Ελληνοσκοπιανά σύνορα: Σοβαρά επεισόδια- Τραυματίες λαθρομετανάστες, από ελεγχόμενα πυρά Σκοπιανών Αστυνομικών.

Σοβαρά επεισόδια επί Σκοπιανού εδάφους, στα σύνορα με την Ελλάδα στην περιοχή της Ειδωμένης του Κιλκίς, όταν οι περίπου 3000λαθρομετανάστες που έχουν φτάσει στην περιοχή, επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα προς τα Σκόπια.

ΣΚΟΠΙΑ21 08Οι Σκοπιανές Αρχές είχαν διατυπώσει σε επίσημη συνέντευξη τύπου (20/08), ότι δεν θα επιτρέψουν την παράτυπη χωρίς νόμιμα έγγραφα είσοδο ατόμων στην χώρα ως λαθρομετανάστες. Με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης, στα σοβαρά επεισόδια, όπως καταγράφει το τηλοπτικό δίκτυο των Σκοπίων (VIDEO), οι Σκοπιανοι Αστυνομικοί νωρίς το μεσημέρι (21/08)  έκλεισαν τις συνοριακές πύλες εισόδου αποκλείοντας του λαθρομετανάστες να εισβάλλουν στη χώρα. Από τις πλάστικές σφάιρες τις οποίες έκαναν χρήση οι Σκοπιανοί Αστυνομικοί, τραυματίστηκαν δέκα λαθρομετανάστες, εκ των οποίων οι τέσσερις, σύμφωνα με κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στην περιοχή, μεταφέρθηκαν δύο στο Νοσοκομείο Γουμένισσας, και σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Στυλιανό Βαμβίνη, “παραμένουν νοσηλευόμενοι, ενώ η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέι ανησυχία”, ενώ εξιτήριο έλαβαν και από το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς σύμφωνα με το διοικητή, Θεμιστοκλή Ανθρακίδη, ύστερα από τις πρώτες βοήθειες οι άλλοι δύο τραυματίες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείουκ, οι τραυματίες λαθρομετανάστες, φέρουν ελαφρά τραύματα  στα πόδια από θραύσματα των βομβίδων κρότου.ΣΚΟΠΙΑ_Ι_21 08 Η ένταση εκτονώθηκε όταν οι λαθρομετανάστες, όπως καταγραφει το Σκοπιανό Δίκτυο, έβαλαν μπροστά στα συρματοπλέγματα τα παιδιά και τις γυναίκες για να ανακόψουν την επιχείρηση των τοπικών Αστυνομικών Αρχών.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα Σκόπια, η τοπική Αστυνομία δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το επεισόδιο και την ένταση που επικράτησε στην περιοχή. Το Σκοπιανό πρακτορείο Sputnik, το οποίο επικαλείται την τοπική εφημερίδα Vecer, πρόσθεσε ότι η κατάσταση στα νότια των Σκοπίων, είναι ανησυχητική, εξαιτίας των μεγάλων λαθρομεταναστευτικών ροών και προσφύγων, και ανεβάζουν τον αριθμό όσουν βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη σε περίπου 5000 άτομα. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς, Συνοριοφύλακες των Σκοπίων, για να απωθήσουν το πλήθος των συγκεντρωμένων λαθρομεταναστών- ξεπερασε τους 2.000-, όταν επιχείρησαν να περάσουν τα συρματοπλέγματα της συνοριακής γραμμής, τους απώθησαν .

wpid-fb_img_1440177788232.jpg

Ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης απήυθυνε έκκληση στις Ελληνικές Αρχές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ζητώντας να ληφθούν μέτρα.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων, κήρυξε (20/08) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την συνοριακή ζώνη με την Ελλάδα και τη Σερβία, ενώ ο πρόεδρος της χωρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ υπέγραψε απόφαση για την ανάμειξη του στρατού της χώρας στην αντιμετώπιση της κρίσης, σε ενίσχυση της Αστυνομίας.