίων, ανήρτησε στο διαδίκτυο η συνήγορος τους, Ηλέκτρα Κούτρα. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου τις αναρτησεις της συνηγόρου, υιοθέτησαν 21ας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι και υπέβαλαν κοινοβουλευτική ερώτηση. «Από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οδηγίες ώστε τα στοιχεία της υπόθεσης να υποβληθούν στον εισαγγελέα και παράλληλα να ξεκινήσει διοικητική εξέταση από την Αστυνομία. Το Υπουργείο ερευνά κάθε περίπτωση υπέρβασης νόμων και κανονισμών και είναι γνωστό ότι είναι αμείλικτο σε κάθε διαπιστωμένη περίπτωση παραβιάσεων, αλλά οφείλει να είναι και δίκαιο. Γι’ αυτό δεν βιάζεται να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα όταν οι έρευνες είναι σε εξέλιξη» και καταλήγει το κείμενο «Πάντως προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης».

Οι καταγγελίες έχουν λάβει διαστάσεις.

“Αλληλέγγυοι” και αυτοπροσδιοριζόμενοι στο χωρο αντιεξουσιαστές (30/09-18.00) πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το Αστυνομικό Τμήμα στην Ομόνοια, ενώ οι δύο Αστυνομικοί του Τμήματος κατέθεσαν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για δυσφήμηση.

Οι πέντε ανήλικοι- ηλικίας 12 έως 14 ετών- και δύο ενήλικες διαβιούν σε κτήριο υπο κατάληψη απο “αλληλέγγυους” και αυτοπροσδιοριζόμενους αντιεξουσιαστές- «2ο Φιλοξενείο» (Αχαρνών)-. Περπατούσαν στα Εξάρχεια όταν τους σταμάτησαν για έλεγχο Αστυνομικοί προκειμένου να ελεγχθούν πληροφορίες για κατοχή οπλισμού. Στην κατοχή τους κατασχέθηκαν ομοιώματα όπλων (replica) και στολές, (υποστήριξαν ότι θα τα χρησιμοποιούσαν σε θεατρική παράσταση σε αυτοδιαχειριζόμενο “χωρο” στην οδό Ασκληπιού στα Εξάρχεια. Οι αστυνομικοί προχώρησαν την προσαγωγή τους στο Α.Τ. Ομονοίας, όπου παρέμειναν για περίπου εφτά ώρες.

Ανωτατοι Αξιωματικοι του Αρχηγείου της ΕΕΛ.ΑΣ υποβαθμίζουν το περιστατικό καθώς σημειώνουν οτι πρόκειται για έλεγχο ρουτίνας, χωρίς να ξεφύγουν οι Αστυνομικοί από τα όρια. Σημειώνεται ωστόσο οτι ορισμένοι “κυκλοι” επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το περιστατικό το οποίο εξετάζεται ψς προς τις πραγματικές συνθήκες και τα αληθή γεγονότα για να δημιουργήσουν κλίμα και να αναγάγουν το περιστατικό σε μείζον θέμα προκειμένου να αποτελέσει αφορμή αντιδράσεων κατά της αστυνομικής βίας.