Εν.Εφοπλιστών προς Β.Κικίλια: "Να μην εφαρμοστεί(11/10) ευρωπαϊκή οδηγία για τη λήψη βιομετρικών στοιχείων τουριστών εκτός Ευρώπης που επιβαίνουν σε κρουαζιερόπλοια".

Επιστολη προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια, απέστειλε με τη μορφή του κατεπείγοντος η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.

Αίτημα τους όπως παρατείθεται στην επιστολή, η αναστολή εφαρμογής από τα μεσάνυχτα (11/10-00:00) η ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά τη λήψη βιομετρικών στοιχείων τουριστών εκτός Ευρώπης που επιβαίνουν σε κρουαζιερόπλοια.
«Το συγκεκριμένο μέτρο που θα πρέπει να εφαρμοστεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη δημιουργήσει αναστάτωση στις διαχειρίστριες εταιρείες του εξωτερικού, αλλά και στην Ελλάδα, και αν δεν ανακληθεί προσωρινά, είναι βέβαιο πως δικαιολογημένα θα λειτουργήσει εις βάρος του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας τη στιγμή που τόση προσπάθεια καταβάλλεται για ανάπτυξη».
Στην επιστολή τονίζεται ότι σε (κάποια) λιμάνια της χώρας- τουριστικούς προορισμούς, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και το απαιτούμενο προσωπικό για την εφαρμογή της διαδικασίας, ενώ ο αριθμός των τουριστών επισκεπτών από λιμάνια τρίτων χωρών κατόχων προβλεπόμενης βίζας σε κάποιες περιπτώσεις είναι εκατοντάδες. «Η νέα αυτή κατά αιφνιδιαστικό τρόπο διαδικασία θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους επισκέπτες εκτός συνθήκης Σένγκεν που έρχονται να επισκεφθούν τη χώρα μας, καθώς θα πρέπει να οδηγούνται από τα λιμάνια των νησιών που θα πιάνει το κάθε κρουαζιερόπλοιο στα τοπικά αστυνομικά τμήματα ή στα αεροδρόμια, αναμένοντας για ανυπολόγιστο χρόνο στην ουρά προκειμένου να γίνεται λήψη αποτυπωμάτων», υπογραμμίζει η Ένωση Κρουαζιεροπλοίων και προσθέτει ότι «οι επισκέπτες αυτοί είναι βέβαιο ότι θα κινδυνέψουν να μην προλάβουν καν να επισκεφθούν και να δουν τα ενδιαφέροντα της κάθε περιοχής για τα οποία ταξίδεψαν χιλιάδες μίλια».
Σύμφωνα με στελέχη της Ένωσης Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, απο σήμερα Σάββατο(11/10), μόνο στη Μύκονο αναμένεται να καταπλεύσουν τρία κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας περίπου 7.000 τουρίστες.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport