Εμφανίστηκε ως συνεργάτης της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, και παρέλαβε 200.000 ιατρικές μάσκες από φαρμακευτική εταιρεία χωρίς να πληρώσει την αξία τους

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, διακινούσε ιατρικές μάσκες, αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας και απομιμητικά προϊόντα επώνυμων εταιρειών

 

Η καταγγελία της εταιρείας εμπορίας ιατρικών ειδών, για απάτη σε βάρος της,  από την οποία τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης απέσπασαν πάνω από 201.900 ιατρικές μάσκες, αποτέλεσε αφετηρία της Αστυνομικής έρευνας .

Συνολικά κατασχέθηκαν πάνω από 1.100.000 ιατρικές μάσκες και 53.000 απομιμητικά προϊόντα και ετικέτες γνησιότητας

Σύμφωνα με την καταγγελία (22/04) μέλος της εγκληματικής οργάνωσης εμφανίστηκε ως συνεργάτης της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, και ήρθε σε εμπορική συμφωνία, με ενδιάμεσο στην  εταιρεία για την αγορά 201.900 ιατρικών μασκών, αξίας €620.640,60. Το εμπόρευμα παραδόθηκε την επόμενη μέρα (23/04), χωρίς ωστόσο να καταβληθεί το ποσό αγοράς.

Κατά την Αστυνομική έρευνα  (24/04) εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής το φορτηγό με το οποίο παρελήφθη το εμπόρευμα και συνελήφθη ο οδηγός, στην οικία του οποίου , μεταξύ άλλων , κατασχέθηκε μικρή ποσότητα ιατρικών μασκών, που προέρχονταν από την παραγγελία την εταιρεία .

Οι έρευνες οδήγησαν στην περιοχή του Ασπροπύργου (04/05), όπου εντοπίστηκε φορτηγό με δύο επιβαίνοντες να εξέρχεται από αποθήκη , εμφορτο με 23.750 ιατρικές μάσκες, οι οποίες προέρχονταν από την παραγγελία την εταιρεία . Οδηγός και συνοδηγός ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθησαν.

Η μεταπωλητική αξία των μασκών, ξεπερνάει το €1.000.000

Σε έρευνα, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, στο εσωτερικό της αποθήκης, κατασχέθηκαν 170.670 ιατρικές μάσκες, οι οποίες προέρχονταν από την παραγγελία την εταιρεία .

Συνολικά εντοπίσθηκαν 194.420, οι οποίες και αποδόθηκαν στην εταιρεία

Σε έρευνες που ακολούθησαν  (12/05), σε 8 οικίες και αποθηκευτικούς χώρους – καταστήματα, μελών της οργάνωσης, στην Αγία Βαρβάρα, τον Άλιμο, στον Κορυδαλλό και το Αιγάλεω, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ειδικεύονταν στην παράνομη διάθεση ιατρικού υλικού (μάσκες) και απομιμητικών προϊόντων επώνυμων εταιρειών και αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σε όλα τα στάδια της δραστηριότητας τους, επιχειρούσαν να εμφανίζουν “νομιμοφανή παρουσία”, καθώς παραποιούσαν τιμολόγια και παραστατικά, για τη μεταφορά των ιατρικών μασκών ενώ για την απόκρυψη της προέλευσής τους και την παραπλάνηση των υποψήφιων αγοραστών, τις επανατυποποιούσαν σε νέες κούτες μεταφοράς.

Συνολικά από τις έρευνες κατασχέθηκαν:

  • 1.110.423 ιατρικές μάσκες,
  • χρηματικό ποσό €5.245,
  • 2 φορτηγά και
  • 3 Ι.Χ.Ε. οχήματα,
  • περισσότερες  από 50.000) ετικέτες γνησιότητας διαφόρων επώνυμων εταιρειών (ένδυσης-υπόδησης) καταφανώς πλαστές,
  • περισσότερα απο 3.000 είδη ένδυσης, υπόδησης, ρολόγια χειρός, γυαλιά ηλίου, ως απομιμητικά επώνυμων εταιρειών,
  • δισκία αναβολικών σκευασμάτων και μικροποσότητα κάνναβης,
  • πιστόλι και
  • 3 πλήρη κλειστά κυκλώματα καταγραφής εικόνας.

Σημειώνεται ότι, πέραν των ιατρικών μασκών που προέρχονται από την απάτη σε βάρος της εταιρείας, όλες οι υπόλοιπες ιατρικές μάσκες οι οποίες κατασχέθηκαν δεν έφεραν δασμοφορολογικά παραστατικά και ερευνάται η προέλευση τους, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και το Τμήμα Ασφάλειας Καλλιθέας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση, συνελήφθησαν 8 μέλη της , σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, νομοθεσίες περί όπλων, σημάτων, αθέμιτου ανταγωνισμού, εθνικού τελωνειακού κώδικα κλπ συναφών αδικημάτων, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον τέσσερα άτομα.